Har dybe hudtoner brug for en anden type hudpleje?

bakne

For det meste er de ingredienser og typer af produkter, der er nødvendige for at afhjælpe hudproblemer, de samme uanset hudfarve. Der er dog nogle fysiologiske forskelle, der skal tages i betragtning for folk med dybe hudtoner eller mere rigt melanineret hud. Vi vil fremhæve nogle af forskellene i hudpleje til dybe hudtoner og også udpege, hvilke behandlinger der bare generelt er effektive.

Hvordan er melaninrig hud speciel?

Betegnelserne "melaninrig hud" eller "farvet hud" dækker over et bredt spektrum af etniciteter og hudfarver. Dermatologisk praksis bruger ofte den såkaldte Fitzpatrick Skin Phototype (FST)-skala til at kategorisere melaninniveauer, og hvordan huden reagerer, når den udsættes for sollys, fra FST 1 (meget lys hud, der altid brænder og aldrig bliver brun) til FST 6 (det dybeste niveau af melaninrig hud, som naturligt giver mere indbygget solbeskyttelse, selvom du stadig har brug for solcreme) (1).

Farvet hud refererer typisk til personer inden for 3-6 FST-intervallet, men det er ikke så enkelt, da der er lysere hudfarver i befolkninger af afrikanere, latinamerikanere, asiater, stillehavsøboere og mange andre (2).

Fysiologiske variationer blandt forskellige etniciteter varierer afhængigt af mængden af melanin, men nogle af de mest almindelige problemer, som melaninrig hud kan have at kæmpe med, inkluderer:

 • Risiko for mere genstridig hyperpigmentering (pletter og ujævn hudtone) samt mere udtalt (hævet) ardannelse (3,4,5,6).
 • Tilbøjelighed til mørke rande hos visse etniske grupper på grund af højere melaninindhold i huden omkring øjnene (7).
 • Lavere mængder af ceramider, der findes naturligt i huden (de ingredienser, der holder hudens overflade glat og hydreret) (3).
 • Øget kompakthed af strukturelle hudelementer, hvilket kan forbedre modstandsdygtigheden over for miljømæssige stressfaktorer, herunder forurenende stoffer (3).
 • Graden af, hvor meget ubeskyttet soleksponering påvirker huden (mere om det i afsnittet om sol) (4).

Mærker og ujævn tone i farvet hud

Det er et af de mest undersøgte emner for farvet hud med en række medvirkende faktorer, herunder hormoner, hudskader, akne, solskader og endda den rutinemæssige ophobning af døde hudceller. Alt dette fører til variationer i dybden af ujævn hudtone, askefarvet hud, hud som bliver mørkere og specifikke typer af genstridige mærker.

Selvom dette også er et problem for lysere hud, er det ofte sværere at løse i melaninrig hud, hvilket kræver en kombinationstilgang med forskellige ingredienser.

Azelainsyre skiller sig især ud ved sin evne til at ramme dette problem i dybe hudtoner såvel som i lysere hud (4,6). ‌Forskellige typer af koncentreret vitamin C, arbutin, bakuchiol, retinol, niacinamid og tranexamsyre har også forskningsmæssig belæg for deres glød-givende og toneudjævnende egenskaber (8,9,10,11,12). Det er en god idé at bruge mere end én af disse super-ingredienser, da de virker på forskellige måder i forhold til det samme problem.

Uanset hvor lys eller mørk din hudfarve er, er solcreme afgørende for at sikre, at den ujævne tone ikke bliver værre. Selv de bedste ingredienser vil ikke kunne løse problemet, hvis du ikke beskytter huden mod vedvarende UV-eksponering med en bredspektret solcreme med SPF 30 eller derover (12).

Mørke rande i farvet hud

Visse etniske grupper er mere tilbøjelige til at få mørke rande under øjnene, og det er et særligt udfordrende problem at løse, fordi det ofte er et arveligt træk, der rækker ud over, hvad topiske hudplejeprodukter kan afhjælpe (7).

Der er dog visse forholdsregler, du kan tage for at forhindre mørke rande i at blive værre, uanset din hudfarve. Dyk længere ned i de bedste tips til mørke rande, og husk, at solbeskyttelse er afgørende.

Hvis de mørke rande har fået en dybere farve på grund af UV-eksponering, kan de samme typer af toneforbedrende ingredienser som nævnt ovenfor hjælpe.

Akne i farvet hud

Når det gælder akne, viser forskning, at dybe hudtoner kan reagere noget forskelligt på udbrud (især med hensyn til de mærker, de efterlader), men på trods af disse forskelle er den foretrukne standardbehandling med en mild rensning og leave-on-produkter, der indeholder salicylsyre, stadig den samme (2,4).

For mærker efter udbrud skal du følge samme protokol som beskrevet i afsnittet om mærker og ujævn tone ovenfor.

Fugt til melaninrig hud

Ceramider er naturlige komponenter i huden, som hjælper med at holde den sund og intakt ved at bidrage til hudens beskyttende lag, som begrænser fugttab. Forskning viser, at melaninrig hud indeholder lavere niveauer af ceramider; derfor kan den være mere udsat for tørhed og kan få et askegråt udseende, når den ikke er rigeligt hydreret (3).

Når huden mangler de naturlige stoffer, den har brug for, kan hudpleje hjælpe med at bygge bro ved at genopbygge disse stoffer. Fugtighedscremer, serummer og behandlingsprodukter, der er proppet med antioxidanter, hudgenoprettende ingredienser og hudfornyende ingredienser, hjælper huden med at bevare en sund, normal vandbalance, samtidig med at de forhindrer fugttab.

Til ansigtshuden er en fugtighedscreme rig på ceramider en god løsning til direkte at fugte, blødgøre og udglatte huden. Derudover kan det gøre en stor forskel at bruge en blanding af ikke-fragmenterende, nærende planteolier som mandel-, argan-, borage-, kokos-, kæmpenatlys-, jojobafrø-, oliven- eller saflorolie.

Til kroppen er en rig, blødgørende creme, der giver langvarig fugt, ideel. Skift også den udtørrende sæbe ud med en mild, fugtgivende bodyshower i brusebadet.

Solbeskyttelse til farvet hud

Selvom melaninrig hud naturligt giver mere beskyttelse mod solskader end lysere hud, betyder det ikke, at solcreme er valgfrit. Dybe hudtoner risikerer at få de samme kumulative ødelæggelser, som soleksponering giver personer med lysere hudtoner, herunder flere fine linjer og rynker - de kan bare være lidt længere om at dukke op (3,4). Det er vigtigt for alle at anvende en bredspektret solcreme 365 dage om året, uanset om det regn eller sol.

Når man vælger en SPF til dybe hudtoner, er tricket at finde en solcreme, der giver rigelig beskyttelse uden at efterlade en mat hinde på huden. Innovation inden for syntetiske solcremeformuleringer er kommet langt med helt transparente SPF-produkter, der afhjælper dette problem. Det er sværere at finde en mineralsk solcreme (en, der kun indeholder titandioxid eller zinkoxid), som ikke kan ses på farvet hud, men generelt kan produkter med transparent SPF være en hjælp.

Faktisk giver de jernoxidpigmenter, der ofte bruges til at farve mineralske solcremer, en ekstra grad af miljøbeskyttelse, som er afgørende for alle, der kæmper med misfarvninger i huden.

Sidebemærkning: Forskning viser, at folk med en dyb hudfarve er mere tilføjelige til at have D-vitaminmangel. Det skyldes, at mængden af melanin i deres hud blokerer solens UVB-stråler nok til at hæmme produktionen af vitamin D (13). ‌Sådan får du vitamin D uden sol.

Kemisk peeling og dermabrasion til dybe hudtoner

Klinikbehandlinger som kemiske peelinger, visse lysemitterende behandlinger og dermabrasion kræver nøje overvejelse, når det gælder dybe hudtoner. Mørke pletter, permanent tab af pigment og i nogle tilfælde ardannelse kan forekomme, hvis disse behandlinger udføres for aggressivt, eller hvis de nødvendige procedurer ikke er på plads (14). Når man overvejer behandlinger på klinikken, er det vigtigt at konsultere en hudlæge, der er specialiseret i dette område og har erfaring med farvet hud.

Blidere og mere overfladiske peelinger til hjemmebrug er et alternativ, der kan give imponerende resultater uden mere invasive (og dyre) indgreb. Når de er korrekt formuleret og anvendes som anvist, anses sådanne peelinger for at være sikre for alle etniciteter.

Brug af AHA- og BHA-eksfoliering til dybe hudtoner

Du har måske hørt, at dybe hudtoner bør undgå at bruge kemiske eksfolieringer og især dem, der indeholder AHA'er som glykolsyre og mælkesyre. Årsagen er, at deres lille molekylestørrelse fører til hyperpigmentering i dybe hudtoner. Omfattende undersøgelser for at bekræfte dette har ikke påvist et eneste stykke forskning, der viser, at det er sandt. Faktisk viser forskning, at regelmæssig brug af en velformuleret AHA-eksfoliering faktisk hjælper på hyperpigmentering i alle hudtoner, når den bruges i kombination med en daglig solcreme med SPF 30 eller derover. For farvet hud er det især værd at bemærke, at en AHA- eller BHA-eksfoliering i din hudplejerutine også kan afhjælpe mange af de hudproblemer, som dybe hudtoner ofte oplever, herunder ujævn hudtone og grålig hudfarve.

Universelle regler for hudpleje

Undersøgelser viser, at minimering af irritation er altafgørende for farvet hud, og forskning viser tydeligt, at det også gælder for lys hud (6). Kort sagt, inflammation i huden er dårligt for alle, uanset hudfarve eller etnisk baggrund.

Generelt betyder det, at man skal undgå følgende:

 • Parfumerede hudplejeprodukter (syntetiske eller naturlige, herunder æteriske olier).
 • Hårde, slibende scrubs og ansigtsrensebørster med stive hår.
 • Sæbebarer (de er udtørrende, kan tilstoppe porerne og få huden til at se askegrå ud).
 • Irriterende ingredienser som menthol, mynte, eukalyptus, citron eller SD/denatureret alkohol (de er problematiske, når de står i begyndelsen af ingredienslisten).
 • Alt, hvad der trækker eller hiver i huden, herunder brug af redskaber til ansigtsmassage, ansigtsøvelser eller for voldsom aftørring af makeup. Al bevægelse, hvor der trækkes og skubbes i huden, nedbryder elastin, hvilket får huden til at hænge og se ældre ud.
 • Når alle de irriterende faktorer er fjernet, kan du fokusere på at sammensætte en skånsom hudplejerutine.
Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Related products

-15%
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper
Alle hudtyper
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper

Relaterede artikler

 

Referencer til denne information:

 1. Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine, maj 2020, side 179-184
 2. ‌Dermatology Times, juni 2015, side 13-14
 3. Experimental Dermatology, 2009, side 704-711
 4. American Journal of Clinical Dermatology, november 2013, side 7-16
 5. Dermatology Times, juni 2015, side 13-14
 6. Journal of Drugs in Dermatology, juni 2014, side 61-65
 7. Indian Journal of Dermatology, oktober 2016, side 487–495
 8. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, juli 2017, side 14-17
 9. Phytochemistry Letters, september 2015, side 35–40
 10. British Journal of Dermatology, februar 2019, side 289–296
 11. Skin Pharmacology and Physiology, juni 2014, side 311-315
 12. International Journal of Women’s Dermatology, februar 2019, side 30-36
 13. Dermatologic Therapy, februar 2010, side 48-60
 14. Dermatologic Therapy, april 2004, side 196-205
   

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.