Hvad kan hyaluronsyre gøre for huden?

I hudplejeverdenen er der trends inden for ingredienser, som kommer og går. Men forskning viser, at hyaluronsyre ikke bare er en trend. Faktisk er det en af de bedste ingredienser, du kan bruge for at genopbygge og fugte huden.

Med alderen falder hudens naturlige indhold af hyaluronsyre markant. Når du er mellem 19 og 47 år har du dobbelt så meget hyaluronsyre i huden, som når du er i 50'erne og 60'erne. Og når du er i 70'erne, falder indholdet yderligere.

Det kan du læse mere om:

 • Hvad er hyaluronsyre?
 • Hvad gør hyaluronsyre for huden?
 • Hvordan fungerer hyaluronsyre?
 • Hyaluronsyre og effekt
 • Natriumhyaluronat vs. hyaluronsyre
 • Hvem kan bruge hyaluronsyre?
 • Sådan bruger du hyaluronsyre i din rutine
 • Hvad kan du ikke kombinere med hyaluronsyre?
 • Hvad er bivirkningerne ved hyaluronsyre?
 • Hudplejeformuleringer med hyaluronsyre

Hvad er hyaluronsyre?

Hyaluronsyre er et stof, som findes naturligt i huden. Hyaluronsyre er glykosaminoglykan – et fancy navn for et vitalt naturligt forekommende stof, der er en del af hudens matrix til at holde sig ung. Som det vigtigste glykosaminoglykan i huden arbejder hyaluronsyre på at holde alle dele af huden stabile, hydrerede og fornyede.

Hvad gør hyaluronsyre for huden?

Hyaluronsyre er så vigtig på grund af evnen til at tiltrække og holde på 1.000 gange sin vægt i fugt. Hyaluronsyre er også et fugtighedsbevarende stof, som er en kategori af hudplejeingredienser, der er hygroskopiske, hvilket betyder, at de trækker fugt fra deres omgivelser. Fugtighedsbevarende stoffer findes ofte i vandbaserede fugtighedscremer, serummer og andre leave-on-hudplejeprodukter på grund af deres evne til at hjælpe med at øge fugtigheden uanset hudtype. De kan dog især være en fordel for tør og dehydreret hud.

Hyaluronsyre er også et postbiotikum, som er en ingrediens, der opstår naturligt, når probiotika, der findes i hudens mikrobiom, nedbrydes. Forskerne mener, at denne synergi med huden er en anden grund til, at anvendelse af hyaluronsyre fører til en sundere og yngre hud - fordi den styrker og hjælper med at genopbygge det unikke mikrobiom på din hud.

Hvordan fungerer hyaluronsyre?

Hyaluronsyre har evnen til at genopbygge utrolige mængder fugt: Et gram hyaluronsyre kan indeholde op til seks LITER vand. Ret vildt! Men hvad der er endnu mere imponerende er, at hyaluronsyre kan gøre dette for huden uden at skabe ubalance og tilføre huden for meget vand (hvilket overraskende kan være et problem, da det nedbryder vigtige stoffer, som normalt holder hudens overflade intakt).

Hyaluronsyre og effekt

Denne ingrediens øger fugtindholdet markant og efterlader huden dejligt hydreret. Den revitaliserer samtidig hudens ydre overfladelag, så den fremstår og føles både blødere og glattere. Den effekt betyder, at fremtoningen af fine linjer og rynker forbedres med omgående virkning.

Hyaluronsyrens fugtbindende egenskab er meget vigtig, når det handler om hudens aldring. Mens vi er unge, kan vores hud holde på en afbalanceret mængde vand, men den mister denne evne i takt med, at vi bliver ældre, hvilket igen påvirker fugtbindende stoffer i huden som natrium-PCA og aminosyrer. Det resulterer i et synligt tab af fasthed, smidighed, ligesom det betyder reduceret fylde og smidighed. Alt sammen for at gøre plads til ... rynker.

Ubeskyttet ophold i solen og miljømæssige angreb kan svække hudens overflade og medføre tidlig aldring. Forhåbentlig ved du allerede, at daglig brug af bredspektret SPF-fugtighedscreme og undgåelse af skrappe hudplejeingredienser er et must for at bekæmpe uønskede tegn på aldring. Men måske ved du ikke, at hyaluronsyrens antioxidante og hudfornyende egenskaber også er med til at afhjælpe disse problemer. Den er især effektiv, når den bruges som en del af en komplet hudplejerutine mod aldring, der indeholder andre forskningsbaserede ingredienser. Det kan man da kalde for en multitaskende ingrediens!

Natriumhyaluronat vs. hyaluronsyre

Du har muligvis set et lignende navn på hyaluronsyre, natriumhyaluronat, på ingredienslisten for et hudplejeprodukt. Det er ikke overraskende, at disse to ingredienser hænger sammen. Natriumhyaluronat er et hudvenligt salt, der stammer fra hyaluronsyre. Natriumhyaluronat er nyttigt på samme måde som hyaluronsyre, men med en ekstra fordel - på grund af en lavere molekylevægt er det mere biotilgængeligt, så huden optager det lettere end hyaluronsyre.

Betyder det så, at natriumhyaluronat er bedre end hyaluronsyre? Nej. Faktisk er det godt, hvis fx fugtighedscremer og cremer generelt med hyaluronsyre indeholder både hyaluronsyre og natriumhyaluronat, da din hud kan høste fordele på flere niveauer.

Bemærk: Nogle virksomheder anvender det, de kalder for "hyaluronsyre med lav molekylevægt", som har et mindre molekyle end almindelige hyaluronsyre. Molekyler fra "almindelig" hyaluronsyre er større, hvilket forklarer, hvorfor de forbliver på hudens overflade. Når man gør hyaluronsyren mindre, betyder det, at den kan nå lidt længere ind i hudens øverste lag og give synligt forbedrede resultater. Der findes mange typer hyaluronsyre, men disse to er toppen! Hidtil har dokumenteret forskning dog ikke vist, at der findes én enkelt type hyaluronsyre, som er bedst at bruge i hudplejeprodukter.

Hvem kan bruge hyaluronsyre?

Hyaluronsyre er utroligt skånsomt og nyttigt for alle hudtyper; alle kan få glæde af hyaluronsyre i hudpleje! Da det er naturligt til stede i kroppen, er det velegnet til alle - selv dig, der har tendens til eksem, rosacea og akne.

Har du tør eller sensitiv hud, vil du opleve en stor forbedring efter at have indarbejdet hyaluronsyre i din rutine, da ingrediensen virker fugtgivende og øger hudbarrierens sundhed.

Sådan bruger du hyaluronsyre i din rutine

Hyaluronsyre er ikke en besværlig ingrediens. At tilføje dette fugtighedsbevarende stof til din hudplejerutine er lige så nemt som at finde dit yndlingsprodukt og indsætte det.

Du kan sagtens bruge topiske formuleringer med hyaluronsyre to gange om dagen, morgen og aften. Påfør dit valgte hyaluronsyreprodukt (toner/skintonic, serum, behandling, fugtighedscreme) efter rensning, og husk at følge retningslinjerne for først den tyndeste og så videre til den tykkeste tekstur.

Hvad skal du ikke kombinere med hyaluronsyre?

Hyaluronsyre er en god tilføjelse til de fleste hudplejerutiner. For det første elsker vores hud allerede denne fugtgivende ingrediens og reagerer positivt på den. For det andet er hyaluronsyre meget skånsom, hvilket betyder, at brug sammen med retinol og BHA (salicylsyre) ikke bare tolereres, men faktisk anbefales.

Hvis du ønsker optimal hydrering og støtte til barrieren, skal du kombinere blødgørende og beskyttende ingredienser med fugtighedsbevarende stoffer som hyaluronsyre.

Hvad er bivirkningerne ved hyaluronsyre?

Hyaluronsyre anses for at være ikke-irriterende som topisk hudplejeprodukt, og der er ikke rapporteret om større bivirkninger. Faktisk er dens evne til at hjælpe med at regulere hudens mikrobiom med til synligt at reducere rødme og sensitivitet. Dens naturligt beroligende virkning betyder, at den også er velegnet til hud med tendens til udbrud. Hyaluronsyre (i alle former) er hverken kendt for at tilstoppe porer eller forværre akne.

Der har været rapporter om bivirkninger i nogle tilfælde, når det gælder hudfillers med hyaluronsyre, herunder hævelse og infektion, men disse tilfælde betragtes som sjældne - og er ikke relateret til topisk brug af hudplejeprodukter, der indeholder hyaluronsyre eller derivater heraf.

Hudplejeformuleringer med hyaluronsyre

Nu hvor du ved, at der er mange fordele ved natriumhyaluronat og hyaluronsyre for huden, så spørger du måske dig selv om, hvordan vi har valgt at inkorporere disse dokumenterede ingredienser i vores produkter. Paula's Choices hudplejeprodukter indeholder ofte begge varianter af disse fantastiske fugttilførende stoffer i både fugtighedscremer, serummer, skintonics og ansigtsmasker. Du har altså en række forskellige måder, som du kan tilføje hyaluronsyre på i din hudplejerutine.

Paula's Choices hudplejeformuleringer med hyaluronsyre er testet for irritation og sikkerhed og indeholder rødmereducerende, fugtgivende og antioxidante ingredienser, der gør huden blød og glat. De er også skånsomme nok til dig, der har tendens til eksem og rosacea.

Vores Hyaluronsyre Booster har en silkeagtig, let tekstur, der egner sig godt til alle hudtyper. Den er uundværlig til at fugte huden og udglatte linjer ved hjælp af en formulering, som er understøttet af ceramider for at styrke hudens naturlige barriere. Påfør den direkte på huden efter brug af et renseprodukt, skintonic og en eksfoliering, eller bland den direkte med dit foretrukne serum eller fugtighedscreme.

Har du tør eller meget tør hud kan du med fordel prøve vores RESIST Anti-aging Intensive Natcreme, som har en rig formulering med retinol. Den er ideel både til dag og nat for en dosis af fugt med natriumhyaluronat, ceramider og peptider, der udligner rynker.

Hvis du gerne vil have strålende, glødende hud natten over, vil du sætte pris på vores RADIANCE Renewal Maskes fyldige geltekstur og innovative formulering. Denne fornyende maske til natten indeholder hudopfyldende natriumhyaluronat plus opfriskende antioxidanter, niacinamid og vitamin C samt veldokumenterede fugtgivende ingredienser.

Hvis du kæmper med urenheder og er på jagt efter den bedste natcreme til hud med tendens til akne, så skal du ikke lede længere, for svaret er vores CLEAR Oliefri Natcreme. Den rene lotiontekstur indeholder natriumhyaluronat, ceramider og blåbærekstrakt for at tilføre fugt og dæmpe rødme, der ofte følger med udbrud.

Vores RESIST Barrier Repair Advanced Natcreme er et godt valg til dig, der ønsker at give næring til hudens barriere og bekæmpe tegn på for tidlig aldring. Denne lette lotion udnytter effekten af natriumhyaluronat, ceramider, peptider og vandmelonfrøolie.

Vores C5 Super Boost Øjencreme er fantastisk til at genskabe udstråling i området under øjnene. Påfør denne alsidige, lette lotionformulering, som er spækket med peptider, hyaluronsyre og vitamin C, for at opfriske og fugte tør og kedelig hud under øjnene både morgen og aften.

Glem ikke dine læber! Vores Hyaluronsyre + Peptid Læbebooster øger synligt læbernes fylde takket være en kombination af hyaluronsyrefyldte perler, der forhindrer deres naturlige fugt i at slippe ud. På den måde forbliver det vand, der ellers normalt ville fordampe, på læberne i stedet og hjælper med at bevare et glat og ungdommeligt udtryk uden linjer.

Referencer til denne information:

1. International Journal of Biological Macromolecules, december 2018, side 1682-1695
2. BMC Microbiology, november 2013, ePublikation
3. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, august 2017, side 311-315
4. Dermato-endocrinology, juli 2012, side 253–258
5. Journal of Drugs in Dermatology, september 2011, side 990–1000
6. International Journal of Toxicology, juli–august 2009, side 5–67
7. Advances in Oral and Maxillofacial Surgery, april-juni 2021, ePublication
8. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, jul2017, side 267-273

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Related products

Kombineret hud, Fedtet hud
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper
Alle hudtyper

Relaterede artikler

Referencer til denne information

 • International Journal of Biological Macromolecules, december 2018, side 1682-1695
 • Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, august 2017, side 311-315
 • The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, marts 2014, side 27-29
 • Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, oktober 2012, pages 20–23, og marts 2009, side 38–43
 • Dermato-endocrinology, juli 2012, side 253–258
 • Journal of Drugs in Dermatology, september 2011, side 990–1000
 • International Journal of Toxicology, juli–august 2009, side 5–67

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.