Retinol (vitamin A) mod rynker

Retinol er en af de bedst undersøgte hudplejeingredienser. Det har tiltrukket sig stor opmærksomhed i hudplejeverdenen. Og med rette, da forskning har vist, at huden har stor gavn af det.

Hvad er retinol?

 • Retinol er faktisk bare et andet ord for vitamin A. Det er en yderst effektiv cellekommunikerende ingrediens, hvilket betyder, at stoffet kan hæfte sig til omtrent alle hudceller, hvor det 'fortæller' cellerne, at de skal opføre sig som sunde, yngre hudceller.
 • Retinol er en antioxidant. Det betyder, at det kan stoppe de negative virkninger fra skadelige frie radikaler, der får huden til at se ud og opføre sig, som om den var ældre. Retinol hjælper også med at bekæmpe rynker og fremmer produktionen af kollagen.
 • Retinol er effektivt til behandling af hud med tendens til akne, pletter og eksem. Det reducerer misfarvning af huden og udglatter rynker, der er forårsaget af solens skadelige påvirkning.

Retinol og retinoider: hvad er forskellen?

Retinol (det samlede vitamin A-molekyle) kan splittes op i mere kraftfulde dele, som vi kalder retinoider. Selvom begreberne retinol og retinoid ofte bruges lidt i flæng, har hvert stof sine egne karakteristiske egenskaber og anvendelsesmuligheder. Retinoider kan kun fås på recept fra egen læge.

For at gøre det helt klart:

 • Retinol er en kosmetisk ingrediens, som enhver kosmetikproducent kan bruge i sine produkter. Det behøver du ikke en recept for. Andre effektive former for vitamin A, der findes i kosmetik, er blandt andet retinylacetat, retinylpalmitat og retinaldehyd.
 • Retinol er effektivt, fordi denne ingrediens nedbrydes og omdannes til retinoidsyre, så snart den absorberes af huden. Retinoidsyre er et stof, der påvirker hudceller i deres måde at opføre sig på.
 • Både de kosmetiske og receptpligtige former for vitamin A kan forårsage hudirritation. Du har dog størst risiko for hudirritation, hvis du bruger de receptpligtige former (retinoider).
 • Du kan reducere hudirritation forårsaget af retinol, eller helt undgå det, ved at anvende effektive hudplejeprodukter, der indeholder beroligende stoffer og antioxidanter, blot de ikke indeholder nogen hudirriterende ingredienser.
 • Alle former for retinol virker på tilsvarende måde, dog ikke på helt samme måde. Din hud kan have stor gavn af at bruge dem, hvilket også er årsagen til, at de er så populære i hudplejeverdenen.

Er retinol den bedste ingrediens til at bekæmpe en aldrende hud?

På trods af de mange fordele, som retinol har, er det vigtigt at forstå, at der ikke findes en enkelt ingrediens – inklusive retinol – der opfylder alle hudens komplekse behov. Derfor har du, udover retinol, også behov for følgende produkter:

 • Et mildt renseprodukt
 • Et produkt med alfa-hydroxylsyre (AHA) eller beta-hydroxylsyre (BHA) til eksfoliering
 • Et serum og/eller en natcreme med antioxidanter, andre cellekommunikerende ingredienser og hudidentiske stoffer.
 • Et velformuleret solbeskyttelsesprodukt

Hvad kan retinol gøre mod store porer?

Topisk påføring af retinol kan forbedre funktionen af porer Retinol kan ikke ændre din genetisk bestemte størrelse af porer, men det kan forbedre strukturen af store porer, der er dannet af blokeringer eller solskader, og hermed gøre dem mindre synlige.

Hvad du bør vide, før du køber (og bruger) produkter, der indeholder retinol:

 • Køb kun produkter med retinol i ikke-transparent emballage. Det minimerer eller forebygger eksponering mod luften (så køb ikke produkter i glas). Kvaliteten og effektiviteten af vitamin A reduceres, hvis det gentagne gange udsættes for lys eller luft.
 • Kig efter vitamin A i form af retinol, retinylacetat, retinylpalmitat eller retinylaldehyd (også kaldet retinal eller retinaldehyd). Retinoider kan kun fås på recept.
 • Det er ikke alle hudtyper, der kan tåle retinol. Stoffet kan forårsage hudirritation, såsom rødme eller afskallende hud, især for personer, der anvender det for første gang.
 • Hvis der opstår hudirritation, bør den forsvinde igen i løbet af en uges tid, efterhånden som huden vænner sig til det. Hvis symptomerne ikke aftager eller faktisk bliver værre, så stop brugen af produktet.
 • Hvis du bruger retinol for første gang, skal du ikke bruge det hver dag til at begynde med. Det er bedst at begynde med at bruge det hver anden dag eller blande retinol-produktet op med din sædvanlige natcreme, inden du påfører det. Det gør det muligt for din hud gradvist at vænne sig til det.
 • Brug et velformuleret serum og natcreme med et mildt renseprodukt og skintonic, så din huds tolerance over for retinol forøges.
 • Forskning har vist, at effektiviteten af et retinolprodukt til behandling af solskadet hud påviseligt øges, hvis det bruges i kombination med en AHA-eksfoliering.
 • Hvis retinol udsættes for sollys kan det blive ustabilt. Derfor anbefales det generelt at påføre retinolprodukter om aftenen.
 • Du kan bruge dem i løbet af dagen, så længe du anvender en velformuleret solbeskyttelse i et lag henover!
Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Related products

Alle hudtyper
Alle hudtyper

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.