Myter om hudpleje

Vi tror på, at skønhed begynder med sandhed, men der er meget misinformation i skønhedsverdenen. Derfor er vi her for at skelne mellem fup pg fakta, så vi kan hjælpe dig med at tage de rigtige beslutninger om din hudpleje. Er du klar til at høre sandheden én gang for alle?

Myter om udbrud og akne

Vil du gerne vide mere? Tag et kig på artiklerne med ekspertrådgivning om akne og udbrud.

MYTE ELLER SANDHED?

Alkohol udtørrer akne

MYTE

For personer med fedtet hud og tendens til akne kan alkohol umiddelbart synes gavnligt, da det øjeblikkeligt affedter huden. Vær dog opmærksom på, at effekten kun er midlertidig. Alkohol er yderst hudirriterende, fjerner hudens naturlige lipider, forstyrrer dens barriere (mikrobiom) og forværrer inflammation. Konsekvensen er ofte, at huden vil forsøge at overkompensere for tørheden med mere talg. Det øger sandsynligheden for udbrud og giver større tendens til hudirritationer. Vælg i stedet blide, lette og beroligende produkter.

MYTE ELLER SANDHED?

Du kan skrubbe urenheder væk.

MYTE

Fysiske scrubs eksfolierer kun det øverste lag af huden og er ikke i stand til at fjerne tilstopning af dine porer, hvilket ofte er årsagen til udbrud. Desuden kan den fysiske bevægelse faktisk forværre din hud. Det kan på længere sigt forstyrre hudens barriere og øge antallet af udbrud. Brug i stedet en blid kemisk eksfoliering med salicylsyre (BHA).  

MYTE ELLER SANDHED?

Tandpasta kan hele bumser

MYTE

Tandpasta er ikke en god spotbehandling. Den fjerner ikke dine bumser, og fluor har ikke antibakterielle egenskaber. Udtørring af et udbrud med tandpasta hjælper ikke med at kurere det, men forårsager kun rødme og hudirritation. Hold dig til det, der virker. Brug ingredienser som salicylsyre (BHA) og azelainsyre, og gem tandpastaen til dine tænder!

MYTE ELLER SANDHED?

Du kan rense huden for skadelige stoffer.

MYTE

Kort fortalt er det fysisk umuligt for et hudplejeprodukt, en ingrediens eller en spa-behandling at rense huden for skadelige stoffer. Det skyldes, at huden ikke er et af kroppens rensende organer – den opgave tager leveren og nyrerne sig af. Hverken huden eller dens porer kan udrense toksiner.

MYTE ELLER SANDHED?

Akne skyldes indtagelse af fedtholdig mad.

MYTE

Selvom det er rigtigt, at det er godt for dig og dit generelle velbefindende at spise sund mad, er der rent forskningsmæssigt uenighed om indtagelse af fedtholdig mad og akne. Flere tidligere studier, der viste at fed mad var et problem, var enten fejlbehæftede eller dårligt udført. Fedtholdig mad ser ikke ud til at kunne udløse akne hos langt de fleste mennesker, men fødevarer (især kilder til raffineret sukker) kan øge hormonet insulin, der er blevet forbundet med øget forekomst af akne. Prøv at sænke dit sukkerindtag i et par uger for at se, om det kan forbedre din hud.

MYTE ELLER SANDHED?

Stress forårsager akne.

50/50

Stress i sig selv forårsager ikke akne, men forskning har vist, at mange mennesker oplever flere udbrud i stressede perioder. Det sker, fordi kroppen frigiver stresshormonet kortisol, der øger hudens talgproduktion, som igen er med til at forværre akne. Hvis du genetisk har tendens til urenheder, så prøv en egnet hudplejerutine. Forsøg at sænke dit stressniveau ved at spise sundt, dyrke regelmæssig motion, få tilstrækkelig med søvn og indfør forskellige selvpleje-ritualer.

MYTE ELLER SANDHED?

Din hud skal blive værre, før den bliver bedre.

MYTE

Det almindelige udtryk "det skal være skidt, før det bliver godt" er ikke hele sandheden. Ofte når man begynder at bruge nye produkter mod akne, især eksfolieringer eller retinoider, der accelererer hudens cellefornyelse, kan der pludselig vise sig en bølge af udbrud, som derefter forsvinder, før den rene hud viser sig. Dette fænomen, kaldet ”purging” eller ”udrensning", er forholdsvis almindeligt, og det ser anderledes ud, end når man har en opblussen eller forværring af akne. Den nemmeste måde at se forskel på udrensning og rutinemæssige udbrud på er timingen. Udbrud forårsaget af akne bør ikke forværres, når man begynder med et produkt, der er kendt for at hjælpe på akne. En udrensning vil, som en generel regel, udløse komedoner (små, hvide prikker under huden, også kendt som hvide knopper) frem for betændte blærer , små knuder eller dybereliggende cyster. Generelt har akne, der er forårsaget af udrensning, en tendens til at dukke op og derefter forsvinde igen meget hurtigere end normale udbrud.

MYTE ELLER SANDHED?

Hvis du har hudorme, er det fordi, din hud er snavset.

MYTE

Selv om det kan se sådan ud, skyldes hudorme ikke, at huden er snavset. En hudorm er en slags tilstoppet pore, der kan opstå af sig selv eller i forbindelse med akne. Den dannes, når de døde hudceller kombineres med overskydende talg og snavs i poren. Når talgblandingen når op til porens åbning ved hudens overflade, oxiderer den - eller bliver med andre ord sort. En leave-on BHA-eksfoliering (salicylsyre) er det vigtigste produkt, hvis du vil slippe af med hudorme. 

MYTE ELLER SANDHED?

Små mørke pletter på din næse, kinder eller hage er altid hudorme.

MYTE

Nej, det kan også være sebaceousfilamenter. Hvis de er halvklare i farven eller har et gråt eller gulligt skær, så ser du højst sandsynligt sebaceousfilamenter. Et sebaceousfilament kan blive til en hudorm eller ej.. Den afgørende faktor er, om talg i poren bliver udsat for ilt (hvorved det oxiderer og bliver sort, og dermed forvandles til en hudorm). Er der andre forskelle? Hudorme ligner lidt en prop, når de klemmes ud, mens sebaceousfilamenter mere ligner fritflydende voksagtigt talg (ligner et tyndt hårstrå), når de klemmes ud.

MYTE ELLER SANDHED?

Solbeskyttelse tilstopper porerne.

MYTE

Moderne solcreme med en god formulering, der er egnet til alle hudtyper, inklusive hud med tendens til akne, bør ikke tilstoppe porerne. Vi anbefaler, at du eksperimenterer med gennemsigtige og tynde teksturer, da de bør være mindst tilbøjelige til at føre til udbrud for langt de fleste. Sørg også for, at du renser grundigt hver aften, så du er sikker på, at al din makeup og solcreme er fjernet.

MYTE ELLER SANDHED?

Vandet i min bruser er skyld i min akne.

MYTE

Det er usandsynligt, at vandet i din bruser er skyld i din akne, men hvis du renser dit ansigt og hals i brusebadet, er der dog risiko for, at du bruger for varmt vand. Høje temperaturer kan fjerne hudens olier og potentielt skabe hudirritation. Den nemmeste måde at sikre, at du bruger vand med den rette temperatur (lunkent), er, at du vasker dit ansigt særskilt hen over vasken.

MYTE ELLER SANDHED?

Tetræolie og andre æteriske olier sørger for naturlig behandling af min akne.

50/50

Når mange trends går mod ren, økologisk hudpleje, er det ikke så underligt, at man udforsker anvendelsen af æteriske olier. Det har vist sig, at tetræolie kan have visse forskningsdokumenterede fordele for hud med tendens til akne, hvis du bruger den rette koncentration. Det endelige resultat af forskningen har dog ikke påvist, at tetræolie er væsentligt bedre til hud med tendens til akne end for eksempel en leave-on-eksfoliering med 2% salicylsyre (BHA). Hvis du kan finde en tilpas høj koncentration af tetræolie, vil den sandsynligvis være for kraftig til, at huden kan tolerere den. Det vil kunne udløse en overfølsomhedsreaktion på grund af kemiske forbindelser som limonen, linalool og eukalyptol, som den indeholder. De menes at være ansvarlige for hudens dårlige reaktioner på den rå olie.

MYTE ELLER SANDHED?

Kun teenagere får akne.

MYTE

Nej, akne begrænser sig ikke kun til teenagere. Selvom akne normalt er forbundet med ungdomsårene på grund af de hormonelle ændringer i puberteten, så er faktum, at du kan få akne i alle aldre. Akne hos voksne er relativt almindelig, og forskellige faktorer, herunder hormonelle udsving, stress, genetik og valg af livsstil, kan bidrage til akneudbrud hos voksne.

MYTE ELLER SANDHED?

Alt du behøver er et enkelt mirakelprodukt til at fikse akne.

MYTE

Selvom vi alle ville ønske, at det var tilfældet, er det desværre ikke sådan. Faktisk har du brug for en kombination af dokumenterede ingredienser for at afhjælpe de komplekse årsager til akne, og de røde pletter/ar som den efterlader. Vi tror, at den bedste måde at forebygge udbrud på og få en klar hud er ved at holde fast i en enkel daglig hudplejerutine med dokumenterede aktive stoffer og solbeskyttelse. Kontakt altid din hudlæge i tilfælde af mere kompliceret akne, da du muligvis også har brug for receptpligtige behandlinger.

MYTE ELLER SANDHED?

Produkter mod akne er for skrappe til tør eller sensitiv hud.

MYTE

Kun en lille procentdel af os har virkelig tør hud og akne, og den gruppe kan godt have svært ved at holde udbrud under kontrol og samtidig nære og lindre huden. Det er vigtigt at huske på, at akne er en inflammatorisk lidelse, så den har kun fordel af blide produkter, der ikke irriterer huden. Sørg for, at din hudplejerutine er fri for forværrende faktorer såsom denatureret alkohol, parfumer og hårde renseprodukter, men i stedet er beriget med beroligende og nærende antioxidanter. Dette er den blide, men dog effektive metode til at få kontrol over din tørre hud og akne. Er du stadig ikke sikker? Kontakt vores hudplejeeksperter for at få personlig rådgivning, der passer til dig.

MYTE ELLER SANDHED?

Akne på kroppen behandles anderledes end i ansigtet.

MYTE

De ingredienser, der beroliger akne og udbrud i dit ansigt, vil være de samme ingredienser, som gavner din krop. Hvis du oplever udbrud på ryggen (bakne), så vil brugen af leave-on-eksfolieringer med salicylsyre (BHA) hjælpe med at fjerne døde hudceller, lindre rødme, forbedre teksturen og reducere hyppigheden af udbrud.. Prøv vores Body Spot Eksfoliering fra vores kropsplejeserie. Påfør den de berørte områder og sørg for, at du altid følger op med solbeskyttelse i løbet af dagen.

MYTE ELLER SANDHED?

Solen hjælper på akne.

MYTE

Når man udsætter hud med tendens til akne for sollys uden tilstrækkelig beskyttelse, giver det skader på lang sigt. Den umiddelbare følelse af, at dine udbrud eller fedtet hud "tørrer op" samtidig med, at du bliver solbrun, hjælper dig visuelt med at sløre udseendet af eksisterende udbrud og mærker fra tidligere udbrud. Forskningen viser dog, at de skader, som UV-strålerne påfører huden, kun gør tingene værre. Huden bliver dehydreret af solen og vil reagere ved at blive tykkere og producere mere talg. Det resulterer i flere tilstopninger af porer og forværrer inflammationen på grund af den oxidering, der udløses af UV-strålerne. Du risikerer også, at røde pletter forandres til mørke, genstridige mærker.

Myter om basal hudpleje

MYTE ELLER SANDHED?

Eksfoliering med syre er ikke godt for hudens barriere

MYTE

Kemisk eksfoliering giver nogle af de mest synlige resultater, du kan opnå med hudplejebehandlinger derhjemme – når eksfolieringen anvendes korrekt.

Læs mere om eksfoliering

MYTE ELLER SANDHED?

Citronsaft giver fornyet glød til trist hud

MYTE

Overhovedet ikke. Hvis du vil kvikke trist hud op, så prøv med et skud vitamin C.

Læs mere om vitamin C

MYTE ELLER SANDHED?

Du har brug for solbeskyttelse indendørs

SANDT

Selv om du er indendørs hele dagen, er solbeskyttelse et must. Skadelige UVA-stråler kan trænge igennem glas.

Læs mere om solbeskyttelse

MYTE ELLER SANDHED?

Retinol bruges kun mod rynker

MYTE

Retinol kan meget mere end det. Det hjælper også mod udbrud, øger fastheden og kvikker trist hud op.

Læs mere om retinol

MYTE ELLER SANDHED?

Det afhjælper tør hud at drikke vand

MYTE

Det skader ikke at drikke mere vand, men forskningen viser ikke, at vand = hydreret hud.

Læs mere om fugttilførsel til tør hud

MYTE ELLER SANDHED?

Niacinamid bør ikke anvendes samtidig med vitamin C eller retinol

MYTE

Niacinamid kan sagtens klare opgaven selv. Men ved at kombinere det med andre effektive ingredienser, giver det faktisk en synergi-effekt, der forbedrer dine resultater.

Læs mere om niacinamid

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.