Sådan forebygges og fjernes hudorme

Har du kæmpet med hudorme, de små sorte prikker i dit ansigt? Sådan fjernes hudorme, og sådan sikres det, at de ikke kommer igen.

forebyggelse af hudorme

I denne artikel

Hvad er hudorme?

Til trods for deres fremtoning, skyldes sorte hudorme ikke, at huden er beskidt. Hudorme (også kendt som åbne comedoner) er en slags tilstoppet pore. De kan opstå alene eller nogle gange sammen med akne. Hudorme opstår, når døde hudceller kombineres med overskydende sebum og snavs i poren. Når denne kombination når op til porens åbning ved hudens overflade, oxiderer den og bliver sort. Hudorme har tendens til at opstå i din T-zone (pande, næse og hage), især omkring næseområdet, da det har flere hårsække og producerer mere olie end resten af ansigtet.

Til toppen

Hvad er hudorme?

En overproduktion af sebum inde i hudens porer gør det svært for sebum at nå op til hudens overflade, hvilket resulterer i tilstoppede porer.
Efterhånden som strømmen af olie tilstopper, blandes den med akkumulerede døde hudceller, der ikke er blevet eksfolieret så effektivt, som de burde. Dermed indsnævrer porernes ”udgang”, så sebum ikke kan udskilles naturligt.
Hvis poren stadigvæk er en anelse åben, vil kombinationen af overskydende sebum og dødehudceller, der udsættes for oxygen, oxiderer og bliver sort, hvormed der opstår en hudorm.
En overproduktion af sebum kan skyldes hormoner, diæt, ingredienser i kosmetiske produkter, medicinske årsager og medicin.

Til toppen

forebyggelse af hudorme

Hvad er forskellen på hudorme og bumser?

Bumser og hudorme skyldes tilstoppede porer. De opstår, når en hårsæk er tilstoppet med sebum, dødehudceller og bakterier. Bumser opstår, når hårsækken er helt lukket til, så sebum og snavs er blokeret i hårsækken og ikke kan nå op til hudens overflade. Resultat: Bumsen kan blive større.
Hvis poren er tilstoppet, men ikke er helt lukket til, kan sebum og de døde hudceller nå op til hudens overflade. Når det kommer i kontakt med luften (oxidation), bliver sebum sort og dermed til en sort hudorm.

Til toppen

Hvad er forskellen på sorte og hvide hudorme?

Sorte hudorme er åbne comedoner (tilstoppede porer), der ligner små sorte prikker. Disse sorte prikker er hovedsageligt sebum, der er blevet oxideret, hvilket gør det sort.
Hvide hudorme er lukkede comedoner, hvilket de kaldes, da de ofte er dækket til (lukket) med et tyndt lag hud. Da de er dækket af hud, kan sebum ikke nå op til overfladen, hvilket giver en bulet fremtoning.

Til toppen

forebyggelse af hudorme

Hvad skal man gøre ved hudorme?

Forebyggelse er den bedste kur, når det handler om hudorme. En enkel hudplejerutine i tre etaper vil hjælpe med at holde huden sund, samt forebygge at hudorme opstår.

 1. Rense: Brug et vandopløseligt, mildt renseprodukt til at fjerne skidt fra tilstoppede porer, makeup samt olie fra hudens overflade.
 2. Eksfoliere: Følg op med en velformuleret BHA-eksfoliering. Eksfolieringer med salicylsyre (BHA) sikrer, at døde hudceller bliver fjernet, og den trænger dybt ind i porerne, hvilket forhindrer, at de stopper til.
 3. Fugte: Slut af med en velformuleret dagcreme (med en solfaktor på mindst 30) og en natcreme, der er egnet til din hud. Når huden holdes i balance, forebygger det en overproduktion af sebum.

Til toppen

Ekstra tips til, hvordan man forebygger hudorme

 • Brug hudplejeprodukter med en flydende tekstur eller i gel form, når det er muligt. Rige cremer og lotions indeholder ofte ingredienser, der tilstopper porerne.
 • Undgå ingredienser, der irriterer huden. Mange hudplejeprodukter kan stimulere sebumproduktionen og gøre fremkomsten af hudorme værre. Dette skyldes hudirriterende ingredienser, såsom alkohol, pebermynte, mentol, citron, lime og eukalyptus. Prøv at undgå at bruge produkter med disse ingredienser, og anvend aldrig fast sæbe til at vaske huden med, da det tilstopper dine porer samt irriterer eller udtørrer din hud.
 • Fjerne overskydende sebum. Anvend en lermaske regelmæssigt, for at absorbere sebum, særligt på de mere olierede steder i dit ansigt.
 • Bestil tid hos en skønhedsekspert. De vil sikkert og hygiejnisk fjerne dine hudorme. Efterfølgende kan dine hudplejeprodukter der hjemme hjælpe med at mindske deres fremkomst.

Til toppen

forebyggelse af hudorme

Her er, hvad du ikke skal gøre

Hvis du leder efter en sikker måde at komme af med hudorme på, så vær forsigtig med de råd, du kan se på internettet, da nogle af dem faktisk gør problemet værre. Du må aldrig gøre følgende:

 • Klemme bumser eller hudorme ud: Hvis du gør det, risikerer du at skade din hud. Nogle gange er disse skader permanente, da det at klemme efterfølgende kan give ar. Dertil kommer de bakterier, du har på dine hænder. Når de kommer i kontakt med din hud, kan de gøre bumser og hudorme meget værre.
 • Fjerne hudorme med en nål: Mange hjemmesider anbefaler, at bruge en nål (nogle gange sammen med en comedone extractor), men dette kan give alvorlige (og permanente) skader på din hud. Derudover kan en nål, som ikke er steril, forårsage ekstra problemer. Du bør altid få en skønhedsekspert eller dermatolog til at fjerne dine hudorme.

Til toppen

Hvilket produkt fra Paula’s Choice skal jeg bruge, hvis jeg døjer med hudorme?

Uanset hvilke hudproblemer du har, så er der ikke ét produkt, der kan løse dem alle. Det er vigtigt at have en god rutine, til at holde huden ren og sund. Når du har den basale rutine på plads, kan du tilføje ekstra produkter, der arbejder på at reducere og forebygger bumser og hudorme

Den basale rutine:

 • Renseprodukt til ansigtet: Vælg et mildt renseprodukt, der passer til din hudtype. Et mildt renseprodukt fjerner overskydende olie, som kan tilstoppe porerne. Derudover absorberes de andre produkter bedre af en ren hud.
 • Eksfoliering: En BHA-eksfoliering indeholder salicylsyre. Salicylsyre fjerner døde hudceller og renser porerne indvendigt. Dette hjælper med at reducere eksisterende hudorme og forebygge at nye opstår.
 • Dag- og natcreme: En god dag- og natcreme fugter huden og tilføre vitale ingredienser, som er alt, hvad huden har brug for, for at være sund. Du skal altid bruge en dagcreme med solfaktor 30 til at beskytte mod solskader, da solen kan gøre bumser og betændelse værre.

Du kan tilføje følgende produkter til din rutine, som reducerer fremkomsten af hudorme:

 • Skintonic: Brug en skintonic med niacinamid, hvilket forbedrer porens struktur.
 • Maske: Brug regelmæssigt en ansigtsmaske, der hjælper med at absorbere overskydende sebum, rense og synligt reducere poren. Både vores Skin Balancing Maske og vores Pore Clarifying Charcoal Gel Maske er ideelle, hvis du lider af hudorme.
 • Skin Balancing Serum: Vores Skin Balancing Serum hjælper med at holde huden i balance, forebygge hudorme og synligt reducere porerne.
 • Defense Antioxidant Pore Purifier: Defense Antioxidant Pore Purifier trænger ind i porerne. Produktet indeholder en blanding af effektive antioxidanter, der er specielt formuleret til at bekæmpe skader forårsaget af forurening og blåt lys.

Til toppen

forebyggelse af hudorme

Skal jeg anvende en scrub?

Scrubs er aldrig en god ide. Størstedelen af alle scrubs indeholder hårde, grovkornede partikler, der kan skade din hud. Dette kan føre til irritation og en øget produktion af sebum, der igen kan føre til flere bumser og hudorme. Derudover befinder hudorme sig for dybt i poren til, at man kan fjerne dem med en scrub. Hvis du anvender en scrub, fjerner du kun den øverste del af den sorte hudorm, og ikke den underliggende årsag til problemet. I stedet for en scrub, kan du bruge en bha-salicylsyre. BHA-eksfolieringer fjerner døde hudceller uden at skade huden, og kan trænge ind i porerne. Vil du gerne bruge en scrub alligevel? Så prøv The Unscrub. Denne milde rensescrub fjerner makeup, solcreme og skidt, men ulig andre scrubs, indeholder den ikke nogle hårde, grovkornede partikler, kun fine fleksible jojoba-perler. De opløses langsomt, så de ikke skader din hud.

Til toppen

Hvordan fjerner man hudorme

 • Vask dit ansigt med et mildt, vandopløseligt renseprodukt, og brug derefter en skintonic med niacinamid. Dette vil hjælpe med at forbedre formen på dine porer.
 • Læg en lunken (ikke varm), fugtig vaskeklud på de områder i dit ansigt, hvor du ønsker at fjerne hudorme, i to til tre minutter. Derefter duppes huden forsigtigt tør.
 • Brug en comedone extractor. Placer den over hudormen, pres forsigtig ned, mens comedone extractor’en skubbes fremad.
 • Fjern mere af hudormen ved at komme et stykke vat over din fingerspids, og lav et blidt jævnt tryk ned og ud mod siden af hudormen.
 • Dette skal kun gøres en gang. Hvis det ikke fungerer, betyder det, at hudormen ikke kan fjernes endnu. Det nytter ikke noget at prøve på at tvinge hudormen ud. Du risikerer blot at skade din hud og lave en sårskorpe, der kan føre til ar. Prøv igen efter et par dage.
 • Afslut din behandling med en god eksfoliering med BHA (salicylsyre), og påfør et produkt med solbeskyttelsen om dagen, for at beskytte din hud med UV-stråler.

Sørg for, at du aldrig klemmer, presser eller skraber for hårdt på din hud.

Til toppen

Vil du lære, hvordan du kommer af med hudorme én gang for alle?

Tilmeld dig vores 3-dages e-kursus, der blot varer nogle få minutter hver dag. Her lærer du, hvordan du kommer af med hudorme og får en smuk fejlfri hud.

Email adresse*:


* Bemærk, at ved at tilmelde dig vores blackheads -kursus, vil du også abonnere på vores Paula’s Choice -nyhedsbrev. Nye abonnenter får 5 € rabat på deres næste ordre over 25 €.

Our bestsellers against blackheads (whiteheads)

Kombineret hud, Fedtet hud
Kombineret hud, Fedtet hud
Kombineret hud, Fedtet hud

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.