Hvad er akne?

Akne er et af de værste og mest almindelige hudproblemer i verden.

Selvom akne generelt forbindes med teenagere og puberteten, så er faktum, at du kan få bumser (akne) i alle aldre. Hvad kan du gøre ved det?

Overdreven sebumproduktion

Bumser er resultatet af flere faktorer i huden. For meget spredning af en specifik bakterie, propionibacterium, (også kendt som cutibacterium) i porerne udløser betændelse. Bakterierne “lever” af talg, hvilket forårsager yderligere betændelse og tilstopper poren. Ophobningen af døde hudceller på hudens overflade og inde i porerne forhindrer sebum i at blive naturligt udskilt fra huden, hvilket forårsager tilstoppede porer mens betændelsen fører til akne.

Forskellige slags akne

Akne kan forekomme på forskellige kropsdele, inklusive ansigtet, halsen, brystet, ryggen, skuldrene og armene. Selvom de fleste mennesker forbinder akne med et typisk teenager problem, så findes den i flere former:

  • Comedoner. Med denne slags akne ser man mest comedoner. Comedoner er den ikke-betændte version (eller den indledende fase) af bumser. Lukkede comedoner på hudens overflade er små hvide pletter under huden, også kaldet hvide hudorme. Hvis de er åbne, får ilten blokeringen i poreåbningen til at oxidere, hvilket resulterer i den sorte farve. Det er derfor, det kaldes en sort hudorm. Med andre ord, så er en sort plet ikke skidt under hudens overflade.
  • Papel. Det er de røde pletter (med eller uden et hvidt hoved af pus), som indikerer betændelse.
  • Bumser. Er større end papler; røde, ømme pletter med et hvidt hoved af pus. Disse indikerer en mere fremskreden, dybere betændelsestilstand.
  • Nodulus. Er en at de mest smertefulde former for akne; store, faste papler under huden. De opstår, når der er for meget pres på porevæggen, og betændelsen bryder igennem ind til det næste hudlag, der er rundt om poren.
  • Cyster. Smertefulde huller fyldt med pus, som dannes under hudens overflade og medfører en større risiko for ar end andre typer af akne på grund af deres dybde. Læs mere om cystisk akne.

Trin for trin-behandling af hud med tendens til akne

1. Trin: Brug et mildt renseprodukt. Det er vigtigt, at du vasker dit ansigt to gange om dagen med et mildt, vandopløseligt renseprodukt for at forebygge rødme, hjælpe huden med at hele samt reducere sebumproduktionen. Undgå at bruge fast sæbe eller aggressive renseprodukter, da de udtørrer huden for meget. Ingredienserne i fast sæbe eller et aggressivt renseprodukt kan også tilstoppe porerne. Undgå ligeledes skrappe scrubs, da de kan resultere i irritation eller gøre problemet værre. Du kan ikke fjerne bumser eller sorte hudorme med scrubs!

2. Trin: Brug en eksfoliering med salicylsyre (BHA) til at fjerner døde hudceller og stimulere sunde cellers foryngelse, både på hudens overflade og inde i porerne. BHA hjælper også mod rødme og betændelse og tackler den bakterie, der er årsag til bumser.

3. Trin: Bekæmp bakterien (P. akne), der er årsag til bumser med benzoylperoxid. Opløsningerne fås i koncentrationer på 2,5 til 10 procent, og du kan købe dem uden recept på apoteket eller hos en kemiker. Det er bedst at begynde med en lav koncentration. Et produkt med 2,5% benzoylperoxid irriterer huden mindre en opløsning med 5% eller 10% og kan være ligeså effektivt. Hvis din hud ikke kan tåle benzoylperoxid, så er Clear Daily Skin Clearing Behandling med azelainsyre + BHA er perfekt alternativ.

4. Trin: Beskyt din hud mod solskader. Huden kan ikke hele pleje bumser, hvis den også skal bekæmpe solskader. En god solcreme med en solfaktor på mindst 30 hjælper til med at pleje bumser hurtigere samt beskytte huden mod yderligere skade.

5. Trin: Absorber overskydende sebum ved regelmæssigt at bruge en sebum-absorberende ansigtsmaske af ler. Brug ikke produkter, der er for blødgørende, da de kan tilstoppe poren endnu mere.

Det er vigtigt, at dine hudplejeprodukter ikke indeholder irriterende stoffer, såsom kamfer eller alkohol. De er meget almindelige i sebum-absorberende produkter til bumser. De gør kun problemet værre eller giver en tør, skallende og rød hud.

Hvis du ikke kan se en mærkbar forbedring efter nøje at have fulgt disse trin i mindst fire uger, så bør du overveje at tale med din læge angående en medicinsk behandling til bumser. Mulighederne er topiske produkter med retinol (A-vitamin) eller antibiotikum med benzoylperoxid.

Anbefalede renseprodukter til bumser:

Anbefalede eksfolieringer med BHA:

Anbefalede produkter med solbeskyttelse til hud med bumser:

Related products

-15%
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper
-15%
Kombineret hud, Fedtet hud
-15%
Alle hudtyper

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.