Purging vs. udbrud: hvad er purging, og hvordan ser det ud?

Purging

Purging betyder udrensning og er et fænomen, som nogle mennesker med hud med tendens til urenheder kan opleve efter at have brugt en leave-on-eksfoliering eller en særlig ny ingrediens for første gang. Teorien er, at disse produkter "renser" huden for tilstopninger, der sidder dybt nede i porerne ved hurtigt at skubbe dem op til overfladen. Fra den ene dag til den anden kan du derfor opleve et pludseligt udbrud på din hud. Det vil aftage med tiden, så du vil komme til at få et godt resultat af produktet.

Nogle oplever, at deres hud får det værre, før den får det bedre, men hvad sker der egentlig? Lad os gå igennem alt, hvad du behøver at vide om ansigtsudrensning.

Hvad forårsager udrensning?

Udrensning kan forårsages af en kemisk eksfoliering, som løsner snavs og urenheder i poren og fremskynder cellefornyelsen. Det får tilstopningen i poren til hurtigere at bryde igennem til overfladen. En lignende effekt kan ses med andre behandlinger som f.eks. retinoider, som kan forårsage udrensning på grund af deres påvirkning af, hvordan hudceller bevæger sig fra de nederste lag og op til overfladen (1,2).

Purging

Forårsager salicylsyre udrensning?

Salicylsyre (også kendt som BHA) er den kemiske eksfoliering, de fleste forbinder med udrensning, da den trænger ind i porerne og skiller ophobninger af hudceller fra hinanden. Det fortynder også sebumproduktionen inde i porerne, så størrelsen af tilstopninger dybt i huden formindskes. Salicylsyre forbedrer også porevæggens form, så de dannede tilstopninger nemmere kan bryde igennem til overfladen, hvor de vil ses som hudorme eller hvide knopper.

De fleste af disse tilstopninger vil med tiden bryde igennem til overfladen som åbne komedoner (hudorme) eller lukkede komedoner (hvide knopper), begge kendt som 'ikke-inflammatorisk akne'. Hvis de ikke bliver behandlet, kan de føre til akne, der er mere betændt. Men ved at anvende et produkt, som f.eks. en BHA-eksfoliering, er der potentiale for at fremskynde processen og fjerne de tilstopninger, der kan medføre akne. Ved fortsat brug vil BHA stille og roligt fjerne tilstopninger og hjælpe med at rense huden og dermed udrense lukkede komedoner (3).

Kan benzoylperoxid være årsag til udrensning?

I de fleste europæiske lande er behandlingen af akne med benzoylperoxid receptpligtig. Selvom det er ordineret til behandling af akne, indeholder det aktive ingredienser, der øger hastigheden af cellefornyelsen. Det betyder, at det kan få din hud til at rense ud, når du begynder at bruge det.

Dog skal du med benzoylperoxid eller salicylsyre være opmærksom på, at det du ser, muligvis ikke er akneudrensning. Nogle gange falder opstarten af et nyt produkt tilfældigvis sammen med, at du alligevel ville have haft et nyt udbrud. Dette gælder særligt for dig, der begynder at bruge nye produkter omkring tidspunktet for din menstruationscyklus, hvor det er mere almindeligt med udbrud (4).

Hvordan kan man se forskel på udrensning og udbrud?

Den nemmeste måde at se forskel på udrensning og rutinemæssige udbrud på er ved selve timingen. Udbrud forårsaget af akne bør ikke blive forværret, når du starter med at bruge et produkt, der er kendt for at afhjælpe akne. Komedonerne bliver påvirkede, når udrensninger sker ved opstarten af et produkt, der er kendt for at forårsage udrensning.

Dr. Beth McLellan anbefaler, at man holder sig til et produkt, der er kendt for at forårsage udrensning, men ikke udbrud, som f.eks. en leave-on-eksfoliering, der indeholder 1-2% salicylsyre. Efter et stykke tid bør det afhjælpe både hudorme og knopper, og hvis det ikke sker, skal du muligvis tilføje håndkøbs- eller receptpligtige akneprodukter til din daglige rutine (5).

Sådan plejer du huden under en udrensning

Det er et godt tidspunkt at gå "back to basics" i din hudplejerutine. Sørg for at give både dig selv og din hud ro. Hold dig til en blid hudplejerutine, sørg for at bruge fugtighedscreme, drik masser af vand for at sikre fugttilførslen, spis sundt, håndter dit stressniveau og gå uden makeup, når du kan.

Uanset hvad du gør, skal du undgå at klemme urenheder ud, da det vil sprede bakterier og gøre situationen værre for din hud, i værste fald ende med ardannelse. Husk også at bruge solcreme hver dag, især når du bruger produkter såsom retinol eller BHA'er.

Hvordan ser udrensning af huden ud?

Hvide knopper forårsaget af udrensning har en tendens til at virke mere harmløse end dem, der er forårsaget af uren hud. Under en udrensning, vil du typisk se hudorme og små, kødfarvede knopper frem for betændte bumser, små knuder eller dybere cyster. Det er dog ikke altid givet. Generelt har akne forårsaget af udrensning en tendens til at dukke op og derefter forsvinde igen meget hurtigere end klassiske udbrud.

Bliver huden værre, før den bliver bedre?

Udrensning vil ikke ske for alle – talemåden "din hud skal blive værre, før den bliver bedre" er ikke nødvendigvis hele sandheden. Hvorfor udrensning sker for nogle mennesker og ikke andre forbliver et mysterium. Det samme gælder for personer, der oplever at få komedoner, men ikke får de røde, hævede bumser, der er karakteristiske for inflammatorisk akne.

Hvis du oplever udrensning første gang, du anvender en leave-on-eksfoliering eller en retinoid, kan det være fristende øjeblikkeligt at stoppe med at bruge produktet, men lad være. Vi opfordrer dig til at holde ud i et par uger, så du kommer igennem denne fase. Ellers vil du gå glip af alle de vidunderlige fordele, som disse formuleringer kan give dig.

Med andre ord, det du kan komme til at se på hudens overflade, ville sandsynligvis have vist sig alligevel. Eller det ville simpelthen være forblevet dybt nede i poren, holde den tilstoppet og forstørret og muligvis udvikle sig til cystisk akne. Det er faktisk en god ting, på trods af de problemer, du kan opleve i starten.

Hvor længe varer udrensning?

Den varer normalt omkring 4 uger (en gennemsnitlig længde på en hudcyklus), men den kan vare helt op til 8 uger. Hvis du stadig har udbrud mere end normalt efter denne periode, så tænk over, hvilke andre produkter du bruger i din rutine, da der muligvis ikke sker udrensning. Dine udbrud kan blive forværret på grund af andre faktorer såsom hormoner, medicin eller bare som en naturlig udvikling. Hvis din hud ikke forbedres så meget, som du havde håbet på, anbefaler Dr. McLellan, at du søger hjælp hos en anerkendt hudlæge til at gennemgå din rutine. Der skal muligvis udskrives receptpligtig medicin.

Når det er sagt, drejer det sig for nogle mennesker simpelthen om, at deres hud ikke reagerer godt på visse ingredienser. Det kan resultere i en uønsket reaktion på hudplejeprodukter (kendt som 'irriterende kontakteksem'). Hvis din hud ikke ser ud til at klare tilvænningsperioden, bør du overveje at stoppe med at bruge produktet og finde andre alternativer. Se vores artikel om at stoppe uønskede reaktioner fra hudplejeprodukter for at få mere information.

Referencer til denne information:

1. Dermatologic Therapy, september 2017, side 293-304
2. Postepy Dermatologii I Alergologii, august 2019, side 392-397
3. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, august 2015, side 455-461
4. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, januar 2017, side 37-46
5. Journal of Italian Dermatology and Venereology, december 2020, side 744–748

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Relaterede produkter

-15%
Alle hudtyper
Alle hudtyper
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper
-15%
Alle hudtyper

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.