Alkohol i hudpleje: fakta

Med al den misinformation der er online angående alkohol i hudpleje, er der ikke noget at sige til, at folk ender med at tro, at det måske ikke er så dårligt for huden. Dog gør forskning (og vi taler om rigtig megen forskning) det helt klart: Hvis alkohol er en hovedingrediens i et hvilket som helst hudplejeprodukt, så er det et problem.

Vi ved, at vi ikke kan overbevise alle. Men vi håber, at den nyeste forskning kan hjælpe dig med at lægge flasken fra dig, når de ædruelige fakta kommer på bordet og alkohol bliver ”serveret” øverst på ingredienslisten - hvis vi lige måtte bruge disse ordspil til at forklare sagen.

Men først må vi gøre det klart, hvilken slags alkohol, du bør undgå.

Kan alkohol overhovedet gøre noget godt for huden?

For du må helt sikkert tænke, at der er en god grund til, at så mange mærker kommer alkohol i deres produkter. Ikke sandt? Det er der naturligvis et par grunde til. Men i henhold til vores erfaringer, er der kun to vigtige forklaringer. Den første grund er, at alkohol kan få et tykt hudplejeprodukt til at føles næsten vægtløs, og skabe en misvisende behagelig følelse/æstetik.

Den anden grund er, at din hud er super god til at holde ingredienser ude. Hudbeskyttende stoffer (tænk lipider, enzymer og antioxidanter) fungerer som små udsmidere i en natklub og forhindrer gavnlige ingredienser i dine serummer eller andre behandlinger i at trænge ind i huden. Alkohol hjælper ingredienser som retinol og C-vitamin med at trænge ind i huden mere effektivt, men den gør det ved at nedbryde hudens barriere – altså ødelægge netop de stoffer, der holder din hud sund på lang sigt. Ligesom en scene fra en gammel cowboyfilm i det vilde vesten, så smider alkohol din hudbarrieres retinolen ud af vinduet uden den mindste tøven.

Hvis alkohol er noget skidt, hvorfor bruges det så til at rense sår?

Nu til dags bruger læger og sygeplejersker ikke alkohol til at rense sår, så dette er et mindre problem, end mange regner med. Alkohol er ikke kun ødelæggene, det er også ineffektivt til at sterilisere et åbent sår. I henhold til en rapport i Dermatology Clinics Journal, ”... undersøgelser har vist, at [alkohol og topiske antiseptika] kun har en ringe plejende effekt ved desinficering af åbne sår. Antiseptika deaktiveres af organisk materiale, som størknet blod, serum, pus og fremmedlegemer.” Selvom alkohol desinficerer huden (hvilket er grunden til, at lægen eller sygeplejersken ofte tørrer din hud af først, før de kommer alkohol på), så er det utrolig skadeligt at anvende alkohol på et åbent sår. Læger renser sår med sterilt vand, saltvand eller jod.

WedMD, forbrugerens website for medicinsk rådgivning, siger, at "det at gnide alkohol ind i såret for at rense, rent faktisk kan skade vævet og forsinke helingen.”

Hvis alkohol fordamper, hvor skadeligt kan det så være?

Vi forstår logikken - hvis alkohol hurtigt fordamper, synes det rimeligt at tænke, at skaden ikke kan være så alvorlig. Desværre afslører forskning, at denne logik kun er ønsketænkning. Alkohol skader omgående huden og starter en kædereaktion af skader, der fortsætter længe efter, at den er fordampet.

Når alkoholen er færdig med at angribe din hudbarriere, så er din hud ikke helt den samme mere, og den vil ikke være ligeså god til at beskytte sig selv mod yderligere skader. En undersøgelse fra 2003, der blev offentliggjort i Journal of Hospital Infection, viste, at ved regelmæssig brug af alkoholbaserede produkter bliver rensning en skadelig handling. Huden er ikke længere i stand til at forhindre vand og renseagenter i at trænge ind, og dermed nedbrydes hudens barriere yderligere.

De gode typer alkohol

Der findes en kategori af ingredienser kendt som fede alkoholer, der ikke er det mindste skadelige for huden. Ofte forvekslet med de dårlige alkoholer, såsom ethanol og denatureret alkohol, indeholder de fede alkoholer blandt andet cetearyl alkohol og stearyl alkohol. Fede alkoholer anvendes typisk som blødgøringsmidler og fortykningsmidler i hudplejeprodukter. Fede alkoholer er ikke-irriterende og kan faktisk gøre tør hud godt. Hvad angår din hud, så er fede alkoholer ligeså beslægtet med hudskadelig alkohol/ethanol som en martini er med en skål olivenolie.

Hvad er denatureret alkohol?

Denatureret alkohol er en del af en gruppe alkoholer, der har lav molekylevægt. De kan være udtørrende og sensibilisere for huden.

Denatureret alkohol i hudpleje er dårlige nyheder for huden. Den er hård ved huden og kan fjerne dens fugt og udtørre den med tiden, så alt i alt er det bedst at undgå.

Alkohols forbindelse til fedtet hud og akne

Alkohol har to fordele, der med rimelighed kan appellere til en person med fedtet hud og/eller akne. Alkohol kan dræbe akne-forårsagende bakterier på ​​hudens overflade, hvilket er grunden til, at nogen sværger til alkoholbaserede anti-akne-produkter for at reducere deres urene hud. Derudover affedter alkohol hurtigt huden, og giver en øjeblikkelige tilfredsstillelse, som er attraktivt for dem, der har en meget fedtet teint.

Forskning viser, at alkoholbaserede anti-akne-produkter både øger irritation og tørhed, hvilket kan gøre det sværere at bekæmpe akne, fremfor at man blot holder sig til sin hudplejerutine. Ikke overraskende bemærkede den samme forskning, at anti-akne-produkter, der indeholder mildere alternativer til alkohol, var bedre for huden. Ironien ved at bruge alkoholbaserede behandlinger er, at den skade, de forårsager, fører til en stigning af de akne-forårsagende bakterier og gør betændelsen værre. Konsekvensen heraf er røde mærker, der er meget længere tid om at forsvinde, end de ellers ville have været.

Til personer med fedtet hud kan alkohol stimulere olieproduktionen i bunden af ​​porerne, så den øjeblikkelige affedtningseffekt til sidst modvirkes af fedtet hud, der producerer endnu mere olie! Så det er ligesom skruen uden ende!

Alkohol og hudceller: Til dem, der elsker videnskab

Vi skal medtage fakta om, hvordan alkohol påvirker hudceller, da det er en radikal-fri guldgrube. Laboratorieforsøg har vist, at små mængder alkohol, som påføres hudcellerne (ca. 3% alkohol, men husk på, at hudplejeprodukter indeholder fra 5% til 60% eller mere) over en tidsperiode på to dage, øger celledøden med 26%. Det ødelagde også de stoffer i cellerne, der reducerer betændelse og forsvarer sig mod frie radikaler. Så alkoholen ødelægger ikke blot den fest, din sunde teint havde arrangeret, den ødelægger også møblerne! Det er den værste hudplejegæst, der findes.

Skaderne på cellerne fortsætter, og det er ikke et smukt syn: Når hudceller udsættes for alkohol, fremprovokerer det bogstavelig talt deres selvdestruktion. De giver seriøst bare op og går bag om dansen, og jo længere de udsættes for alkohol, jo værre bliver det for dine hudceller. Den samme undersøgelse viste, at blot to dages eksponering var langt mere skadeligt end en dags eksponering. Og husk på, at der blev brugt en alkoholkoncentration på mindre end 10%, hvilket er meget lavere end den procentdel, der er i mange alkoholbaserede hudplejeprodukter.

Denne forskning viser tydeligt sammenhængen mellem skader fra frie radikaler på hudcellerne og brug af alkohol. Interessant nok ligner dette undtagelsesvis skaden fra frie radikaler, der skyldes overdreven indtagelse af alkohol på kort og langt sigt. Skal vi skåle på det? Nej!

Afsluttende tanker

Forskningen er klar: Alkohol i hudpleje skader hudens beskyttende overflade, tømmer den for vitale stoffer, som er nødvendige for at bevare en sund hud, og gør fedtet hud værre. For at sige det helt enkelt: Det fremmer aldring. I betragtning af de hundredvis af hudvenlige alternativer, der er tilgængelige, er det fuldstændig håbløst ikke at holde sig fra produkter fyldt med hudskadelige former for alkohol.

Den eneste undtagelse fra alkoholbrug på huden er håndrens. Sådanne produkter kræver mindst 60% alkohol (ethanol) for mest effektivt at dræbe sygdomsfremkaldende virusser og bakterier. Det bedste er at bruge sæbe og vand til sin daglige håndhygiejne. Men hvis man ikke har adgang til dette, er håndrens den næstbedste løsning. Det er stadig ikke ideelt at udsætte huden for alkohol, men i modsætning til alkohol i ansigtshudpleje, så har alkoholbaserede håndrensprodukter et nødvendigt beskyttende formål.

Relaterede artikler

Kilder

  • Biochmica et Biophysica Acta (BBA), volume 1818, issue 5, maj 2012, side 1410–1419
  • Skinmed, januar-februar 2011, side 15–21
  • Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings, august 2009, side 20–24
  • Clinical Dermatology, september-oktober 2004, side 360–366
  • Journal of Investigative Dermatology, volume 120, 2003, side 275–284
  • Journal of Hospital Infection, volume 55, udgave 4, december 2003, side 239–245
  • Dermatology, januar 2003, side 17–23
  • Alcohol, volume 26, issue 3, side 179–190
  • Dermatologic Clinics, volume 16, issue 1, january 1998, side 25–47
  • http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-4/277-284.htm.

Kundservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.