Hvad er vitamin C?

Vitamin C

Vitamin C er en af de mest populære hudplejeingredienser, men er den overhovedet så fantastisk? Med en overflod af forskning, der bakker op om de mange effekter, er svaret klart ja.

Vi kigger nærmere på, hvordan denne effektive antioxidant virker, hvordan du får den ind i din rutine, og hvilke varianter der er mest effektive.

Det vil vi se nærmere på:

 • Er vitamin C godt for huden?
 • Har du brug for vitamin C i din hudplejerutine?
 • Hvilke fordele er der ved vitamin C?
 • Hvordan virker vitamin c?
 • Former for vitamin C i hudpleje
 • Vitamin C-formuleringer
 • Hvornår og hvordan anvendes vitamin C i din rutine?
 • Hvad bør man ikke bruge sammen med vitamin C?

Er vitamin C godt for huden?

Vitamin Cer så effektivt og nemt at integrere i din rutine, fordi det er en naturlig komponent i sund hud. Mens vi er unge, har vi rigelige C-vitaminniveauer i hudens primære lag (epidermis, de ydre lag, og dermis, det midterste lag). Men i takt med, at vi bliver ældre, falder disse niveauer naturligt, og vores hud bliver dårligere til at lagre vitamin C fra fødevarer eller kosttilskud. Ubeskyttet soleksponering og forurening fremskynder dette fald, hvilket fører til trist og ujævn hud, der er mindre fast, end den var engang.

Heldigvis kan topiske C-vitaminløsninger hjælpe med at mindske disse skader, så vores hud både kan føles sundere og se sundere ud. Den bliver desuden bedre til at reparere synlige skader.

Har du brug for vitamin C i din hudplejerutine?

Ja, hvis du ønsker at bekæmpe en kedelig eller ujævn hudtone, fine linjer, rynker og slap hud. Vitamin C kan hjælpe dig med det. Vitamin C er desuden så kraftig en antioxidant, at det kan give et stærkt forsvar mod miljømæssige stressfaktorer (herunder solskader), som vi alle på et eller andet tidspunkt i vores liv ser synlige tegn på.

Hvilke fordele er der ved vitamin C?

Der er mange fordele som fx evnen til at udjævne hudtonen og mindske forekomsten af fine linjer og rynker. Denne kraftfulde ingrediens er kendt for at levere resultater, der giver et friskere udseende, men forskning viser også, at den kan beskytte huden mod synlige påvirkninger fra miljømæssige stressfaktorer, herunder skader fra frie radikaler. Denne synergi mellem at afhjælpe problemer både før og efter de opstår, gør vitamin C til en rigtig superpower-ingrediens.

Hvordan virker vitamin C?

Det er en naturlig del af huden, som understøtter vigtige funktioner. For eksempel styrker den hudens arkitektur ved at stimulere gavnlige stoffer som kollagen, der beskytter mod oxidativ skade (forårsaget af soleksponering), ligesom den regulerer melaninproduktionen med det formål at forstyrre de faktorer, der udløser mørke pletter og ujævn hudtone. Faktisk er det den mest udbredte antioxidant, der findes i huden!

Forskningen viser, at når vi bliver ældre, og når vi udsættes for miljømæssige stressfaktorer (som UV-stråler og forurening), bliver disse høje C-vitaminniveauer nedbrudt. Topisk anvendelse af et C-vitaminprodukt - når det er formuleret og emballeret korrekt - kan hjælpe med at modvirke nogle af de synlige effekter (læs mørke pletter, rynker og tab af fasthed), der opstår som følge af denne nedbrydning.

Former for vitamin C i hudpleje

Der findes mange former for vitamin C til huden, og selv om de alle har antioxidante fordele, virker de hver især lidt forskelligt. Nogle er endda mere effektive end andre.

Ascorbinsyre - også kendt som L-ascorbinsyre - har den mest hudrelaterede forskning af alle former for vitamin C. Når den formuleres korrekt ved en pH-værdi på mindre end 4 (2,6-3,2 er det ideelle område) og bruges i koncentrationer på 5% eller derover, hjælper denne form med at skabe en hud, der ser yngre ud og føles fastere, samtidig med at tegn på ujævn hudtone og mørke pletter forsvinder. Ascorbinsyre hjælper også hudens overflade med at forsvare sig mod frie radikaler og eksterne stressfaktorer, hvilket mindsker de følger, der kommer af eksponering for de ydre omgivelser.

3-O ethyl ascorbinsyre anses for at være den næste generation af vitamin C, som er yderst stabiliseret og både vand- og olieopløselig. Resultater, som er understøttet af forskning, viser en synlig opfriskning og udjævning af hudtonen, beroligelse og øget elasticitet ved at neutralisere stressfaktorer, der ellers ville skade hudens understøttende dele.

Andre gavnlige varianter med bemærkelsesværdig forskning bag sig, som også viser sig at være effektive:

 • Ascorbylglukosid er en stabil, vandopløselig form for vitamin C, der har vist sig at kunne mindske tristhed, hæmme udløsende faktorer for misfarvning og stimulere en fastere hud. Det anses for at være mere skånsomt end visse andre C-vitaminderivater på grund af den unikke måde, hvorpå det omdannes til rent vitamin C i huden.
 • Ascorbylpalmitat er et olieopløseligt, ikke-irriterende (pH-neutralt) C-vitamin-derivat, som ofte kombineres med mere potente former for vitamin C for at fremme en fastere hud og reducere misfarvninger. Men store mængder af denne ingrediens kan give hudplejeprodukter et udseende, som er mindre tiltalende.
 • Magnesium-ascorbyl-fosfat fremmer en dybere hydrering, men er ikke en lige så potent antioxidant som rent vitamin C. Dog anses det for at være en af de mere stabile former.
 • Natrium-ascorbyl-fosfat er en form for vitamin C, som forskning viser, kan påvirke faktorer, der er forbundet med udbrud, sandsynligvis på grund af dets beroligende effekt.
 • Tetrahexyldecylascorbat er en lipidopløselig (fedtopløselig) form for vitamin C, hvor der er forskningsmæssig belæg for dens evne til at mindske de skadelige virkninger af UV-eksponering. Nogle forskere har en teori om, at den har en bedre kontakt til huden på grund af dens fedtsyrekomponent, som hjælper med at trænge ind.

Vær opmærksom på, at selv de mere stabile former for vitamin C nedbrydes med tiden, hvis de regelmæssigt udsættes for varme, luft og lys. For at se de bedste resultater fra vitamin C øjencreme og fugtighedscremer er emballagen vigtig. Gå efter uigennemsigtige, lufttætte flasker eller pumpebeholdere for at sikre, at ingredienserne forbliver stabile. En C-vitamincreme, der kommer i en krukke, forbliver desværre ikke effektiv ret længe.

Vitamin C-formuleri

Forskning viser, at moderate til høje styrker af vitamin C er særligt effektive og giver et væld af fordele for huden. Det gælder fra 5% og opefter, hvor mængder på 10% og derover typisk findes i mere målrettede behandlinger. Hvis din hud ser enten trist ud eller har en ujævn hudtone, kan en flydende 15% vitamin C letvægtsboostervære ideel til at lægge i lag. Det gælder for alle hudtyper. Hvis du kæmper med genstridige mørke pletter kan en 25% vitamin C behandlinghave en god effekt på misfarvninger.

Lavere koncentrationer af vitamin C (5% eller mindre) er også gode for din hud og giver yderligere fordele i leave-on-produkter som fugtighedscreme, øjencreme, serum og ligeledes fugtighedscremer med SPF. Faktisk har forskning vist, at koncentrationer på under 1% giver huden både antioxidant- og anti-aging-fordele. Lavere styrker af vitamin C hjælper også med at forbedre effekten fra andre foryngende ingredienser som fx retinol og ceramider.

Hvornår og hvordan anvendes vitamin C i din rutine?

Alle former for vitamin C er gode at blande og lægge i lag med andre hudplejeingredienser, heriblandt retinol, niacinamid og eksfolierende syrer som salicylsyre.

Vitamin C hudplejeprodukter kan bruges to gange dagligt, både morgen og aften. Efter du har renset din hud, brugt skintonic og eksfolieret, påfører du resten af dine produkter. Start med det mest tyndflydende, og afslut med det mest tyktflydende. Om dagen: Slut altid af med en dagcreme med en bredspektret solfaktor 30 eller mere.

Hvad bør man ikke bruge sammen med vitamin C?

En myte, vi elsker at punktere: Der findes ingen hudgavnlige ingredienser, du ikke kan bruge sammen med vitamin C. På trods af ideen om, at andre kraftfulde ingredienser som niacinamid, hyaluronsyre og retinol kan modvirke eller ophæve effekten af vitamin C, er det simpelthen ikke tilfældet. Tværtimod bliver disse ingredienser faktisk mere effektive, hvis du bruger dem sammen.

Der er dog nogle ingredienser, du ikke bør bruge sammen med vitamin C som fx parfume og denatureret alkohol, men det er de udtørrende og irriterende ingredienser, som du alligevel ikke bør inkludere i din rutine!

Referencer til denne information:

  1. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, juli 2017, side 14-17
  2. Nutrients, august 2017, ePublication
  3. Dermatologic Surgery, july 2005, side 814-817
  4. Journal of Cosmetic Dermatology, september 2021, side 2.349-2.359
  5. Cosmetics, september 2019, side 1–8
  6. Free Radical Biology and Medicine, september 2021, side 151-169
  7. International Journal of Cosmetic Science, februar 2009, side 41–46
  8. International Journal of Cosmetic Science, juni 2005, side 171–176
  9. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, april 2019, side 46-53
  10. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, maj 2018, side 253-263
  11. Journal of Cosmetic Dermatology, februar 2019, side 236-241
  12. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, juli 2019, side 14-17
  13. Journal of Drugs in Dermatology, Volume 7 Supplement, juli 2008, side S2-S6
  14. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, november 2013, side 281-288

Relaterede artikler

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Relaterede produkter

-15%
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.