Hvad gør panthenol for hud og hår?

Panthenol

Panthenol er et ofte overset produkt, selv om der ellers er masser af forskning, der understøtter panthenols evne til både at styrke hudens barriere og forbedre fugttilførslen for bare at nævne et par af fordelene. Vi forklarer dig præcis, hvad det er, hvorfor det fungerer så godt, hvilke fordele du kan forvente samt hvordan du kan indarbejde det i din hudplejerutine.

I denne artikel:

Hvad er panthenol?

Panthenol (ofte omtalt som pro-vitamin B5) er et stof udvundet af pantothensyre (vitamin B). Pantothensyre forekommer naturligt i plante- og dyrevæv (inklusive mennesker), mens de typer af panthenol, der anvendes i kosmetiske formuleringer, produceres syntetisk.

Panthenol er vandopløseligt og nemt at kombinere med andre ingredienser, hvilket gør det perfekt til formulering af hudplejeprodukter. Det er også meget brugt i formuleringer til hårpleje og kan findes i makeupprodukter samt orale kosttilskud.

Top

Hvad gør panthenol godt for i hudpleje?

Den variant af panthenol, der bruges i formuleringer til hudpleje, findes i to former: D-panthenol (en sejtflydende olie, også kendt som dexpanthenol) og DL-panthenol (et hvidt, krystallinsk pulver) (1). Af disse er der foretaget flest undersøgelser af D-panthenol. Det beskrives som den mere bioaktive form af de to, hvilket vil sige, at det er mere virkningsfuldt, selvom DL-panthenol dog stadig betragtes som gavnligt (2). Begge har en plads i hudplejen takket være deres evne til at forbedre fugttilførslen og berolige huden.

Top

Hvilken hudtype er panthenol godt for?

Selvom det kan forbedre alle hudtyper, gavner pantothensyre især tør, dehydreret eller beskadiget hud. Dets blødgørende og fugtgivende egenskaber giver tilsammen en effektfuld kombination, der forbedrer ru og udtørret hud, så den føles mere smidig og lindret.

Dr. Corey L. Hartman, boardcertificeret hudlæge, tilføjer: "Panthenol er en fantastisk måde at styrke epidermis og lindre en beskadiget hudbarriere, som er almindeligt forekommende hos de, der lider af tør eller dehydreret hud."

Top

Hvad gør panthenol for huden?

Der er forskellige fordele for huden ved panthenol. Disse inkluderer bl.a. styrkelse af barrierefunktionen, delvist takket være dets evne til at reducere transepidermalt vandtab (eller sagt lidt enklere: at det hjælper med at forhindre fugt i at fordampe fra huden) på grund af dets fugtighedsbevarende egenskaber (3).

Herudover viser kumulative undersøgelser, at D-panthenol har betydelige reparerende og lindrende egenskaber, hvilket gør det utroligt gavnligt for hud, der har været udsat for stressfaktorer og er synligt mærket heraf. Det kan også reducere synlig rødme i ansigtet udløst af overfølsomhed (4).

Dr. Hartman tilføjer: ”Panthenol lindrer huden og kan hjælpe med at forbedre fugttilførslen. Det har også vist sig at mindske forekomsten af rødme i huden."

Top

Er panthenol det samme som hyaluronsyre?

Nej, panthenol og hyaluronsyre er to forskellige hudplejeingredienser, selvom de begge hjælper med at gøre huden blød, fugtet og mere ungdommelig. Faktisk arbejder de fantastisk godt sammen.

Top

Er panthenol sikkert at bruge?

Panthenol har gennem tiden vist sig sikkert i brug, når det gælder hudpleje og andre personlige plejeprodukter (2). Det skal bemærkes, at det er blevet grundigt undersøgt og analyseret af Cosmetic Ingredient Review Expert Panel, der i sin seneste rapport fra 2018 vurderer, at panthenol er sikkert i nuværende praksis og brug. Rapporten undersøgte over 5.000 produkter, der bruger panthenol i en koncentration op til 5,3% (5).

Top

Er panthenol sikkert at bruge under graviditet?

Selvom der ikke er kendte issues om topisk brug af panthenol under graviditet, er det vores anbefaling, at du spørger din læge eller jordemoder til råds omkring brugen af de produkter, du har tænkt dig at anvende under graviditet og amning. Når der henvises til topiske produkter brugt under graviditet, skriver The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology: "Panthenol betragtes som sikkert, da det er en af hudens bestanddele" (6).

Top

Sådan bruges panthenol til huden

Panthenol forekommer i mange typer hudplejeprodukter, hvilket giver dig mulighed for at indarbejde det i din rutine på forskellige måder. Generelt set får du den største fordel af panthenol, når det bruges i leave-on-produkter såsom fugtighedscreme, serummer, skintonic og bodylotions, hvor det har længere tid til at interagere med huden. Det kan dog også være godt at bruge i formler, som skal skylles af, såsom ansigtsrenseprodukter, da det har en fugtgivende og hudplejende effekt.

Det har vist sig at være blidt, lindrende og barriereforstærkende, hvilket betyder, at panthenol kan bruges i din daglige hudpleje- og kropsplejerutine (7).

Top

Kan panthenol bruges sammen med vitamin C, retinol eller andre aktive ingredienser?

Panthenol kan bruges sammen med vitamin C, retinol og andre aktive ingredienser. Faktisk kan dets evne til at lindre huden og øge fugttilførslen hjælpe med til, at huden reagerer bedre på disse vitale ingredienser.

Top

Kan panthenol forårsage akne?

Der er ikke tegn på, at panthenol forårsager akne. Faktisk kan dens lindrende egenskaber være et godt supplement til en anti-akne-rutine. Som med enhver anden hudplejeingrediens er det grundlaget for formlen, som panthenolen er indarbejdet i, der er afgørende. Hvis du har hud med tendens til urenheder, så undgå de panthenolprodukter, der ses i tunge, dækkende og fyldige cremer. De kan forårsage tilstoppede porer og forværre udbrud af akne.

Top

Tilstopper panthenol porerne?

Panthenol er ikke i sig selv en poretilstoppende ingrediens. Hvis det panthenolprodukt du vælger, fås i en meget blødgørende og/eller dækkende konsistens, så kan dette grundlag for formlen potentielt tilstoppe porerne. Årsagen vil dog være produktets overordnede tekstur – ikke på grund af selve panthenolen. Panthenol kan indarbejdes i lette geler og endda flydende formler, hvor tilstopning af porerne ikke er et problem.

Top

Er panthenol godt til håret?

Panthenol er godt til hår, når det anvendes som en fugtgivende plejebalsam. Det kan hjælpe med at forbedre blødheden, glansen og udseendet af tørt hår. Baseret på andre metoder end de traditionelle topiske er D-panthenol blevet undersøgt for, om det kan fremme dannelsen af kraftigere hår. Forskerne bemærker her, at det er nødvendigt med yderligere uafhængige kliniske forsøg for at kunne bekræfte resultaterne (8,9).

Top

Sådan bruges panthenol til håret

Panthenol indgår normalt i hårbalsam og andre typer hårpleje/stylingprodukter. Kik på etiketterne, for her vil du måske se, at du faktisk allerede bruger det! Der kræves ingen særlige instruktioner, bare brug produktet, som du normalt vil gøre. For at opnå de bedste resultater skal du kigge efter leave-on-produkter med panthenol, da dets vandopløselige natur gør, at det ikke klæber til håret i produkter, der skal skylles ud.

Top

Se mere om hudplejeingredienser.

Referencer til denne information:

1. Cosmeticsinfo.org, tilgængelig i maj 2022, ePublication

2. Journal of Dermatological Treatment, maj 2017, side 776-773
3. Journal of Cosmetic Science, juli/august 2011, side 361-369
4. Pharmaceuticals, juni 2020, side 1-12
5. Cosmetic Ingredient Review, marts 2018, side 1-51
6. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, februar 2022, side 49-57
7. American Journal of Clinical Dermatology, august 2022, side 427–433 (2002)
8. Current Issues in Molecular Biology, september 2021, side 1,361-1,373
9. Journal of Cosmetic Dermatology, januar 2020, side 75-77

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Relaterede produkter

-15%
Tør hud
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper
Alle hudtyper
Alle hudtyper

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.