Fordelene ved niacinamid

niacinamidprodukt i hånden

Niacinamid gavner næsten alle hudproblemer og hudtyper og er virkelig en enestående ingrediens netop på grund af dens alsidighed.

Vores konklusioner er altid baseret på offentliggjort forskning uanset ingrediens. Studierne om brugen af niacinamid til huden viser, hvor effektivt det er. Her kan du blive klogere på, hvorfor du skal sætte denne ingrediens på din hudplejehylde.

Det vil vi se nærmere på:

 • Hvad er niacinamid?
 • Hvad gør niacinamid for huden?
 • Hvordan bruges niacinamid?
 • Hvor gammel skal man være for at bruge niacinamid?
 • Tilføj niacinamid til din hudplejerutine
 • Hvor lang tid tager det, før niacinamid virker?
 • Mulige bivirkninger ved niacinamid
 • Hudplejeprodukter med niacinamid
 • Referencer

Hvad er niacinamid?

Niacinamid, også kendt som B3-vitamin og nikotinamid, er et vandopløseligt vitamin, der arbejder sammen med de naturlige stoffer i din hud. Så hvad gør niacinamid helt præcist? Det kan hjælpe med synligt at minimere store porer, opstramme slappe porer, forbedre ujævn teint, blødgøre fine linjer og rynker, reducere kedelig hud samt styrke en svækket overflade.

Niacinamid reducerer ikke kun effekten forårsaget af miljøskader ved at forbedre den første forsvarslinje (hudbarrieren), det spiller også en rolle i at hjælpe huden med at reparere tegn på tidligere skader. Hvis man ikke gør noget ved det, får den slags daglige angreb huden til at se både ældre og mere kedelig ud, og den mister sin glød.

niacinamiddråber

Hvad gør niacinamid for huden?

Niacinamid-hudpleje gør rigtig meget for dig, da det er en bioaktiv ingrediens, som virkelig forstår at multitaske. Men denne type vitamin B gennemgår en masse, før hudens understøttende overfladeceller høster fordelene.

Når niacinamid er påført, nedbrydes det til den form for vitamin, som vores celler kan bruge: coenzymet nikotinamid-adenin-dinukleotid. Det er dette coenzym, der menes at være ansvarligt for niacinamids gode egenskaber.

Niacinamid kan løse specifikke problemer, men alle vil kunne få noget ud af at anvende niacinamid, uanset hudtype. Lad os se lidt nærmere på resultaterne ...

Minimerer store porer

Niacinamid er mest kendt for sin evne til at reducere forekomsten af forstørrede porer. Som vi var inde på før, har forskningen ikke præcist fastslået, hvordan dette B-vitamin giver en så reduceret porestørrelse, men det ser ud til, at niacinamid har en normaliserende effekt på poreslimhinden. Det er med til at forhindre olie og snavs i at blive ophobet, hvilket ellers ville føre til tilstopning og ru, ujævn hud.

Når tilstopninger dannes og forværres i denne sammenhæng, strækker porerne sig for at kompensere, hvilket resulterer i forstørrelse. Regelmæssig brug af niacinamid hjælper porerne med at genfinde deres normale størrelse. Solskader kan også medvirke til, at porerne bliver strakt ud, hvilket af nogen beskrives som ”appelsinhud”. Højere koncentrationer af niacinamid kan hjælpe med at opstramme porerne synligt ved at styrke hudens støttende elementer, hvilket ofte forbedrer appelsinhudstrukturen markant.

Tilføj fugt

Andre fordele ved niacinamid er, at det hjælper med at forny og genoprette hudens overflade og således undgå fugttab og dehydrering. Når vigtige fedtsyrer i hudbarrieren (kendt som ceramider) gradvist nedbrydes, bliver huden sårbar over for alle mulige problemer - lige fra vedvarende pletter med tør, skællende hud til at blive stadig mere følsom.

Hvis du kæmper med tør hud, er det påvist, at topisk anvendelse af niacinamid øger fugtighedscremens evne til at fugte, så hudens overflade bedre kan modstå det fugttab, der fører til tilbagevendende tør, stram og skallende hud. Niacinamid fungerer glimrende med almindelige fugtgivende ingredienser, såsom glycerin, duftfri planteolier, kolesterol, PCA-natrium og natriumhyaluronat.

Opfrisk huden

Hvordan hjælper niacinamid på misfarvninger og en ujævn hudtone?  Begge problemer stammer fra overskydende melanin (hudpigment) på hudens overflade. I koncentrationer på 5% og derover virker niacinamid ad flere veje for at forhindre nye misfarvninger i at opstå. Samtidig hjælper det også med at reducere forekomsten af eksisterende misfarvninger, så din hudtone ser mere ensartet ud. Forskning viser, at niacinamid og tranexamsyre fungerer særligt godt sammen, og som nævnt ovenfor, kan det bruges sammen med andre ingredienser, der også reducerer misfarvninger som fx alle former for vitamin C, lakrids, retinol og bakuchiol.

Hvordan bruges niacinamid?

Niacinamid er velegnet sammen med andre effektive ingredienser som peptider, hyaluronsyre, AHA, BHA og alle typer antioxidanter, herunder retinol og vitamin C.

Faktisk er brugen af niacinamid sammen med andre bioaktive ingredienser med til at give meget gode resultater. For eksempel styrker niacinamid hudens barriere, hvilket gør den mere modtagelig for retinol. Niacinamid og retinol arbejder også sammen om at afbalancere olieproduktionen, reducere udseendet af porer, gøre huden mere klar og bekæmpe miljøfaktorer, der medfører aldring af huden.

Men retinol er ikke den eneste ingrediens, der udgør en effektiv kombination. Niacinamid og vitamin C forstærker hinandens antioxidante fordele, hvilket resulterer i øget udstråling og et glattere, mere jævnt udseende.

Det er vigtig at bruge flere ingredienser i hudplejeprodukter, for selvom niacinamids fordele er imponerende, så er det ikke den eneste ingrediens, huden behøver for at føles godt og se bedst muligt ud. Tænk på det som din kost. Selvom kål er sundt, så ville du snart komme til at lide af fejlernæring, hvis kål var det eneste, du spiste, da din krop har brug for mere end én sund ingrediens til at vedligeholde sig selv. Det samme gør sig gældende for huden, der er kroppen største (og mest udsatte) organ!

Hvor gammel skal man være for at bruge niacinamid?

Niacinamid er en sikker hudplejeingrediens, som du kan begynde at indarbejde i din rutine allerede i teenageårene. I ungdomsårene kan det være særligt nyttigt at hjælpe med at afbalancere olieproduktionen og reducere forekomsten af tilstopninger.

Sådan kan du tilføje niaci til din hudplejerutine

At bruge niacinamid er lige så let, som det er at finde gode hudplejeformuleringer, der indeholder det, og så anvende det i din rutine:

 • Renseprodukt
 • Skintonic
 • Eksfoliering
 • Læg resten af dine serummer, behandlinger og fugtighedscremer i lag (også dem med niacinamid) i rækkefølgen fra tyndest til tykkest konsistens.
 • Slut i dagtimerne altid af med en bredspektret solcreme med solfaktor 30 eller derover.

Hvor lang tid tager det, før niacinamid virker?

Generelt bør du begynde at kunne se resultater efter 2-4 ugers brug to gange dagligt (afhængigt af sværhedsgraden af dine hudproblemer og koncentrationen af din niacinamidformulering). Kontinuerlig brug er nødvendig for en fortsat forbedring og vedvarende resultater.

Resultaterne vil fortsat blive bedre med tiden, men forvent ikke, at din hud bliver helt »porefri« - det er ikke muligt med noget hudplejeprodukt. Din hud har brug for porer til mange helt vitale funktioner! Du kan forvente, at porerne bliver mindre, at din hudtone bliver mere jævn, at fine linjer og rynker bliver synligt reducerede, og at du i det hele taget får en meget sundere udstråling.

Mulige bivirkninger ved niacinamid

Niacinamid tolereres generelt og hjælper typisk med at berolige og bidrage til hudens sundhed. For nogle kan niacinamid dog give rødme på huden, både når det anvendes lokalt på huden, og når det indtages via et kosttilskud. Forskning i niacinbaseret ansigtsrødmen har vist, at tolerancen over for det »udvikler sig hurtigt« (11). Denne rødmen opstår, fordi niacinamid indeholder for meget frit niacin. Særlige raffinerede kvaliteter af denne ingrediens (som vi bruger) har forsvindende lave niveauer af niacin, hvilket betyder, at det er meget usandsynligt, at de forårsager dette problem.

Hudplejeprodukter med niacinamid

For at opnå de bedste resultater skal du bruge leave-on niacinamid-formuleringer (f.eks. serum eller fugtighedscreme) i stedet for rinse-off-produkter (f.eks. renseprodukter), hvor kontakttiden er begrænset.

 • En niacinamid toner/skintonickan være særlig gavnlig, når den påføres efter rensning for at rehydrere og genopbygge huden.
 • En koncentreret 10% Niacinamide Booster kan bruges alene (meget lig et serum) eller blandes med din foretrukne fugtighedscreme uden SPF, alt efter din personlige præference.
 • Har du mere genstridige hudproblemer som fremskredne tegn på solskader, appelsinhudstekstur, slappe porer og olierelaterede ujævnheder, bør du overveje at prøveet avanceret 20% niacinamid-serum
 • Produkter med niacinamid kan også bruges rundt om øjnene. Nogle vil føle, at en fugtighedscreme eller en niacinamid øjencreme hjælper med at nedtone fremtoningen af kragetæer og mørke rande. Nogle føler også, at det er med til at bevare udglattende fugt og mindske tab af fasthed på dette sarte område. Ansigtspleje med niacinamid kan også bruges på hals og bryst.
 • Til hudproblemer, som ikke gælder ansigt, hals og bryst, kan et kropsserum med niacinamid være gavnligt. Niacinamids effekt på kroppen dækker håndtering af ujævn hudtone, misfarvninger (herunder prikkede mærker omkring hårsækkene), for ikke at nævne genoprettelse og styrkelse af hudens fugtbarriere. Vores 5% Niacinamid Body Serum er målrettet ujævn hudtone og alderstegn på kroppen, hvilket gør den til en effektiv tilføjelse til din kropspleje efter badet.

Referencer til denne information:

1. Antioxidants, August 2021, ePublication
2. Journal of Drugs in Dermatology, maj 2019, side 454–459
3. Experimental Dermatology, februar 2019 supplement 1, side 15-22
4. Journal of Investigative Dermatology, maj 2017, side 116
5. American Chemical Society, maj 2020, side 25625–25632
6. Dermatologic Surgery, marts 2016, side 277-285
7. Dermatologic Surgery, Volume 31, Part 2, 2005, Discussion 865
8. International Journal of Cosmetic Science, oktober 2004, side 231–238
9. International Journal of Pharmaceutics, januar 2013, side 192-201
10. Skin Pharmacology and Physiology, juni 2014, side 311-315
11. International Journal of Clinical Practice, september 2009, side 1369-1377

Relaterede artikler

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Related products

-15%
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper
-15%
Kombineret hud, Fedtet hud
-20%
Kombineret hud, Fedtet hud

Relaterede artikler

Referencer til denne information:

Experimental Dermatology, februar 2019, Supplement 1, side 15-22, og oktober 2018, ePublication
Dermatologic Therapy, september 2017, ePublication
Journal of Investigative Dermatology, maj 2017, side S116
International Journal of Pharmaceutics, marts 2017, side 158-162, og januar 2013, side 192-201
Facial Plastic Surgery Clinics of North America, maj 2016 , side 145-152
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, juli 2015, side 405-412
Skin Pharmacology and Physiology, juni 2014, side 311-315
International Journal of Pharmacy, januar 2013, side 192-201
Dermatoendrocrinology, juli 2012, side 308-319
Dermatologic Surgery, Volume 31, Part 2, 2005, Discussion 865
International Journal of Cosmetic Science, oktober 2004, side 231-238
Journal of Cosmetic Dermatology, marts 2004, side 88-93

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.