Mineralsk eller kemisk solcreme – hvad er bedst?

Mineralske kontra syntetiske ingredienser i solcreme

Forskningsresultaterne er klare: Vi har alle brug for solbeskyttelse hver dag, både i sol og regn, for at forebygge tidlig aldring af huden og hudkræft. Men hvad nu, hvis du ikke bryder dig om at gå med solcreme, selvom du burde? Måske har du tidligere følt, at din solcreme har forårsaget uren hud, irriteret din hud, været ubehagelig at bruge eller givet din hud et kedeligt udseende. Det er alt sammen gode grunde, men løsningen er ikke at undgå al solbeskyttelse, det lover vi dig.

Nøglen til beskyttelse er at finde en formulering, der virker for din hudtype. Indimellem skal der eksperimenteres lidt, inden du finder noget, der virker for dig. Derfor er det en hjælp at forstå forskellene på de forskellige ingredienser i solcreme – hvad de er, hvordan de virker, og hvordan de føles.

De to typer ingredienser i solcreme er mineralske og syntetiske. De giver lige beskyttelse. Mineralske eller syntetiske ingredienser kan bruges i formuleringer til alle hudtyper. Eksempel: Hvis du har normal til fedtet hud, er der lette, ikke-fedtende løsninger. Hvis du har normal til tør hud, kan du finde produkter med solbeskyttelse, der udglatter og fugter huden.

Hvilken form for solbeskyttelse er den bedste?

Forskellen handler ikke om, hvilken slags der er mest effektiv, det handler mere om personlige præferencer og om, hvor sensitiv din hud er, da ingredienserne i mineralsk solbeskyttelse anses for at være den mest skånsomme løsning.

 • Mineralske solcremer: Der er kun to mineralske solbeskyttende ingredienser: titandioxid og zincoxid. De arbejder i hudens øverste lag på at absorbere og (i en mindre grad) afbøje og sprede solens skadelige stråler. Disse mineralske ingredienser bliver nogle gange refereret til som fysiske solcreme-ingredienser eller fysiske stoppere, selvom det ikke er en præcis forklaring på, hvordan de arbejder.
 • Syntetiske solcremer: Der findes mere en 30 syntetiske solbeskyttende ingredienser, som alle absorberes i hudens øverste lag. De virker på samme måde som mineralske solbeskyttende ingredienser ved at sprede og afbøje solens skadelige stråler og forvandle UV-stråler til varme og “deaktivere” dem. (Bare rolig, du mærker ikke noget overhovedet.) Almindelige syntetiske solbeskyttende ingredienser inkluderer oxybenzon, octinoxat, octyl salicylat og avobenzon. De bliver nogle gange mærket som “kemisk solbeskyttelse”, hvilket både er misledende og forkert. Alle hudplejeingredienser er kemikalier – selv vand.

En almindelig kendt myte om solbeskyttelse

I hudplejeverdenen omtales mineralske solbeskyttende ingredienser ofte som "organiske". Inden for videnskaben er mineralske solbeskyttende ingredienser faktisk uorganiske kemikalier. Vi er her for at fortælle dig sandheden, så vildledende markedsføringsudtryk ikke påvirker dine hudplejevalg.

Det er vigtigt at vide, at der ikke er noget, som er hverken bedre eller dårlige i formuleringer, der indeholder enten mineralske eller syntetiske solbeskyttende ingredienser. Det, der betyder noget, er, at de beskytter din hud mod solskader. Ja, det kan være den ene eller den anden, der er det bedste valg for din hudtype, men det er selve ingredienserne, der bør være afgørende – ikke de smarte slagord i markedsføringen, der bruges for at sælge dem.

Hvilken solcreme er den bedste?

Som vi sagde tidligere, er den rigtige solcreme til dig den, du ser frem til at bruge hver dag. Den skal mindst have solfaktor 30 eller højere for at give en bredspektret solbeskyttelse og forebygge skader fra solens skadelige UVA- og UVB-stråler. Derudover har du brug for at vide, hvordan din hud reagerer på forskellige solbeskyttende ingredienser og teksturer for at kunne træffe et bevidst valg: Skal det være dem med mineralske aktiver, syntetiske aktiver eller en kombination af de to.

Mineralske solcremer:

 • Begynder at virke straks efter påføring. Den skal være absorberet af huden for at være mest effektiv og for at undgå, at den smitter af på tøjet.
 • Der er stort set ingen risiko for hudirritation.
 • Trænger ikke dybere ned end til hudens øverste lag.
 • Kan efterlade et hvidt lag på mørkere hudfarver, men de bedste mineralske solcremer har en næsten gennemsigtig finish.
 • Kan kræve en mere omhyggelig påføring på grund af den måde, formuleringerne fungerer på.

Syntetiske solcremer:

 • Begynder at virke straks efter påføring. Den skal være absorberet af huden for at være mest effektiv og for at undgå, at den smitter af på tøjet.
 • Findes generelt i produkter med en tyndere tekstur.
 • Foretrækkes til vandfaste formuleringer, da de ikke bliver mælkehvide, når du sveder eller bliver våd - men du er dog stadig nødt til at indsmøre ofte som med hvilken som helst anden solcreme.
 • Kan give en overfølsom reaktion for dem med ekstra sensitiv hud.
 • Kan trænge ind i huden og absorberes i små mængder, som ikke udviser nogen sundhedsmæssige risici.

Uanset hvilken solcreme du vælger, er det vigtigt at bruge den hele året rundt. Selvom du ikke tror, at solen vil brænde din hud, så vil dagslys – selv på gråvejrsdage – ælde huden og øge risikoen for hudkræft. Skræmmende, men sandt: Solens UVA-stråler trænger ind gennem vinduer! Du mærker ikke skaden, men den sker alligevel.

Hvilke hudplejeprodukter med solfaktor fra Paula's Choice er de bedste for min hud?

Vi kan ikke understrege nok, hvor vigtigt der er at beskytte huden dagligt med en dagcreme, primer eller foundation (bedre endnu, dem alle tre) med solfaktor 30 eller højere. Derfor har vi skabt en række lette og nærende produkter med solbeskyttelse til alle hudtyper, der alle er designet til at opretholde din huds sunde udseende. Det kan være nødvendigt at eksperimentere lidt for at finde den rette formulering til dig, men resultatet vil være anstrengelserne værd.

Hvis du har tendens til sensitiv eller rødmende hud, så skulle du prøve vores mineralske dagcreme med SPF udviklet til irriteret hud. Hvis du foretrækker konsistensen af en syntetisk solcreme, så prøv voresAdvanced Sun Protection Dagcreme SPF 50. Eller hvis dit primære mål er anti-aging, er du dækket godt ind med en mineral-baseret SPF, som beskytter mod rynker.

Hvis mineralske solcremer ikke ser ud til at være det bedste valg til din hudtype, eller hvis du er på udkig efter en ekstra klar dagcreme med solfaktor til fedtet eller aldrende hud, så vil en af vores syntetiske formuleringer være det bedste valg. Til personer med tegn på aldring, som foretrækker en endnu højere solfaktor og syntetiske solbeskyttende ingredienser, kan vi anbefale enten RESIST Anti-Aging Restoring Dagcreme Solfaktor 50 eller RESIST Anti-Aging Dagcreme Solfaktor 50. Hvis du allerede har en dagcreme med solfaktor, som du elsker, eller ønsker at tilføje et ekstra beskyttende lag, så prøv vores Primer Solfaktor 30.

Er solbeskyttelse fra Paula's Choice mineralsk?

Vores solbeskyttende hudpleje giver dig både mineralske og syntetiske valgmuligheder. Herunder ser du en liste over vores mineralske og syntetiskesolcreme-produkter.

Produkter fra Paula's Choice med mineralsk solbeskyttelse:

Produkter fra Paula's Choice med syntetisk solbeskyttelse:

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.
-15%
Normal hud, Tør hud
-15%
Alle hudtyper
-15%
Kombineret hud, Fedtet hud
-15%
Normal hud, Tør hud
-15%
Normal hud, Tør hud

Relaterede artikler

 

Referencer til denne information:

  Science, februar 2015, side 842–847
  Annals of Internal Medicine, juni 2013, side 781–790
  Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, januar 2013, side 16–26
  British Journal of Dermatology, februar 2010, side 415–419; og april 2007, side 716–719
  Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, volumen 73, nummer 2, 2007, side 80–85

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.