Afsløring af seks myter om retinol

Vi bliver ofte spurgt, om det er rigtigt, at eksfolieringer med AHA og BHA ”deaktiverer” eller reducerer retinols effektivitet. Vi har også læst lignende advarsler i skønhedsmagasiner om, at retinol fungerer bedre uden eksfolieringer med AHA eller BHA - eller værre, at det ikke må bruges sammen med C-vitamin.

Hvis det er dit mål at få en glattere hud, der ser yngre, hvad gør du så med al den misinformation? Forvirringen stopper her – vi vender os, som altid, mod forskningen for at afsløre fakta om myter.

Myte nr. 1: Du kan ikke anvende retinol sammen med en eksfoliering med AHA eller BHA

Falsk! Der er ingen forskning overhovedet (vi gentager, overhovedet), der beviser eller konkluderer, at eksfolieringer med AHA og BHA deaktiverer eller gør retinol mindre effektiv, når det bruges sammen med en hudplejerutine.

Hver gang vi ser en kommentar eller anbefaling om, at man ikke skal bruge retinol sammen med en eksfoliering med AHA eller BHA, så er advarslen aldrig understøttet af forskning, der beviser, at de ikke er kompatible. Det er en af de usandheder, der ofte bliver gentaget, så folk (selv dermatologer) begynder at tro på det, fremfor at stille spørgsmål ved det.

Det viser sig at påstanden om, at retinol ikke fungerer sammen med eksfolieringer med AHA eller BHA bygger på en misforståelse om, hvordan hudplejeingredienser samarbejder, og hvordan hver enkelt påvirker hudens struktur. Lad os dykke lidt dybere ned og finde ud af, præcist hvor forkert denne påstand er i vores næste myte...

Myte nr. 2: Der er pH-værdien i eksfolieringer med AHA og BHA, der reducerer retinols effektivitet.

Forvirringen omkring brugen af retinoider sammen med produkter med AHA eller BHA har at gøre med en bekymring angående eksfolieringens surhedsgrad, som sænker hudens pH-værdi. Hvilket (i følge påstanden) forstyrrer retinols evne til at udøve sin magiske anti-aging og udglattende effekt.

Begrundelsen bag denne påstand er, at hvis hudens pH-værdi er under 5,5 til 6, vil et enzym i din hud ikke være i stand til at omdanne retinol til retinsyre (en form for A-vitamin), som er den aktive form for retinol. Alt dette er baseret på den antagelse, at de sure eksfolierende ingredienser sænker hudens pH-værdi, men det er ikke, hvad der reelt sker.

Ligesom de fleste rygter om hudpleje, udsprang dette rygte på grund af en misforståelse/misfortolkning af forskningen heri.

Der er kun en undersøgelse (fra 1999), som nævner pH-området og problemet med hudens enzym, som beskrevet ovenfor. Undersøgelsen blev imidlertid udført på en blanding af animalske og menneskelige proteiner, og problemet med pH-forholdet udviklede sig kun, når der blev tilsat et biprodukt i form af fedtsyre til blandingen (med andre ord ikke på normale menneskelige proteiner og ikke på en sund, intakt hud).

For yderligere at understrege, hvor misvisende antagelsen om retinols uforenelighed med AHA eller BHA er, siger den pågældende undersøgelse klart, "der blev ikke set noget klart optimalt [pH-område], når analysen blev kørt uden [fedtsyre-biprodukt].”

I sidste ende blev denne enkeltstående undersøgelse kun brugt til at sammenligne, hvordan dyr- og menneskehud metaboliserer formen af A-vitamin, der er naturligt til stede i huden, ikke om, hvordan topisk A-vitamin gavner (eller fungerer i) huden. Dens konklusioner var ikke påtænkt til at blive brugt til at træffe beslutninger om hudpleje.

Topisk anvendt A-vitamin hverken erstatter eller substituerer kroppens udvikling eller funktionen af retinsyre. Det ville være som at tro, at du kunne anvende C-vitamin i dine øjne, for at forhindre makular nedbrydning, fremfor at spise fødevarer med et højt indhold af C-vitamin.

Sjov kendsgerning: Retinol forekommer som et fast stof, der skal opløses i en bærende olie, hvilket gør det til en vandfri ingrediens. Dens sammensætning uden vand betyder, at der ikke er nogen pH-værdi at tage højde for, selv når den er lagdelt med sure ingredienser – du kan ikke etablere en pH-værdi i et produkt uden vand!

Det er værd at bemærke, at ingen undersøgelser har replikeret pH-begrænsningerne i undersøgelsen fra 1990. På trods af manglen på opfølgende og understøttende forskning, citeres denne undersøgelse stadig (udelukkende) for at understøtte den unøjagtige påstand om, at retinoider ikke kan bruges med AHA, BHA eller, som du vil se i myte nr. 6, med C-vitamin.

Myte nr. 3: Retinol fungerer bedre uden eksfolieringer med AHA og BHA

Du vil blive overrasket over at finde ud af, at forskning har vist, at retinol kombineret med eksfolierende stoffer, som AHA'er, hjælper med at mindske fremtoningen af pigmentpletter i huden og forbedrer de resultater, du opnår fra begge ingredienser på huden. Vi spekulerer ofte på, hvordan de personer, der argumenterer imod at kombinere retinol med eksfolieringer med AHA og BHA, overser disse oplysninger.

Overbevisningen om at hudens pH-værdi neutraliserer sure hudplejeprodukter, der påføres hudens overflade, er vildledende. En neutral pH-værdi ligger på 7, men alligevel er huden naturligt sur. Og mere end som tænkt i den enkeltstående undersøgelse, der ofte bliver citeret. Aktuel forskning viser, at hudens pH-værdi faktisk ligger mellem 4,7 og 5. Betyder det så, at du skal hæve hudens pH-værdi for at bruge et retinolprodukt? Naturligvis ikke! Vi ved fra forskning, at retinol fungerer, når det påføres huden og ved hudens naturligt sure pH-niveau.

Myte nr. 4 Retinol eksfolierer huden, så brug den ikke sammen med en AHA eller BHA

Retinol og eksfolieringer arbejder meget forskelligt på at forbedre huden, men komplementerer hinanden, når de bruges sammen i en komplet hudplejerutine. Det er en almen misforståelse, at retinol fungerer ved at eksfoliere huden, så vi kan godt forstå, at dette problem er forvirrende. Her er fakta:

  • Retinol er en antioxidant og en vigtig cellekommunikerende ingrediens. Når retinol absorberes af huden, kan den rent faktiske ”fortælle” levende celler, at de skal lave sundere, yngre celler for at forbedre produktionen af nye hudceller.
  • Retinol udfører sit arbejde ved at stimulere den cellulære omsætning fra dybere lag og op - ikke i de øverste lag. Det er i disse øverste lag, at AHA og BHA træder til og hjælper med at fjerne usunde, døde og opbyggede hudceller.
  • Retinol er både et håndkøbs og et receptpligtigt produkt, og det kan forårsage at huden skaller. Du må ikke forveksle afskalning med eksfoliering, hvad end det kommer af retinol, AHA eller BHA. Det er et tegn på irritation, hvis huden skaller. Og hvis det fortsætter, når du bruger produkter med AHA, BHA eller retinol, så skal du reducere brugen heraf eller måske helt stoppe.

Myte nr. 5: Man kan ikke bruge retinol om dagen

Retinol er ikke årsag til den samme følsomhed overfor sollys som kraftigere udgaver, som kun fås på recept. Forskning har vist, at retinol og C-vitamin arbejder godt under produkter med solbeskyttelse for at beskytte huden mod UV-stråler samt at A-, C- og E-vitaminer, selv når de kombineres, også forbliver stabile og effektive under et produkt med solfaktor.

Forskning har også vist, at en kombination af A- og E-vitamin forbliver stabil under en solcreme udsættes for UV-stråler. Det samme gør sin gældende for ren A-vitamin, som anvendes alene. Hvilket er et glimrende bevis på retinols stabilitet, når den kombineres med en solcreme.

Antioxidanter og solcreme er et fantastisk forsvar mod rynker, ujævn teint, tab af fasthed og pigmentpletter. For at opnå det bedste resultat, skal du sørge for at påføre hudplejeprodukter både morgen og aften, som er rige på antioxidanter.

Myte nr. 6: Du bør ikke kombinere retinol med C-vitamin

C-vitamin (ascorbinsyre og dets derivater) er en anden ingrediens, der ofte citeres som et problem, når det kombineres med retinol. Som med myten omkring AHA og BHA er denne også baseret på problemet med pH-værdien/surhedsgraden.

Sandheden: C-vitamin (afhængigt af dets form) kræver en lav pH-værdi (eller slet ingen pH-værdi, som det er tilfældet i silikonebaserede formler uden vand) for at forblive stabil. Vi ved, at retinoider fungerer i et surt miljø, og at hudens pH-værdi er naturligt sur. Så ud fra det, forskningen har vist os, er der her et klart tilfælde, hvor koblingen af C-vitamin + retinol giver mening.

Forskning har vist, at en kombination af vitaminer i kosmetik er vejen til at opnå de bedste resultater, herunder kombinationen af A-, C- og E-vitamin. I en dobbelt afsløring af myten viste retinol sig ikke kun at være effektiv, når det blev brugt sammen med C-vitamin, men de to arbejdede også godt sammen for at beskytte huden mod frie radikaler, når de blev påført under en solcreme! Dette ville ikke være tilfældet, hvis retinol gjorde C-vitamin ineffektiv eller omvendt.

C-Vitamin hjælper faktisk retinol med at arbejder bedre! Det bekæmper frie radikaler, en proces, der hjælper med at beskytte retinol mod oxidation, når den trænger dybere ind i huden - og dermed øger dens anti-aging fordele! Man kunne argumentere for, at det IKKE at bruge retinol sammen med C-vitamin (eller en anden potent antioxidant) ville være en direkte ulempe for din hud.

Summa summarum

Vi har nu præsenteret de forskningsbaserede fakta ovenfor, men i sidste ende er det dit valg, hvad der er bedst for din hud. Du har ikke brug for dårlig videnskab eller at vedvarende myter opfattes som fakta.

Der er ingen forskning nogen steder, der understøtter den vildledte påstand om, at retinol bliver deaktiveret, når den kombineres med sure ingredienser. Der er til gengæld masser af forskning, der beviser det modsatte. Kemikere inden for kosmetik, som er specialiseret i at udvikle formler med retinol, stejlede fuldstændig over denne påstand – og vi har spurgt en hel del!

Related products

-15%
Normal hud, Tør hud
-15%
Alle hudtyper
Alle hudtyper
Tør hud
Blandet hud, Fedtet hud

Kundservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.