Kan man bruge retinol sammen med vitamin C, BHA, AHA og niacinamid?

Kan man bruge retinol sammen med vitamin C, BHA, AHA og niacinamid?

Retinol er en af de hudplejeingredienser, som er årsag til en masse forvirring og misinformation. Vi bliver ofte spurgt, om eksfolieringer med AHA og BHA reducerer retinols effektivitet. Bør man undlade at kombinere med vitamin C? Hvad med kombinationen af retinol og niacinamid?

Som altid, ser vi på forskningen for at give dig fakta.

Salicylsyre (BHA), glykol- og mælkesyre (AHA) og retinol

Kan man bruge salicylsyre sammen med retinol? Hvad med retinol og AHA?

Der er ingen forskning, der viser eller konkluderer, at eksfolieringer med AHA eller BHA deaktiverer eller mindsker effektiviteten af retinol, når de bruges sammen. Hver gang vi ser en kommentar om, at man ikke skal bruge retinol sammen med en AHA- eller BHA-eksfoliering, så er anbefalingen aldrig understøttet af forskning. Det er stadigvæk en af de myter, der bliver gentaget så ofte, at selv dermatologer begynder at tro på det, frem for at stille spørgsmålstegn ved det.

Påstanden om, at retinol ikke fungerer sammen med eksfolieringer med AHA eller BHA startede med en misforståelse om, hvordan hudplejeingredienser interagerer, og hvordan hver enkelt påvirker hudens struktur. Så lad os grave et spadestik dybere ...

Reducerer pH-værdien i eksfolieringer med AHA og BHA retinols effektivitet?


What to pair with retinol

Forvirringen opstår på grund af bekymringer om, at surhedsgraden af AHA og BHA sænker hudens pH-værdi og dermed forstyrrer retinols evne til at arbejde med sine udglattende anti-aging-egenskaber.

Begrundelsen bag denne påstand er, at hvis hudens pH-værdi er lavere end 5,5 til 6, vil et enzym i din hud ikke være i stand til at omdanne retinol til retinsyre (den aktive form af retinol). Alt dette er baseret på en antagelse om, at anvendelsen af AHA og BHA vil sænke hudens pH-værdi, men det er ikke, hvad der reelt sker. Ligesom de fleste rygter opstår, udsprang dette rygte også på grund af en misforståelse af forskningen bag.

Der er kun én undersøgelse (fra 1999), som nævner problemet beskrevet ovenfor. Det er ikke en troværdig kilde, da der er et par problemer med undersøgelsen:

  • Den blev udført på en blanding af animalske og menneskelige proteiner, og problemet med pH-forholdet opstod kun, når der blev tilsat et biprodukt i form af fedtsyre til blandingen (med andre ord ikke på normale menneskelige proteiner og ikke på en sund, intakt hud).
  • For at komplicere sagerne yderligere fastlægger undersøgelsen: ”Der blev ikke konstateret et klart optimalt [pH-område], da testen blev udført uden [fedtsyre-biprodukt].”
  • Den blev kun brugt til at sammenligne, hvordan dyre- og menneskehud metaboliserer formen af vitamin A, der er naturligt til stede i huden, og ikke om hvordan topisk vitamin A (retinol) gavner huden. Topisk anvendt vitamin A substituerer ikke kroppens udvikling eller funktionen af retinsyre.
  • Retinol er et fast stof, der skal opløses i en bærende olie, hvilket gør det til en vandfri ingrediens. Dets sammensætning betyder, at der ikke er nogen pH-værdi at tage højde for, selv når det kombineres med syreholdige ingredienser, da du ikke kan etablere en pH-værdi i et produkt uden vand!

Det er også værd at bemærke, at ingen undersøgelser siden har replikeret pH-begrænsningerne i undersøgelsen fra 1999.

Fungerer retinol bedre uden AHA- og BHA-eksfolieringer?

Kort fortalt, nej. Forskning har faktisk vist, at retinol kombineret med eksfolieringer (som AHA’er) hjælper med at mindske fremtoningen af pigmentpletter i huden og forbedrer de resultater, du opnår fra begge ingredienser.

At tro på, at hudens pH neutraliserer syreholdige hudplejeprodukter er en misforståelse. En neutral pH er 7, men huden er fra naturens side mere sur. Endda mere end antaget i den enkeltstående undersøgelse, der ofte bliver citeret. Aktuel forskning viser, at hudens pH-værdi faktisk ligger mellem 4,7 og 5. Betyder det så, at du skal hæve hudens pH-værdi for at bruge et retinolprodukt? Naturligvis ikke! Vi ved fra forskning, at retinol fungerer, dels når det påføres huden og ved hudens naturligt sure pH-niveau.

Har retinol en eksfolierende effekt?

Der er nogle, der hævder, at retinol vil eksfoliere huden, og du derfor ikke bør bruge det med en AHA eller BHA. Sandheden er, at disse ingredienser virker meget forskelligt for at forbedre huden, men alligevel supplerer de hinanden, når de sættes sammen. For at gøre det mere tydeligt, har vi faktaene her:

  • Retinol er en antioxidant og en vigtig cellekommunikerende ingrediens. Når det absorberes af huden, kan den rent faktiske ”fortælle” levende celler, at de skal lave sundere, yngre celler for at forbedre produktionen af nye hudceller.
  • Det stimulerer celleomsætningen fra de dybere lag og op – ikke i de øverste lag. Det er i disse øverste lag, at AHA og BHA træder til og hjælper med at fjerne usunde, døde og ophobede hudceller.
  • Retinol kan i nogle tilfælde forårsage, at huden skaller - det gælder både håndkøbs- og receptpligtige produkter. Man må ikke forveksle afskalning med eksfoliering, uanset om det sker pga. retinol, AHA’er eller BHA’er. Afskalning er simpelthen et tegn på irritation. Hvis det fortsætter ved brug af AHA-, BHA- eller retinolprodukter - eller øvrige produkter, skal du enten bruge det mindre hyppigt eller stoppe helt.

Kan man bruge vitamin C med retinol?

Vitamin C (ascorbinsyre og dets derivater) er en anden ingrediens, vi bliver fortalt, ikke bør kombineres med retinol. Endnu engang er denne myte udsprunget af et pH-/surhedsproblem.

Sandheden: vitamin C (afhængigt af formen) kræver en lav (sur) eller ingen pH for at forblive stabil. Vi ved, at retinol fungerer godt i et surt miljø, og at hudens pH-værdi er naturligt sur. Så ud fra det, forskningen har vist os, er der ikke noget problem med at bruge vitamin C sammen med retinol.

Faktisk har forskning vist, at man får de bedste resultater ved at kombinere vitaminer. Kombinationen af retinol (vitamin A) og vitamin C er god til at forsvare huden mod frie radikaler, når den påføres under en solcreme. Faktisk hjælper vitamin C retinol med at fungere bedre! Det bekæmper frie radikaler, en proces, der hjælper med at beskytte retinol mod oxidering, når den trænger ned i huden. Derved forøges anti-aging-fordelene.

Kan man bruge retinol og niacinamid sammen?

Retinol og niacinamid kan helt sikkert bruges sammen for at opnå imponerende resultater. Mange hudlæger anbefaler at kombinere dem, da niacinamid beroliger huden, mens retinol bekæmper rynker på nærmest mirakuløs vis. Forsking viser, at disse to ingredienser virker på forskellig vis, men dog er komplementære. De reducerer tegn på aldring, mens de også løser andre problemer som f.eks. store porer og ujævn teint.

Disse ingredienser fra allerøverste hylde er også fantastiske til at neutralisere de skadelige virkninger fra miljømæssige stressfaktorer, der forsøger at trænge ind i huden, og som kan forværre aldringstegn. Når skaden er udlignet, kan hver enkelt ingrediens arbejde mere effektivt. Kort sagt: at anvende disse ingredienser sammen styrker de effekter, de hver især giver. Er du interesseret i at introducere retinol og niacinamid til din hudplejerutine? Prøv vores RESIST Triple Active Total Repair Serum, som er klinisk dokumenteret til at forbedre fine linjer, misfarvning og fasthed.

Kan man bruge retinol om dagen?

Retinol har ikke den samme følsomhed over for dagslys som mere potente, receptpligtige former for vitamin A. Vi anbefaler dog altid, at du beskytter din hud med solcreme med solfaktor 30, uanset om solen skinner, eller det regner. Forskning har vist, at retinol og vitamin C fungerer godt sammen med solcremer med solfaktor for at beskytte huden mod UV-lys. Vitamin A, C og E, selv i kombination, forbliver også stabile og effektive med en solcreme med solfaktor.

Forskning har også vist, at en kombination af vitamin A og vitamin E forbliver stabil, når den udsættes for uv-stråler og bruges sammen med en solcreme. Det samme gælder for ren vitamin A, når den bruges alene. Det er et glimrende bevis på retinols stabilitet, når den kombineres med en solcreme.

Antioxidanter og solcreme giver et fantastisk forsvar mod rynker, ujævn teint, tab af fasthed og pigmentpletter. For at opnå det bedste resultat, skal du sørge for at påføre hudplejeprodukter, som er rige på antioxidanter, både morgen og aften.

Hvad bør man ikke bruge sammen med retinol?

Den eneste forholdsregel er forbundet med brugen af flere produkter, der indeholder retinol eller andre former for retinoider (inklusive stærkere, receptpligtige produkter). For selvom der ikke sker noget ved at kombinere dem, bør du være opmærksom på den øgede risiko for sensitiv hud.

Kan man bruge retinol sammen med vitamin C, BHA, AHA og niacinamid?

Ja. Der findes ingen forskningsresultater, der understøtter påstanden om, at retinol deaktiveres, når det kombineres med syreholdige ingredienser. Der er til gengæld masser af forskning, der viser det modsatte. Forskere inden for kosmetik, der er specialiseret i at udvikle formler med retinol, er hurtige til at afvise påstanden – og vi har spurgt en hel del!

Referencer til denne information:

1. Italian Journal of Dermatology and Venereology, oktober 2020, side 676-679
2. Clinics in Dermatology, april 2019, ePublikation
3. International Journal of Cosmetic Science, februar 2017, side 56-65
4. Journal of Cosmetic Dermatology, marts 2016, side 49-57
5. Journal of Drugs in Dermatology, marts 2015, side 271-280
6. Dermatology, maj 2014, side 314-325
7. Toxicological Research, marts 2010, side 61-66
8. The Journal of Pathology, januar 2007, side 241-251
9. Clinical Interventions in Aging, december 2006, side 327-348

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Related products

-15%
Normal hud, Tør hud
-15%
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper
Tør hud
Kombineret hud, Fedtet hud

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.