AHA versus BHA – forskellen på de to eksfolieringer

Paula's Choice AHA and BHA exfoliants for different skin concerns.

Vores hud eksfolierer naturligt døde hudceller hver dag. Men med tiden – hovedsageligt på grund af alder og ubeskyttede ophold i solen – bliver denne proces langsommere og kan endda helt stoppe. Resultatet er en trist, tør eller skællende hud, tilstoppede store porer, røde knopper, rynker, tab af fasthed samt ujævn hudtone.

En kemisk leave-on AHA-eksfoliering (Alpha Hydroxy Acid) eller BHA-eksfoliering (Beta Hydroxy Acid) kan gøre en verden til forskel ved at fjerne det opbyggede lag af døde hudceller. AHA- og BHA-eksfoliering fremkalder den sundere teint, der gemmer sig lige under overfladen.

På hvilke områder er AHA og BHA ens?

AHA og BHA gør begge noget godt for huden, da de eksfolierer på en ikke-slibende måde ved at "løsne" de bindinger, der fastholder trist, død hud til overfladen. Når bindingerne ødelægges, afstøder huden naturligt, blidt og jævnt de døde hudceller.

Hvad kan AHA og BHA gøre for din hud?

 • Mindske synligheden af linjer og rynker
 • Få huden til at se og føles fastere
 • Fugte huden
 • Forbedre udseendet af trist, ujævn hudtone
 • Udglatte en ru, ujævn tekstur

AHA- og BHA-produkter

2% BHA Liquid Exfoliant

Vores ikoniske BHA-eksfoliering

Denne blide leave-on-eksfoliering er vores bedst sælgende på verdensplan. Den virker under hudens overflade ved hurtigt at fjerne tilstopning af porer, udglatte rynker samt gøre hudtonen mere klar og jævn.

Vores banebrydende AHA-eksfoliering

Genopbyg tekstur og hudtone med denne unikke kombination af mandel- og mælkesyre, der blidt virker på hudens overflade, hvor den forbedrer glød, fine linjer og hudens barriere.

Skin Perfecting 6% Mandelic + 2% Lactic Acid AHA Liquid Exfoliant

Hvorfor er der forskel på AHA og BHA?

AHA’er er vandopløselige, hvilket gør, at de eksfolierer på hudens overflade. De foretrækkes generelt til normal til tør, solskadet hud, takket være AHA’ers evne til at styrke hudens naturlige fugtgivende faktorer. De har også ofte vist sig at være effektive til at reducere synlige tegn på solskader, inklusive "crepet" hud og rynker.

BHA er olieopløseligt, så den virker ikke kun på hudens overflade, men også dybt inde i porerne. BHA er derfor den foretrukne mulighed for normal til fedtet hud,der har tendens til knopper, udbrud, tilstoppede og store porer. BHA har også naturlige hudberoligende egenskaber, som gør den blid nok til sensitiv hud eller til dig, der har tendens til rødme, rosacea eller milia.

Kan man bruge AHA og BHA sammen?

Ja, du kan bruge begge typer kemisk eksfoliering sammen. Selvom de fleste klarer sig fint med kun at vælge en af dem, er der intet galt i at bruge begge typer eller prøve at eksperimentere for at se, hvilken en der virker bedst for dig. Du skal blot holde øje med, hvordan din hud reagerer og justere brugen om nødvendigt.

Du kan opnå flotte resultater ved at bruge af AHA og BHA sammen, og især hvis du oplever flere udfordringer med huden samtidigt (såsom tegn på solskader, dybe rynker, genstridige tilstoppede porer eller knopper og afskalning). Faktisk er der mange, der synes, at en skiftevis brug af AHA- og BHA-eksfolieringer er den perfekte løsning til at afhjælpe deres særlige udfordringer.

Hvordan kan du bruge både AHA og BHA i din hudplejerutine?

Du kan anvende både AHA og BHA i din rutine ved at bruge dem skiftevis (f.eks. ved at bruge AHA den ene dag, og BHA den næste) eller ved at vælge en formulering, der blidt kombinerer dem. Skal jeg påføre en AHA- og BHA-eksfoliering på samme tid to gange om dagen? Højst sandsynligt ikke. De fleste har ikke brug for så meget eksfoliering.

Påfør din AHA- eller BHA-eksfoliering efter brug af renseprodukt og skintonic. Du behøver ikke at vente, før du fortsætter med næste produkt, så du kan sagtens følge op med resten af din rutine med det samme (det vil ikke ødelægge eksfolieringens pH-værdi).

Her er vores tips til, hvordan man veksler mellem eksfolieringer samt hvor ofte, man skal eksfoliere:

 • De fleste personer kan sagtens eksfoliere en gang dagligt, enten morgen eller aften, alt efter præference.
 • Hvis du ønsker at prøve at bruge AHA og BHA skiftevis, skal du blot bestemme, hvilken eksfoliering du begynder ugen med og så anvende dem skiftevis en dag ad gangen. Du kan også bruge den ene i en uge ad gangen og så skifte til den anden den næste uge.
 • En anden mulighed er at bruge én eksfoliering om morgenen og den anden om aftenen. Det kan være en god løsning til hud med tendens til urenheder, der viser tegn på solskader.
 • Du kan også eksperimentere med at skifte mellem forskellige styrker af AHA og BHA. Du kan eksempelvis påføre en 1% BHA eksfoliering hver morgen og øge til 2% i styrke om aftenen. Du kan endda eksperimentere med at bruge produkter, der kombinerer forskellige AHA'er, som f.eks. vores 6% Mandelsyre + 2% Mælkesyre Flydende Eksfoliering.
 • Tilføj en AHA- eller BHA-behandling med en højere styrke i din rutine en til to gange ugentligt for at give dig selv en “peeling derhjemme”-oplevelse, der giver meget synlige resultater.
 • Ved brug i dagtimerne skal du altid afslutte med en bredspektret solcreme med solfaktor 30 eller højere.

Husk, at det handler om at eksperimentere lidt for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig. Når du ved, hvad der fungerer godt for din hud, skal du være konsekvent, så du kan opretholde resultaterne.

Kan AHA og BHA skade huden?

AHA- og BHA-eksfolieringer skader ikke huden, når de har en god formulering og anvendes korrekt. Faktisk styrker AHA’er huden ved at understøtte det sunde kollagen, mens BHA har beroligende egenskaber, der kan lindre irriteret hud.

For at fungere effektivt skal AHA- og BHA-eksfolieringer have en formulering med en pH-værdi mellem 3-4. Vi er opmærksomme på forskningen omkring dette aspekt, så alle vores eksfolieringer med AHA og BHA har en formulering, der sikrer, at de er så effektive og blide som muligt. Det hjælper også, at vi aldrig bruger ingredienser, som forskningen har vist virker hudirriterende.

Referencer til denne information:

 • Cosmetic Dermatology: Products and Procedures, Second Edition, 2016, side 346-356
 • Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, august 2015, side 455-461
 • Dermatology Research and Practice, februar 2015, ePublication
 • Journal of the German Society of Dermatology, juli 2012, side 488-491
 • Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, juni 2011, ePublication
 • Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, november 2010, side 135-142
 • Journal of the American Academy of Dermatology, maj 2007, side 651–663
Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.
Normal hud, Tør hud
Normal hud, Tør hud
Normal hud, Kombineret hud

Lær mere om eksfolieringer

Referencer til denne information:
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, august 2015, side 455–461
Dermatology Research and Practice, February 2015, ePublication
Journal of the German Society of Dermatology, juli 2012, side 488–491
Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, juni 2011, ePublication
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, november 2010, side 135–142
Journal of the American Academy of Dermatology, april 2007, side 651–663

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.