Eksfoliering for begyndere

Rigtigt og forkert om eksfoliering

Hvorfor skal jeg eksfoliere?

Daglig, skånsom eksfoliering med en leave-on-formulering er en komplet game-changer for alle hudtyper og hudproblemer. At tilføje dette ene trin til din rutine er den hurtigste vej til glødende, glat, klar hud -og husk på, at:  Langt de fleste af os kan hverken se eller mærke de døde hudceller, der forhindrer os i at have en frisk og levende hud.

Det er en ret udbredt opfattelse, at hvis din hud ikke føles ru, så behøver du ikke at eksfoliere. Og selv om din hud måske ser godt ud uden eksfoliering, så vil en tilføjelse af dette trin altså gøre din hud endnu mere genenmfugtet og strålende. Almindelige kemiske eksfolieringer som AHA (alfa-hydroxysyre) og BHA (beta-hydroxysyre) hjælper huden med at afstøde døde hudceller hurtigere, sådan som den gjorde, før alder og miljøfaktorer begyndte at bremse den proces. Disse syrer er desuden den mest skånsomme måde at eksfoliere på, da de både tilfører næring og forvandler hudens udståling på en måde, som hverken børster eller scrubs er i stand til.

Desuden gør eksfoliering mere end bare at fjerne død hud, da AHA og BHA også hjælper med at reducere synlige tegn på solskader og fremtoningen af fine linjer og rynker.

Selv om ansigtsscrubs er populære, så er de fleste af dem for hårde og slibende; de kan forårsage små rifter, der skader huden over tid, også selv om skaden ikke umiddelbart er til at se. Selv de bedste scrubs (som også kan have deres fordele) kan ikke give de samme resultater som en AHA- eller BHA-eksfoliering.

For dig, der er ny i hudplejeverdenen, kan det måske være svært at finde ud af, hvorfor og hvordan du skal bruge en leave-on-eksfoliering. Her besvarer vi dine mest almindelige spørgsmål ved hjælp af forskningen bag, så du har alle facts på bordet.

Så scrubs er altså dårlige for huden?

Myte: Din hud bliver ikke beskadiget, medmindre den straks viser tegn på irritation, så scrubs med naturlige ingredienser kan ikke være skadelige.

Fakta: Slibende ingredienser kan være skadelige - også selv om de er naturlige - og også selv om din hud måske ikke viser det med det samme. De fleste eksfolierende scrubs er dårlige for huden. Enhver scrub, der ridser din hud, kompromitterer dens overflade ved at efterlade små rifter, der fører til sensitivitet. I sidste ende bliver de årsagen til de synlige tegn på aldring, som du i første omgang forsøgte at udligne.

Den rette ikke-slibende scrub med blide, afrundede perler kan være et godt ekstra rensetrin, men hvis en scrub føles bare den mindste smule kradsende på din håndryg, skal du ikke bruge den.

Solcreme for begyndere

Hvad er forskellen på AHA og BHA og hvad er bedst?

Myte: AHA og BHA er nærmest det samme.

Fakta: AHA- og BHA-eksfolieringer har både fælles og forskellige egenskaber: Alle former for kemiske eksfolieringer udglatter huden, reducerer fremtoningen af fine linjer og rynker, hjælper med at udjævne hudtonen og fugter og genopretter gløden. AHA'er er mere fugtgivende, ligesom meget forskning viser, at de er effektive til at mindske synlige tegn på solskader. BHA kan også hjælpe på det område, men dens helt unikke egenskab er, at den arbejder inde i poren. Så hvis du har tendens til udbrud, urenheder, rødme eller tilstoppede/forstørrede porer, er BHA den rette eksfoliering for dig.

Kan jeg bruge AHA- og BHA-eksfolieringer samtidigt?

Myte: Du skal bruge både AHA og BHA for at få et godt resultat.

Fakta: Du kan sagtens bruge både AHA og BHA i din rutine, men det er også fint bare at holde sig til den ene variant. Hvis du gerne vil bruge begge varianter, så prøv at bruge den ene om morgenen og den anden om aftenen, eller brug dem skiftevis hveranden dag. Det er i princippet også i orden at lægge eksfolieringer i lag, selv om det dog er for meget for langt de fleste.

Solcreme for begyndere

Hvad er den stærkeste procentdel af AHA og BHA, jeg kan bruge?

Myte: Jo højere procent, desto bedre.

Fakta: Paula's Choice BHA'er fås i forskellige styrker for at imødekomme alle hudtyper, -problemer og behov.

1% BHAfungerer bedst til sensitiv hud.
2% BHA er til daglig brug. Vi tilbyder tre forskellige teksturer for at imødekomme alle hudtyper, men SKIN PERFECTING 2% BHA Flydende Eksfoliering er vores ikoniske formulering.
Vores AHA'er fås også i flere forskellige styrker.
5% AHA fungerer bedst til sensitiv hud eller til dig, der ikke har prøvet AHA før. Den har også udglattende anti-aging-egenskaber.
8% AHA-produkter kan have flere egenskaber afhængigt af, hvilken form for AHA der er brugt. Vi har en flydende tekstur, der består af en cocktail af 6% mandelsyre og 2% mælkesyre.
10% AHA giver avancerede udglattende anti-aging-fordele.

Kort sagt, så er der altså ikke noget "rigtigt svar" og heller ikke en særlig procent, som generelt er bedst. Tænk på det som en vægt, der altid lader fordelene veje tungest. Og husk, at du altid kan kombinere eller skifte procenten. Mange bruger en lavere procent dagligt og en højere procent et par gange om ugen for at sætte skub i tingene. Som altid skal du være opmærksom på, hvordan din hud reagerer og regulere anvendelsen herefter.

Hvordan føles min hud efter eksfoliering?

Myte: Din eksfoliering virker ikke, hvis ikke din hud skaller eller flager.

Fakta: Du skal hverken kunne se (eller mærke) noget. AHA- og BHA-eksfolieringer løsner ubemærket de bånd, der fastholder død, trist hud på overfladen, så den afstødes hurtigere - sådan som den engang gjorde det naturligt. BHA er olieopløseligt og har den ekstra fordel, at det fjerner tilstopningen af porerne, så olien let flyder op til hudens overflade, hvor snavset i porerne let kan vaskes væk.

Glem ikke: AHA'er og BHA'er (når de er velformulerede) er milde. Da hudens overflade er naturligt syreholdig, er syreholdige eksfolieringer naturligt kompatible. Der er ingen grund til at bekymre sig om afskalning, når man bruger en velformuleret AHA- eller BHA-eksfoliering, for de arbejder utrolig skånsomt. Især BHA har beroligende egenskaber, så den hjælper med at mindske forekomsten af rødme.

Hvis du tidligere har haft problemer med AHA- eller BHA-eksfolieringer, kan de have indeholdt parfume eller sensibiliserende ingredienser som fx denatureret alkohol. I modsætning til dem er alle Paula's Choice-produkter testet for irritation og sikker brug. Du har måske brugt for høj en procentdel af AHA eller BHA, eller også reagerer din hud måske bedre på et andet "transportsystem" som fx en gel i stedet for en væske. Det er netop derfor, vi tilbyder eksfolierende produkter i forskellige styrker og konsistenser.

Hvordan tilfører du en kemisk eksfoliering til din rutine?

Myte: Man skal bruge eksfoliering før skintonic/toner, ellers er det ineffektivt.

Fakta: Først rens, så toner, og påfør herefter en AHA- eller BHA-eksfoliering, uanset tekstur (gel, creme, lotion). Følg op med alle behandlinger i din rutine, da de er designet til at virke bedst på eksfolieret hud. Slut i dagtimerne altid af med en bredspektret solcreme med solfaktor 30 eller derover. Om aftenen slutter du af med en natcreme.

Kan du bruge eksfoliering rundt om øjnene?

Myte: Du bør anvende en eksfoliering omkring øjnene.

Fakta: Selvfølgelig vil du ikke have AHA- eller BHA-ingredienser i øjnene, men alle vores formuleringer kan sagtens anvendes op til øjenhulen. Påfør et tyndt lag, og blend væk fra øjet, da produkter generelt har en tendens til at bevæge sig lidt på huden, når de får kropstemperatur.

Kan du kombinere eksfolieringer med andre effektive ingredienser?

Myte: Du kan ikke eksfoliere og derefter anvende retinol eller vitamin C.

Fakta: Kemiske eksfolieringer kan sagtens bruges sammen med alle vores andre formuleringer, også dem, der indeholder retinol. Alle vores produkter er formuleret, så de fungerer godt sammen. Uanset hvad du måske har hørt, så eksfolierer retinol ikke huden. Nogle oplever afskalning pga. retinol, men det er et tegn på, at deres hud ikke tåler produktet ret godt - ikke fordi den bliver eksfolieret. Igen bør du hverken kunne se eller føle nogen uønskede tegn på eksfoliering fra hverken AHA- eller BHA-produkter. Altså bortset fra deres strålende resultater.

Nu, hvor du har styr på basics, hvad venter du så på? Find den rigtige eksfoliering til din rutine.

 

Referencer til denne information:
Dermatology Research and Practice, februar 2015, side 1-5
Dermatology and Therapy, marts 2015, side 1-18
International Journal of Research in Engineering, Science and Management, oktober 2020, side 1-2
Clinics in Dermatology, maj-juni 2012, side 335-344
Archives of Dermatologic Research, juli 1997, side 404-409
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, november 2010, side 135-142
Journal of the German Society of Dermatology, juli 2012, side 488-491
Dermatology Research and Practice, februar 2015, ePublication

 

LÆS MERE
Kan man overeksfoliere huden med syrer?
Forskellen på AHA- og BHA-eksfolieringer
Sådan eksfolierer du kroppen

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.