Cystisk akne: Hvad er det, og hvad kan du gøre ved det?

Cystisk akne er højst sandsynligt en af de sværeste former for akne at behandle. Cysterne er meget smertefulde, og chancen for at få ar fra dem er meget højere end ved en mild til mellem svær grad af akne.

Cystisk akne forårsages af hormoner. Hudens talgkirtler bliver (af en hidtil ukendt årsag) ekstremt følsomme overfor et stigende niveau af mandlige hormoner, og de svarer igen ved at producere en overdreven mængde sebum.

Talgkirtlerne bliver (over)mættede, svulmer op, bliver hårde og kan ikke aflade den overdrevne mængde sebum til hudens overflade, hvilket får dem til at briste under huden. Dette skaber en akut betændelse med rødme og smerte. Det giver ofte ar.    

Årsagen ser ud til at være genetisk. Da hormoner spiller en vigtig rolle, opstår tilstanden oftest under puberteten, graviditeten, menstruationscyklussen, overgangsalderen og præ-overgangsalderen og med det polycystiske æggestoksyndrom (der forårsager cyster i æggestokkene).

Hvordan kan du genkende det?

Du kan genkende cystisk akne via den synlige røde hævelse dybt nede i huden. Disse hævelser har ofte et hvidt hoved. Det er smertefuldt at røre ved dem, nogle gange er de også smertefulde, uden at man rører ved dem. Du kan oftest mærke betændelsen, før hævelsen bliver synlig.

Behandlingsplan

Cystisk akne kan ikke helbredes fuldstændig, men der er måder af minimere effekten heraf.

  • Følg en simpel og regelmæssig hudplejerutine. 
  • Brug et mild, effektivt, vandopløseligt renseprodukt to gange om dagen. 
  • Undgå fast sæbe. Ingredienserne, der gør sæben fast, kan tilstoppe porerne.
  • Brug en eksfoliering med BHA (salicylsyre) dagligt. Dette reducerer rødme, hævelser og dannelse af bakterier i porerne samt forbedre hudens evne til at komme af med sebum. 
  • Der kan også tilføjes et produkt med benzoylperoxid (fås på apoteket), som bruges dagligt for at slå bakterien i porerne ihjel. Sørg for, at du ikke bruger produkter med hudirriterende ingredienser, såsom mentol og alkohol, som kun øger risikoen for rødme og betændelse.   
  • Brug hverken dag- eller natcreme med en tyk tekstur på områderne med cystisk akne, da den cremede tekstur især har tendens til at tilstoppe porerne. Et godt alternativ er en let gel eller lotion. 

Hvis du ikke ser nogle forbedringer efter at have fulgt denne behandlingsplan i fire uger, så anbefaler vi, at du konsulterer en hudlæge.

Kilder: Journal of Affective Disorders maj 2010, side 306-308; Contraception, april 2009, side 282-289; Journal of Drugs in Dermatology, september 2009, side 837-844; Dermatologic Clinics, januar 2009, side 33–42; Journal of Cosmetic Dermatology, september 2008, side 180–188; Journal of Drugs in Dermatology, juli 2008, side 627–632; Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, december 2007, side 210-220; Lasers in Surgery and Medicine, februar 2007, side 180–188; Advances in Dermatology, Volume 23, side 155–163; and www.medicine.net.

Related products

-15%
Alle hudtyper
-15%
Kombineret hud, Fedtet hud
-15%
Kombineret hud, Fedtet hud
-15%
Alle hudtyper

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.