Silikone i hudpleje

Der findes mange former for silikone, som bruges i kosmetiske produkter, særligt i leave-on hudplejeprodukter samt i alle mulige slags hårplejeprodukter. De mest almindelige former for silikone er måske cyclopentasiloxan og cyclohexasiloxan. Andre former omfatter forskellige slags dimethicon og fenyltrimethicon.

Hvad er silikone?

Silikone er et stof, der kommer fra silika (sand er et silika). Silikonens unikke væskeegenskaber giver den en stor fordel, og i dens forskellige former kan den føles som silke på huden, være blødgørende samt fungerer som et vandbindende middel, der holder godt, selv når huden bliver våd. I andre former bruges det også i vid udstrækning til at hele sår og forbedre ars udseende.

Silikone og akne

Påstanden om, at silikone i enhver form forårsager eller forværrer akne, er ikke dokumenteret i offentliggjort forskning. Der findes heller ikke nogen rapporter om, at silikone er hudirriterende eller "kvæler" huden. Næsten alle disse påstande er enten myter eller baseret på anekdotiske beviser, hvilket ikke er den bedste måde at definere sikkerheden eller effektiviteten af en kosmetisk ingrediens på.

Kvæler silikone huden?

Hvordan ved vi, at silikone ikke kvæler huden? På grund af dens molekylære egenskaber er den både porøs og modstandsdygtig overfor luft på samme tid. Tænk på silikone i en hudplejeformel som en teposes beklædning. Når du kommer teposen ned i vandet, frigives teen og alle dens antioxidantiske egenskaber. Silikonen forbliver på overfladen af din hud og de andre ingredienser, den blandes med, trænger igennem huden. Alle ingredienser skal opslæmmes i en eller anden grundformel. Nogle af disse ingredienser forbliver på overfladen og andre absorberes. Uanset hvad trænger de ”aktive” stoffer igennem. Tænk på hvor mange aktuelle lægemidler, der er opslæmmet i petrolatum eller mineralolie. Disse aktiver ingredienser trænger så sandelig igennem, og petrolatum er langt mere effektiv til at forhindre fugttab end silikone. Silikone er blevet brugt i årevis til at behandle brandsår på grund af dens unikke helbredende, beskyttende og åndbare egenskaber.

Den almindelige anvendte silikones molekylestruktur gør det desuden umuligt for den at kvæle huden. Silikonens unikke molekylestruktur (større molekyler med større mellemrum mellem hvert molekyle) giver den mulighed for at danne en åndbar barriere. Det forklarer også, hvorfor silikone sjældent føles tung eller tilstoppende, selvom den beskytter mod fugttab.

Tilstopper silikone porerne?

Det er interessant at vide, at silikone vist sig at være nyttig til at afhjælpe tør og skallende hud fra almindelige anti-akne aktive ingredienser, såsom benzoylperoxid og topisk antibiotika. (Derudover anvendes silikone nogle gange som et fyldstof (filler) til at forbedre ars udseende. Dette ville bestemt ikke være tilfældet, hvis silikone var en poretilstoppende ingrediens.) Den mest iøjnefaldende årsag til at silikone ikke tilstopper porer og forårsager akne (eller sorte hudorme) er, at fra et kemisk synspunkt er de fleste silikoner flygtige stoffer. Det betyder, at deres oprindeligt tyktflydende (tykke) tekstur hurtigt fordamper og ikke trænger ind i poreforingen, der hvor aknen dannes. I stedet hjælper silikonen med at sikre en jævn påføring af andre ingredienser og efterlader en silkeagtig, næsten umærkelig følelse, der mærkbart forbedrer hudens tekstur og udseende. Du kan tænke på det som en åndbar barriere, der beskytter huden, men næsten ikke mærkes.

Kilder: Journal of Wound Care, juli 2000, side 319–324, The Chemistry and Manufacture of Cosmetics, Volumen 3, Book 2, Allured Publishing Corporation, 2002, side 833-839, Cutis, oktober 2008, side 281-284, Dermatology Research and Practice, oktober 2010, Epublication.

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.