AHA versus BHA – forskellen på de to eksfolieringer

Vores hud eksfolierer naturligt døde hudceller hver dag. Men med tiden – hovedsageligt på grund af alder og ubeskyttede ophold i solen – bliver denne udskillelsesproces langsommere og kan endda helt stoppe. Dette resulterer i en kedelig, tør eller skallende hud, tilstoppede store porer, røde knopper, rynker, tab af fasthed samt ujævn teint.

Det, at hjælpe huden med blidt at eksfoliere opbyggede døde hudceller – sådan som den naturligt gjorde, da vi var yngre – får den smukke, bløde og fugtede hud frem, som gemmer sig nedenunder. En kemisk leave-on AHA peeling (Alpha Hydroxy Acid) eller BHA peeling (Beta Hydroxy Acid) kan gøre en verden til forskel på, hvordan din hud ser ud. Vi bliver ofte spurgt om, hvilken en af dem, der er den bedste, og svaret er mindre kompliceret, end du måske tror.

Lighederne mellem en AHA og BHA peeling

AHA’er (alpha hydroxidsyre, fx glykolsyre eller mælkesyre) og BHA’er (beta hydroxid/salicylsyre) arbejder begge på at frigøre de bånd, der holder kedelig død hud fast på overfladen. Når først disse bånd er ødelagt, så udskiller huden naturligt, blidt og jævnt de opbrugte celler. Så selvom du ikke kan se, at din hud eksfoliere, så vil du snart både se og mærke, at den er glattere og ser yngre ud.

For at fungere effektiv må AHA og BHA eksfolieringer være formuleret med en lille pH-værdi på mellem tre og fire. Paula’s Choice Skincare er opmærksom på forskningen omkring dette problem, så alle vores eksfolieringer med AHA og BHA er formuleret således, at de er så effektive og blide som muligt. Som med alle andre produkter fra Paula’s Choice, så er vores kemiske peelinger duftfri, og hver enkelt af dem indeholder en unik blanding af blødgørende ingredienser.

Derudover kan både AHA og BHA:

  • mindske fremtoningen af linjer og rynker
  • få huden til at se og føles fastere
  • fugte huden
  • forbedre kedelig hud og ujævn teint
  • udglatte en ru, bumpet tekstur/overflade

Men hver enkelt af dem har også unikke egenskaber, som gør dem egnet til forskellige hudtyper og problemer.

Vores bedst sælgende BHA eksfoliering

Vores produkt nr. 1 i hele verden og kult-favorit er denne blide leave-on eksfoliering, som hurtigt afhjælper tilstoppede porer, udglatter rynker, lysner og giver en jævn teint.

Skin Perfecting 2% BHA Flydende Eksfoliant

AHA eksfolieringer udglatter og blødgør

En fugtgivende AHA-lotion eksfoliering, som blidt fjerner lag af opbyggede døde hudceller, giver en bemærkelsesværdig glattere og blødere hud.

Skin Perfecting 8% AHA Lotion Eksfoliant

Sådan er AHA’er og BHA’er forskellige

AHA’er er vandopløselige, så de fungerer kun på hudens overflade. De er at foretrække til normal til tør hud og solskadet hud, takket være deres evne til at forbedre de naturlige fugtgivende faktorer i huden (BHA fugter også huden, som nævnt ovenfor, men på en anderledes måde en AHA'er). AHA’er har ofte vist sig af være effektive til at reducere synlige tegn på solskader, inklusive elefanthud og rynker.

BHA fungerer både på hudens overflade og dybt inde i porerne. Den er olieopløselig, så den egner sig bedst til normal til olieret hud med tendens til røde knopper, tilstoppede porer, pletter og store porer. BHA har også naturlige egenskaber, der beroliger huden. Så den er mild nok selv til sensitiv hud eller hud med tendens til rødme eller rosacea. Denne fuldendte, blide ingrediens er ovenikøbet egnet til hud med røde knopper og tendens til milia.

Kan man kombinere AHA og BHA?

Med så mange blandede og stadig unikke fordele, bliver vi ofte spurgt: ”Skal jeg bruge både en AHA og BHA eksfoliering for at opnå de bedste resultater?” Det korte svar er nej, men det er op til dig. Alle AHA og BHA eksfolieringer fra Paula’s Choice er formuleret således, at de fungerer fantastisk alene og giver bemærkelsesværdige resultater for flere forskellige hudtyper og problemer.

På den anden side er det ikke noget galt i at bruge begge produkter. Du kan også teste hvilket et af dem, der fungerer bedst for dig ved enten (1) at påføre dem på samme tid morgen eller aften, eller (2) veksle mellem brugen af dem. Anvendelsen af en AHA eksfoliering og en BHA eksfoliering på samme tid (de giver begge det, man kalder en kemisk eksfoliering, mere end en ”mekanisk” handling eller en scrub) er ikke så kompliceret eller skræmmende, som man kunne tro. Hvis du vælger velformulerede, blide eksfolieringer, så er der ikke nogen ulemper – du skal blot holde øje med, hvordan din hud reagerer og tilpasse brugen herefter, hvis nødvendigt.

Du behøver ikke at bruge både en AHA og BHA eksfoliering, fordi du er bange for, at du går glip af noget, da den ene er mere anti-aging end den anden. De giver begge anti-aging fordele, de gør det blot på hver deres måde. Grunden til at anvende både en AHA og BHA eksfoliering på samme tid handler i virkeligheden om, hvorvidt din hud har brug for en mere grundig eksfoliering eller ej. Dette kan være tilfældet hos dem, der har tydelige tegn på aldring pga. solskade, dybe rynker, vanskelige tilstoppede porer, røde knopper eller en kedelig, skallende hud.

Sådan bruger du både AHA og BHA i din hudplejerutine

Skal jeg påføre en AHA og BHA eksfoliering på samme tid to gange om dagen? Højst sandsynligt ikke. De fleste mennesker har ikke brug for så megen eksfoliering. Men prøv dig frem for at finde den kombination og hyppighed, der fungerer bedst for dig. (Forstår du nu, hvad vi mener med, at du skal prøve dig frem?)

Sådan bruges de på samme tid: påfør eksfolieringerne efter brug af et renseprodukt og skintonic, begynd med den, der har den tyndeste tekstur, så du påfører en flydende tekstur før en gel eller lotion. Du behøver ikke at vente på, at den ene er absorberet før påføring af den næste. Du kan omgående følge op med resten af din hudplejerutine, det har ingen effekt på pH-værdien eller eksfolieringen.

Det kan måske virke vanskeligt, at veksle mellem brugen af produkter med AHA og BHA i ansigtet, men det behøver det ikke at være. Der er fint at veksle mellem de to, og det kan være en god måde for alle hudtyper at få de respektive fordele fra hvert enkelt produkt. Faktisk er der mange, der synes, at en veksling mellem AHA og BHA eksfolieringer er den perfekte løsning til at afhjælpe deres unikke hudproblemer.

Her er nogle tips til, hvordan man veksler mellem eksfolieringer samt hvor ofte, man skal eksfoliere:

  • De fleste personer kan eksfoliere en gang om dagen, morgen eller aften, alt efter præference.
  • Hvis du ønsker at veksle mellem en AHA og en BHA, skal du blot bestemme, hvilken en du begynder ugen med, også anvende dem skiftevis. Du kan også bruge den ene i en uge ad gangen, også skifte til den anden den efterfølgende uge.
  • En anden mulighed er at bruge én eksfoliering om morgenen, og den anden om aftenen. Dette kan være en god løsning til hud med tendens til urenheder, der viser tegn på solskader.
  • Du kan også eksperimentere med at skifte mellem forskellige styrker af AHA og BHA, eller begge dele! Du kan eksempelvis påføre en CALM Eksfoliering hver morgen, også stige til 2% i styrke om aftenen.
  • En gang om ugen, kan du anvende en specialiseret AHA og BHA med en højere styrke til at lave en ”hjemme-peeling” med, som giver fantastiske resultater.

I den sidste ende findes der ikke én enkelt metode, som er den bedste til at bruge AHA og BHA eksfolieringer på. Det handler om at eksperimentere for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig og derefter justere ud fra din huds skiftende behov. Det, der tæller, er, at du fortsætter med at bruge et kemisk eksfolierende produkt, hvilket vi er overbevist om, at du vil gøre, når du ser, hvordan det forvandler din hud (gør dig klar til komplimenterne)!

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.
-20%
Alle hudtyper
-20%
Normal hud, Tør hud
-20%
Normal hud, Tør hud
-20%
Normal hud, Kombineret hud

Lær mere om eksfolieringer

Referencer til denne information:
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, august 2015, side 455–461
Dermatology Research and Practice, February 2015, ePublication
Journal of the German Society of Dermatology, juli 2012, side 488–491
Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, juni 2011, ePublication
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, november 2010, side 135–142
Journal of the American Academy of Dermatology, april 2007, side 651–663

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.