Mandelsyre: hvad er det, og hvordan kan jeg bruge det?

Mandelic Acid

Mandelsyre er en eksfolierende alfa-hydroxysyre (AHA). For bedre at kunne forstå den, skal vi først vide: Hvor kommer mandelsyre fra? Den kan være udvundet af bitre mandler eller være syntetisk fremstillet. Den har i årtier levet i skyggen af de mere populære AHA’er, som f.eks. mælkesyre eller glykolsyre, men vi synes, det er mandelsyrens tur til at komme frem i rampelyset!

Mandelsyre er den mildeste af alle AHA’er. Den er blid, mindre kraftig og bliver ofte overset. Den giver stadig de samme fordele, der normalt er forbundet med andre AHA'er: udjævning af hudtone, pleje af solskader, udglatning af tekstur og hjælp med at mindske fremtoningen af fine linjer og rynker.

Sådan fungerer mandelsyre:

Denne blide ingrediens hjælper primært huden via eksfoliering. Ligesom andre AHA'er virker den ved at løsne bindingerne mellem hudceller – så døde hudceller fjernes. Under denne proces gør mandelsyren huden sund og strålende.

Mandelsyre adskiller sig fra andre AHA'er på grund af dens molekylestørrelse. Forestil dig den som en basketball, hvor mælkesyre til sammenligning er en baseball og glykolsyre en tennisbold. Denne større molekylestørrelse gør det muligt for mandelsyre at trænge langsommere ind i huden, hvilket gør den mere blid.

AHA'er er vandopløselige, hvilket betyder, at de ikke trænger for langt ind i huden. Imidlertid kan mandelsyre blidt give dig fordele på flere niveauer, da den glider ned under hudens overflade, hvor den forvandles og bliver olieopløselig.

Mandelic Acid

Mandelsyrens fordele

Når vi nu taler om fordele på flere niveauer – mandelsyre eksfolierer ikke kun huden, den hjælper også med ...

 • at udglatte teksturen ved at øge hastigheden af cellefornyelsen
 • synligt at mindske fremtoningen af fine linjer og rynker
 • at dæmpe flere tegn på solskade, så der opnås en mere jævn teint
 • at understøtte hudens arkitektur, fremme fasthed og elasticitet (jævnfør et forsøg fra 2018, der inkluderede påføring under øjnene)
 • at reducere tilstoppede porer samt forekomsten af udbrud (de fleste undersøgelser på dette område har anvendt mandelsyre sammen med andre syrer, så hvis du ønsker at opnå samme effekt, bør du skiftevis anvende både AHA- og BHA-eksfolieringer)
 • at bekæmpe og reducere fremtoningen af mørke pletter ved at blokere et enzym, der bidrager til dannelsen af dem (undersøgelser viser endda, at den er særlig velegnet til at hjælpe mørkere hudtoner med disse udfordringer, dvs. personer med en 4-6 Fitzpatrick-hudtype)

Er mandelsyre god til tør eller fedtet hud?

Mandelsyre virker godt til alle hudtyper, men med dens blide natur er den dog særligt god til sensitiv hud.

Det kan også være den kemiske eksfoliering du vælger, hvis du har mere tør hud, da nogle undersøgelser har vist, at mandelsyre i højere koncentrationer kan fremme en sundere produktion af sebum. For lige at berolige dig, der gerne vil bruge mandelsyre til fedtet hud, kan vi oplyse, at leave-on eksfolieringer med mandelsyre, ikke er kendt for at gøre huden mere fedtet.

Hudlæge Dr. Debra Jaliman anbefaler "at tilføje mandelsyre til din hudplejebehandling, særligt hvis du har sensitiv hud og ønsker en glat og jævn hudtone, mens du samtidig forsøger at mindske synligheden af brune pletter”.

Hvad er bedst: mandelsyre eller mælkesyre?

Selvom de begge er eksfolierende AHA'er, giver de forskellige fordele.
Du har sandsynligvis hørt om mælkesyre som en populær eksfolierende ingrediens. Den har en mindre molekylestørrelse sammenlignet med mandelsyre og er udvundet af mælk (selvom de fleste hudplejeformuleringer bruger syntetisk fremstillet mælkesyre, da den er mere stabil og kan anvendes af veganere). Hvad kan mandelsyre anvendes til i modsætning til mælkesyre?

Mandelsyre:

 • Blid
 • Velegnet til sensitiv hud
 • Særligt god til at håndtere ujævne hudtoner

Mælkesyre:

 • Bedst til solskadet, tør hud
 • Er god til at booste hydrering og understøtte hudbarrieren

Det er umuligt at fremhæve den ene frem for den anden, da mandelsyre og mælkesyre komplementerer hinanden så godt! Især når vores 6% Mandelsyre + 2% Mælkesyre AHA løfter en eksfoliering til næste niveau med alle de fordele, der opnås ved hver enkelt AHA.

Kan mandelsyre bruges sammen med azelainsyre?

Azelainsyre og mandelsyre har samme blide natur og er begge gode til at fremme en jævn hudtone. Så det er oplagt at kombinere dem i en enkelt rutine, hvis man har sensitiv hud med tendens til mørker pletter eller rødme. Denne kombination er endda velegnet til dig med tendens til rosacea.

Mandelsyre er i mange år blevet brugt som støtteingrediens, hvilket vil sige, at den ofte er kombineret med andre syrer og bioaktive ingredienser i peelinger og produkter.

De to syrer er sikre og nemme at kombinere. Påfør den eksfoliering med mandelsyre, som du har valgt, og følg op med en serum med azelainsyre eller en behandling. Læs mere om hele din hudplejerutine med mandelsyre!

Kan mandelsyre bruges sammen med retinol?

Lad os få afkræftet myterne med det samme: Du kan bruge både mandelsyre og retinol i den samme rutine. Kan du huske, at vi tidligere nævnte, at mandelsyre har været brugt i formuleringer i mange år sammen med andre bioaktive hudplejeingredienser? Det er ikke kun begrænset til eksfolierende syrer.

I en undersøgelse fra 2019 med fokus på hud med tendens til akne, blev mandelsyre uden risiko kombineret med retinol, benzoylperoxid, retinylpalmitat og glycyrrhizinsyre. Selvom mandelsyre kombineret med retinol ofte optræder i kliniske omgivelser, kan du trygt bruge dem sammen hjemme hos dig selv.

Gå forsigtigt frem, når du begynder at bruge mandelsyre og retinol sammen. Begynd med at skifte mellem de to, og brug dem begge en eller to gange ugentligt på forskellige tidspunkter. Når du kender din huds reaktion, kan du efter et stykke tid begynde at anvende begge aktive stoffer i den samme aftenrutine. Det er ikke alle typer hud, der har brug for dette behandlingsniveau. Det er bedst egnet til hud med tendens til akne og tegn på aldring, da du også synligt kan forbedre mærker efter udbrud.

Hvor ofte skal du bruge mandelsyre i dit ansigt?

Vi får ofte spørgsmålet: Kan jeg bruge mandelsyre hver dag? Vores svar er altid: ja, en eller endda to gange dagligt. Det er dog vigtigt at bemærke, at hvis du ikke har prøvet at eksfoliere tidligere eller har sensitiv hud, bør du starte blidt op en til to gange ugentligt og se, hvordan din hud reagerer. På den måde kan du gradvist arbejde dig op til din foretrukne rytme.

Efter rensning og skintonic påfører du mandelsyre-eksfolieringen med dine fingre eller en vatrondel. Du skal ikke skylle efter. Ved at efterlade eksfoliering på huden får den tid til at udføre sit arbejde. Følg altid op med solbeskyttelse om dagen og fugtighedscreme om aftenen.

Hvis du har stor erfaring i at eksfoliere, og ønsker at blive fri for mere genstridige udfordringer med huden, har du måske lyst til skiftevis at bruge en mandelsyre-eksfoliering og andre eksfolieringer, som f.eks. BHA. Hvis din hud tillader det, kan du endda bruge dem sammen. Vores prøvesæt indeholder den ikoniske BHA + den banebrydende AHA. Det er to formuleringer, der virker både på og under din huds overflade, så du kan se resultater af din eksfoliering på flere niveauer.

Husk på at eksfoliering er en meget individuel balancegang, hvor du skal sørge for ikke at miste balancen. Tag det roligt: Fordelene er langt større end risikoen for hudirritation.

Hvad er de bedste produkter med mandelsyre?

De bedste formuleringer med mandelsyre er dem, der understøttes af en række forskellige syrer og genopbyggende ingredienser. Det er også vigtigt at bemærke, at de mest effektive produkter med mandelsyre er emballeret i lufttætte, uigennemsigtige beholdere og formuleret med en pH-værdi mellem 3-4.

Mandelsyren i din eksfoliering kan være udvundet af planter (fra bitre mandler) eller syntetisk fremstillet. Begge former er lige effektive, selvom varianten, der er udvundet af mandler, kan være problematisk, hvis du har nøddeallergi.

AHA'er virker særligt godt, når de kombineres med hinanden og overlader de opgaver, de ikke selv kan udføre, til de øvrige AHA-syrer. De virker også fantastisk godt, når de indgår i en formulering med antioxidanter, blødgørende og fugtgivende midler.

Referencer til denne information:

 • Journal of the American Academy of Dermatology, december 2020, ePublikation International Journal of Cosmetic Science, december 2010, side 247-258
 • Facial Plastic Surgery, december 2018, side 651-656
 • International Journal of Research in Engineering, Science and Management, oktober 2020, side 54-55
 • Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, maj 2019, side 363-369
 • Journal of Investigative Dermatology, februar 2020, side 393-399
 • Dermatological Reviews, februar 2023, side 53-57
 • Dermatologic Surgery, marts 2016, side 384-391
 • Journal of Cosmetic Dermatology, september 2022, side 3.905-3.909
 • Dermatologic Surgery, januar 2009, side 59-65
 • Journal of Cutaneous Medicine and Surgery, okt.-dec. 2012, side 247-253.
 • Advances in Dermatology and Allergology, juni 2013, side 140-145
 • Journal of Cosmetic Dermatology, april 2018, side 138-144
 • Journal of Cosmetic Dermatology, september 2016, side 269-282
Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.