Kan man overeksfoliere sin hud med syrer?

Over exfoliate

Kemisk eksfoliering giver nogle af de mest synlige resultater, du kan opnå med hudplejebehandlinger derhjemme. Udover solcreme er det dét produkt, der gør den største forskel i din hudplejerutine. Men kan man gå lidt for vidt, og hvad sker der, hvis man eksfolierer for meget? Det er muligt... hvis du ikke tager dig tid til at eksperimentere og se, hvilken styrke af eksfoliering og hyppighed, der fungerer bedst for din hud.

Du må ikke lade det skræmme dig – med en korrekt brug af blide, men effektive eksfolierende syrer, kan du se de imponerende fordele ved kemisk eksfoliering uden at skade din hud. Her er alt, hvad du behøver at vide for at eksfoliere din hud på en sikker måde.

Vigtigheden af et skånsomt, eksfolierende produkt

"Skånsomt" betyder ingen irriterende stoffer, såsom store mængder af hård, udtørrende alkohol, menthol, der får huden til at prikke og dufte (uanset om det er syntetiske eller naturlige æteriske olier).

"Skånsomt" betyder også, at formlen skal indeholde beroligende midler, der holder huden rolig og sund, mens de eksfolierende bestanddele arbejder. Eksempler på hudberoligende ingredienser omfatter allantoin, bisabolol, grøn teekstrakt og havreekstrakt, for blot at nævne nogle få.

Læg mærke til, at vi bliver ved med at gentage ordet ”skånsomt”. Det er, fordi dit eksfolierende produkt ikke behøver at være hårdt mod huden for at virke. Tværtimod – når de er korrekt formuleret, bør eksfolierende syrer efterlade din hud både rolig og sund. Og glem ikke, at skånsomme formler er vigtige for alle dine hudplejeprodukter – ikke kun de eksfolierende.

Hvad med personer, der er tilbøjelige til at have følsom hud ... kan de stadig bruge et kemisk eksfolierende produkt? Ja, og i dette tilfælde er en beroligende 1% BHA et optimalt valg (BHA har naturlige beroligende egenskaber). Men før det ...

Undgå overeksfolieret hud, og drop slibende eksfolierende scrubs

Hvis du har brugt en slibende scrub, skal du stoppe med det samme. Hårde scrubs slider og eroderer på hudens barriere og gør i sidste ende huden mere svag.

Forskning viser, at fysiske scrubs ikke er så effektive og mangler de ekstra fordele, som kemiske eksfolierende produker kan give, såsom at fugtgive huden (ja, du læste rigtigt – eksfolierende syrer kan øge hydreringen), reducere udbrud og minimere forekomsten af rynker og misfarvninger (1,2,3).

Hvilken koncentration skal jeg kigge efter i et kemisk eksfolierende produkt?

Der findes tre hovedkategorier af kemiske eksfolierende produkter til hjemmet: alfa-hydroxysyre (AHA), beta hydroxy acid (BHA) og poly-hydroxysyre (PHA). Hver har et anbefalet koncentrationsområde for at give de bedste resultater.

Til regelmæssig brug (dagligt eller med få dages mellemrum afhængigt af din huds behov), anbefales AHA'er og PHA'er generelt i koncentrationer mellem 4-10% (4).

For BHA (salicylsyre) anses op til 2% for at være bedst til regelmæssig brug.

Højere koncentrationer af disse hydroxysyrer kan være nyttige ved stædige hudproblemer, men det er her, ekstra forholdsregler og opmærksomhed kommer i spil. For eksempel kan en kraftig 9% BHA bruges som en lejlighedsvis pletbehandling for at reducere genstridige knopper.

Hvad med kombinationer af eksfolierende syrer formuleret til ét produkt, hvilket resulterer i en samlet højere styrke? Hvis produktet var omhyggeligt formuleret for at minimere risikoen for irritation, kan denne form for eksfoliering fungere godt til at målrette avancerede hudproblemer med det forbehold, at dette bør begrænses til mindre hyppig brug (maks. én gang om ugen) og i et format, hvor det skylles af i stedet for at efterlades på huden natten over. Vi gentager lige, at du ikke må bruge denne form for peel-eksfoliering derhjemme dagligt.

*Kemiske peelingbehandlinger hos din hudlæge er en helt anden snak. Kontakt din hudlæge for at få mere information.

Har pH betydning for kemiske eksfolieringsprodukter?

Udover at vælge en skånsom formel, der indeholder hudberoligende ingredienser, er pH-værdien af dit kemiske eksfolieringsprodukt afgørende. Det kan styrke eller ødelægge formlen og den måde, din hud reagerer på. For syrebaserede eksfolieringsprodukter er det optimale pH-område for en sikker og effektiv brug mellem 3 og 4. Meget sure (lavere pH-værdier) eller stærkt alkaliske (pH på 8 eller højere) produkter kan forårsage en betydelig forstyrrelse af hudens barriere. Sådan forårsager nogle kemiske eksfolieringsprodukter på markedet problemer for din hud.

Hvordan ved man, hvad pH-værdien er på sit eksfolierende produkt? Velrenommerede mærker angiver disse oplysninger på emballagen eller deres hjemmeside. Hvis de ikke gør det, kan du ringe til virksomheden for at spørge. Hvis alt andet fejler, kan du købe pH-strimler for at teste det selv (det er ubelejligt, men det er en mulighed).

Hvor ofte skal jeg bruge eksfolierende syrer?

Hvis du er ny bruger af hydroxysyrer, er det smart at introducere dem langsomt i din rutine. Når du bruger det første gang, betyder det, at du kun skal bruge det to eller tre gange den første uge. Hvis din hud har det godt (ingen tegn på irritation), kan du gradvist øge hyppigheden af brugen op til to gange om dagen.

Brug 2 gange dagligt kan hjælpe dig meget, hvis du har mere genstridige knopper, tilstoppede porer, hud med tendens til akne eller fremskredne tegn på solskader. Andre vil opdage, at én gang dagligt eller én gang hver 2. dag er bedst for deres hud. Det vil kræve nogle forsøg at finde den helt rigtige rutine.

Et godt tip til dem med akne: det kan kræve hyppig brug i starten for at få huden under kontrol. Du kan også opdage, at du efter noget tid kun behøver at bruge produktet med et par dages mellemrum for vedligeholdelse, eller at du kan have brug for løbende daglig brug for at være på den sikre side. Det afhænger virkelig af, hvad din hud har brug for, og hvordan den reagerer, og derfor er det ikke nogen tommelfingerregel.

Skader kemisk eksfoliering hudens barriere?

Undersøgelser har vist, at velformulerede AHA'er og PHA'er ikke beskadiger hudens barriere (6). I stedet forstyrrer de bindingerne, der holder døde celler til hudens overflade, og gør det muligt at afstøde dem, som de engang gjorde. Desuden har forskning vist, at lokal brug af AHA'er og PHA'er faktisk kan styrke hudens barriere (7).

På samme måde er der ingen grund til bekymring over for BHA-eksfolierende produkter, når de er korrekt formuleret og bruges korrekt. Da BHA er olieopløseligt, kan det trænge forbi hudens barriere uden at skade den, mens det stadig løsner bindingerne fra død hud på overfladen. Bonus: denne olieopløselighed gør det også muligt at rense tilstoppede porer (8).

Når det så er sagt, fungerer produktet kun godt, hvis det er velformuleret på de måder, der er beskrevet herover. Sensibiliseret hud er absolut en mulighed.

Er kemiske eksfolieringsprodukter sikre at bruge på lang sigt?

Eksfolierende syrer har en dokumenteret track record (vi taler årtier) for sikker brug i kosmetik (4,5). Hvis produktet er velformuleret, og det bruges som anvist, er det ikke noget problem at bruge det i lang tid.

Som vi anbefaler til enhver hudplejerutine, bør du følge op med solcreme (solfaktor 30 eller højere) for at holde huden beskyttet mod de kort- og langsigtede synlige effekter af solskader.

Lær mere om eksfoliering.

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Relaterede produkter

Normal hud, Tør hud
Kombineret hud, Fedtet hud
null

Referencer til denne information:

  1. Dermatology Research and Practice, februar 2015, side 1–5
  2. Dermatology and Therapy, marts 2015, side 1–18
  3. International Journal of Research in Engineering, Science and Management, oktober 2020, side 1–2
  4. International Journal of Toxicology, 2017, side 15S–21S
  5. The Cosmetic Ingredient Review, april 2019, side 1–60
  6. International Journal of Cosmetic Science, april 2021, side 1–13
  7. Journal of Investigative Dermatology, februar 2010, side 500–510
  8. American Journal of Clinical Dermatology, 2003, side 473–492

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.