Kan man bruge retinol sammen med vitamin C, BHA, AHA og niacinamid?

Hvad kan man kombinere med retinol?

Retinol er en af de hudplejeingredienser, som er præget af en masse forvirring og misinformation. Vi bliver ofte spurgt, om eksfolieringer med AHA og BHA reducerer retinols effektivitet. Eller om retinol kan indgå i en rutine med vitamin C? Eller om selve kombinationen af retinol og niacinamid, og om den er sikker?

Som altid ser vi på forskningen for at give dig fakta.

Hvad skal jeg ikke bruge sammen med retinol?

Den eneste forholdsregel er forbundet med brugen af flere produkter, der indeholder retinol eller andre former for retinoider (inklusive stærkere, receptpligtige produkter). For selvom der ikke sker noget ved at kombinere dem, bør du være opmærksom på den øgede risiko for sensitiv hud.

Så kan man bruge retinol i en rutine, hvor der også indgår andre aktive ingredienser?

Ja. Der findes ingen forskningsresultater, der understøtter påstanden om, at retinol deaktiveres, når det kombineres med syreholdige ingredienser. Der er til gengæld masser af forskning, der viser det modsatte. Forskere inden for kosmetik, der er specialiseret i at udvikle formuleringer med retinol, er hurtige til at afvise påstanden – og vi har spurgt en hel del! Her får du en gennemgang af forskningen, ingrediens for ingrediens ...


Hvad kan man kombinere med retinol?

Kan jeg bruge retinol sammen med AHA- eller BHA-eksfolieringer?

Lad os se nærmere på, om du kan kombinere AHA-eksfolieringer som mandel- eller glykolsyre med retinol. Samtidig ser vi også på BHA-eksfolieringer som salicylsyre.

Ingen forskning viser, at AHA-/BHA-eksfolieringer deaktiverer eller mindsker effektiviteten af retinol, når de bruges i samme rutine. Hver gang vi ser en kommentar om, at man ikke skal bruge retinol sammen med en AHA- eller BHA-eksfoliering, så er anbefalingen aldrig underbygget af forskning. Alligevel er det stadig en af de myter, der er så sejlivede, at selv dermatologer har en tendens til at falde for den.

Påstanden om, at retinol ikke fungerer sammen med eksfolieringer med AHA eller BHA startede med en misforståelse om, hvordan hudplejeingredienser interagerer, og hvordan hver enkelt påvirker hudens struktur. Så lad os grave et spadestik dybere ...

Reducerer pH-værdien af AHA eller BHA effektiviteten af min retinol?

Der er en bekymring for, at syren i kemiske eksfolieringer skulle sænke hudens pH-værdi og dermed forstyrre retinols udglattende anti-aging-evne.

Årsagen til denne bekymring er, at hudens pH-værdi under 5,5 til 6 indeholder et enzym, der ikke længere er i stand til at omdanne retinol til dets aktive form, retinsyre. Dette er baseret på en antagelse om, at anvendelsen af AHA og BHA vil sænke hudens pH-værdi, men det er ikke, hvad der reelt sker. Ligesom de fleste rygter opstår, udsprang dette rygte også på grund af en misforståelse af forskningen bag.

Et studie (fra 1999) nævner det problem, der er beskrevet ovenfor, men det er ikke en troværdig kilde af følgende grunde:

  • Undersøgelsen blev ikke udført på normale humane proteiner eller sund, intakt hud (i stedet en blanding af animalske og humane proteiner, og problemet med pH-forholdet opstod først, da der blev tilsat et fedtsyre-biprodukt til blandingen).
  • For at komplicere sagerne yderligere fastlægger undersøgelsen: ”Der blev ikke konstateret et klart optimalt [pH-område], da testen blev udført uden [fedtsyre-biprodukt].”
  • Den blev kun brugt til at sammenligne, hvordan dyre- og menneskehud metaboliserer formen af vitamin A, der er naturligt til stede i huden, og ikke om hvordan topisk vitamin A (retinol) gavner huden. Topisk anvendt vitamin A substituerer ikke kroppens udvikling eller funktionen af retinsyre.
  • Retinol er et fast stof, der skal opløses i en bærende olie, hvilket gør det til en vandfri ingrediens. Dets sammensætning betyder, at der ikke er nogen pH-værdi at tage højde for, selv når det kombineres med syreholdige ingredienser, da du ikke kan etablere en pH-værdi i et produkt uden vand!

Det er også værd at bemærke, at ingen undersøgelser siden har replikeret pH-begrænsningerne i undersøgelsen fra 1999.

Har retinol en bedre effekt, hvis du ikke eksfolierer?

Kort sagt, nej. Forskning har faktisk vist, at retinol kombineret med velformulerede og skånsomme eksfolieringer (som AHA'er) hjælper med til at reducere hyperpigmentering og faktisk forbedrer de resultater, du får fra begge ingredienser. Vi anbefaler især 6% Mandelsyre + 2% Mælkesyre AHA Flydende Eksfoliering kombineret med din foretrukne retinol for at nedtone misfarvninger og synligt reducere fine linjer og rynker.

At tro på, at hudens pH-værdi neutraliserer syreholdige hudplejeprodukter er en misforståelse. En neutral pH-værdi er 7, men vores hud er naturligt mere sur - endda mere sur end antaget i den ene undersøgelse, der ofte citeres. Aktuel forskning viser, at hudens pH-værdi faktisk ligger mellem 4,7 og 5. Betyder det så, at vi er nødt til at hæve hudens pH-værdi for at kunne bruge retinol? Naturligvis ikke! Vi ved fra forskning, at retinol virker, når det påføres huden, så det kan virke ved hudens naturligt sure pH-værdi.

Har retinol en eksfolierende effekt?

Der er nogle, der hævder, at retinol vil eksfoliere huden, og du derfor ikke bør bruge det med en AHA eller BHA. Men sandheden er, at disse ingredienser faktisk arbejder meget forskelligt. For at sige det enkelt:

  • Retinol er en antioxidant og en vigtig cellekommunikerende ingrediens. Når det absorberes af huden, kan den rent faktiske ”fortælle” levende celler, at de skal lave sundere, yngre celler for at forbedre produktionen af nye hudceller.
  • Det stimulerer celleomsætningen fra de dybere lag og op – ikke i de øverste lag. Det er i disse øverste lag, at AHA og BHA træder til og hjælper med at fjerne usunde, døde og ophobede hudceller.
  • Retinol kan i nogle tilfælde forårsage, at huden skaller - det gælder både håndkøbs- og receptpligtige produkter. Men hud der skaller, er ikke eksfolieret hud, hverken grundet retinol eller kemiske eksfolieringer. Afskalning er simpelthen et tegn på irritation. Hvis det fortsætter, når du bruger retinol (eller en hvilken som helst anden formulering), er det et tegn på, at du skal bruge den mindre hyppigt eller stoppe helt.

Kan man bruge retinol og vitamin C?

Vitamin C (ascorbinsyre og derivater heraf) er en anden ingrediens, som vi ofte får at vide, man ikke skal bruge samtidig med retinol. Endnu engang er denne myte udsprunget af et pH-/surhedsproblem.

Sandheden er: vitamin C (afhængigt af formen) kræver en lav (sur) eller ingen pH for at forblive stabil. Vi ved, at retinol fungerer godt i et surt miljø, og at vores huds pH-værdi er naturligt sur. Baseret på, hvad forskningen har vist os, er der intet problem i at kombinere vitamin C og retinol.

Faktisk har forskning vist, at man får de bedste resultater ved at kombinere vitaminer. At kombinere retinol (vitamin A) med vitamin C er en fantastisk måde at beskytte huden på, bl.a. mod frie radikaler (selvfølgelig skal du altid afslutte med SPF 30+). På den måde hjælper vitamin C faktisk retinol med at arbejde bedre! Bekæmpelse af frie radikaler er en proces, der hjælper med at beskytte retinol mod oxidering, når det trænger ind i huden - og dermed øges anti-age-fordelene.

Kan man bruge retinol og niacinamid sammen?

Retinol og niacinamid kan helt sikkert bruges sammen for at opnå ganske imponerende resultater. Mange dermatologer anbefaler faktisk netop denne kombination, fordi niacinamid beroliger huden, og retinol reducerer rynker. Forskning viser, at disse to ingredienser arbejder godt sammen om at fjerne aldringstegn og samtidig afhjælpe problemer som forstørrede porer og ujævn hudtone.

Kan man bruge retinol om dagen?

Retinol har ikke den samme følsomhed over for dagslys som mere potente, receptpligtige former for vitamin A. Vi anbefaler dog altid, at du beskytter din hud med solcreme med solfaktor 30, uanset om solen skinner, eller det regner. Forskning har vist, at retinol og vitamin C fungerer godt sammen med solcremer med solfaktor for at beskytte huden mod UV-lys. Vitamin A, C og E, selv i kombination, forbliver også stabile og effektive med en formulering med SPF.

Forskning har også vist, at en kombination af vitamin A og vitamin E forbliver stabil, når den udsættes for UV-stråler og bruges sammen med en solcreme. Det samme gælder for ren vitamin A, når den bruges alene. Det er et glimrende bevis på retinols stabilitet, når den kombineres med en solcreme.

Antioxidanter og solcreme giver et fantastisk forsvar mod rynker, ujævn teint, tab af fasthed og pigmentpletter. For at opnå det bedste resultat skal du sørge for at påføre hudplejeprodukter, som er rige på antioxidanter, både morgen og aften.

Referencer til denne information:

1. Italian Journal of Dermatology and Venereology, oktober 2020, side 676-679
2. Clinics in Dermatology, april 2019, ePublication
‌ 3. International Journal of Cosmetic Science, februar 2017, side 56–65
4. Journal of Cosmetic Dermatology, marts 2016, side 49-57
5. Journal of Drugs in Dermatology, marts 2015, side 271-280
6. Dermatology, maj 2014, side 314-325
7. ‌Toxicological Research, marts 2010, side 61-66‌‌
8. The Journal of Pathology, januar 2007, side 241-251
9. Clinical Interventions in Aging, december 2006, side 327-348

Relaterede artikler

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Related products

Alle hudtyper
-15%
Tør hud
-15%
Kombineret hud, Fedtet hud

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.