Mælkesyre: Hvad er det, og hvad gør det for din hud?

Lactic acid

Hvad er mælkesyre?

Mælkesyre er en hudplejeingrediens, som giver huden mange fordele, når den påføres i et velformuleret eksfolierende produkt (1). Når det bruges i en pH-korrekt formel (hvad end den er lavet til leave-on eller er en del af en peeling med høj koncentration, som skylles af efter flere minutter), arbejder mælkesyren på skånsomt at ødelægge de bånd, der holder døde, tørre hudceller fast på hudens overflade (2).

Hvis du bruger en peeling med mælkesyre, som skal skylles af, på din hud, så anvend den en gang om ugen eller hver anden uge. Påfør peelingen på en ren hud, lad den sidde i den angivne tid, skyl af og følg op med resten af din hudplejerutine.

De døde hudceller udskiller sig selv, mens vi er unge, men solskader, alder og visse hudproblemer kan gøre denne proces langsommere, hvis den da ikke helt stopper, hvilket kan føre til opbyggede lag af døde hudceller, der giver en kedelige, aldrende teint. Regelmæssig brug af AHA (alpha hydroxy acid), som fx mælkesyre, kan vende denne proces.

Mælkesyrens fordele

Som nævnt ovenfor, er der mange fordele ved at bruge mælkesyre på din ansigtshud. Det er en af de AHA’er, der er blevet forsket allermest i - kun overgået af glykolsyre. Forskningen har afsløret, at...

  • Mælkesyre (som natriumlaktat) er en del af huden naturlige fugtende faktorer, også kaldet NFF. Den fugter takket være sin unikke struktur, som betyder, at den kan binde vand i huden (1).
  • Hvad er effekten af mælkesyre på hyperpigmentering? Koncentrationer på 5-12% hjælper med at gøre tegn på misfarvninger mindre synlige, ved at fremskynde udskillelsen og fornyelse af hudcellerne på overfladen, som har et synligt overskud af pigment (1,2).
  • Dens evne til at gøre misfarvninger mindre synlige gælder også på mærker fra uren hud med overskydende melanin (hudpigment), og den hjælper med at fremskynde at lyserøde til røde mærker fra uren hud bliver mindre synlige (4). Find ud af, om en AHA-eksfoliering med mælkesyre er sikker at bruge under en graviditet.
  • Flere undersøgelser på personer har vist, at den forbedrer tegn på solskader, inklusive fine linjer, rynker og ru tekstur, med en koncentration på mellem 8-12% (1,2).
  • Da mælkesyren styrker hudens barriere ved at opmuntre den til at producere flere ceramider, som er en nøglefaktor i sund hud, anbefales mælkesyre ofte til sensitiv hud, selvom alle hudtyper kan bruge det (5).
  • Et mindre kendt faktum er, at mælkesyre også er en antioxidant; den kan tilintetgøre tungmetaller, som kan være tilstede i vand, hvilket forhindrer, at de angriber sunde hudceller og frigiver kollagen-nedbrydende enzymer (2,6,9).
  • Mælkesyre påvirker også hudens microbiom kraftigt og hjælper med at holde dens første forsvarslinje stærk, ved at interagere positivt med en neuropeptid i huden overflade, kendt som Substance P. Dette resulterer i hurtig spredning af tegn på, at huden er stresset (2,7).

Hvad med et mælkesyreserum?

Nogle personer foretrækker at bruge et mælkesyreserum. Disse formler er som regel stærkere end ”almindelige” produkter, da de kombinerer mælkesyre med andre eksfolierende syrer. Sådanne serummer, nogle gange betegnet som peelinger, kan være perfekte til mere vanskelige hudproblemer. For eksempel vil et mælkesyreserum, der indeholder 10% eller mere (alle syrer lagt sammen), sandsynligvis give bedre resultater på tegn på ujævn teint, misfarvninger og rynker (8).

Hvordan bruger man mælkesyre i ansigtet?

Mælkesyreeksfoliering udføres en eller to gange dagligt som et trin i din hudplejerutine, efter rensning og brug af skintonic. Efter påføring kan du følge op med dine andre leave-on-produkter, slutte af med solcreme om dagen og natcreme (hvis nødvendigt) om aftenen.

Mælkesyreekfolieringer

Det er fint at veksle mellem forskellige slags syreeksfolieringer, hvis du synes, at det fungerer bedst. Du kan også eksperimentere med at lægge forskellige slags i lag, hvilket især kan betale sig, hvis du også kæmper med store, tilstoppede porer og dehydrering. Genopbyg tekstur og hudtone med denne unikke kombination af mandel- og mælkesyre , der blidt virker på hudens overflade, hvor den forbedrer glød, fine linjer og hudens barriere.

Bemærk: Mælkesyre kan udvindes fra mejeriprodukter via gæring, eller fremstilles i et laboratorium, hvilket så betyder, at den er syntetisk. Forskning har vist, at den syntetiske form er lige så effektiv som den naturlige form, og i modsætning til de mejeri-afledte former, er den syntetiske version vegansk (9).

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Referencer til denne information:

1. International Journal of Dermatology, marts 2019, ePublication
2. Molecules, april 2018, ePublication
3. Journal of the American Dental Association, april 2016, side 255-263
4. Cutis, januar 2016, side E9-E11
5. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, oktober 2018, side 491-497
6. The Journal of Dermatology, januar 2006, side 16-22
7. International Journal of Cosmetic Science, april 2020, side 116-126
8. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, november 2010, side 135-142
9. International Journal of Dermatology, september 2018, ePublication

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.