Mineralske kontra syntetiske solbeskyttende ingredienser

UV-filter

Forskningsresultaterne er klare: Du skal bruge solbeskyttelse hver dag, uanset sol eller regn, både for at forebygge kræft og for tidlig aldring af huden. Men hvad nu, hvad jeg ikke bryder mig om at gå med solcreme, selvom jeg burde? Måske var dine produkter med solbeskyttelse tidligere årsag til uren hud, hudirritation eller efterlod en ubehagelig fornemmelse på huden eller gav den et grimt udseende. Det er alt sammen gyldige grunde, men løsningen er ikke at undgå solbeskyttelse.

Det handler mere om at finde en formel, der fungerer til din hudtype og beskytter mod de ubehagelige skader ubeskyttet ophold i solen kan give. Det kan være nødvendigt at prøve sig lidt frem, og derfor kan det være nyttigt at forstå forskellen på solbeskyttende ingredienser, hvad de er, hvordan de fungerer, og hvordan de føles på huden.

Der findes to slags solbeskyttende ingredienser, mineralske og syntetiske, og de beskytter lige godt. Derudover er det betryggende at vide, at hver enkelt af dem kan bruges i formler, der laves til enhver hudtyper. Eksempel: Hvis du har normal til fedtet hud, er der lette, ikke-fedtende løsninger. Hvis du har normal til tør hud, er det muligt at finde produkter med solbeskyttelse, der udglatter og fugter huden.

Hvad er forskellen på mineralske og syntetiske solbeskyttende ingredienser?

Forskellen handler ikke om hvilken slags, der er mest effektiv, det handler mere om personlige præferencer og om, hvor sensitiv din hud er. Mineralske solcremer anses for at være den mest skånsomme løsning.

 • Mineralske solcremer: Der er kun to mineralske solbeskyttende ingredienser: titandioxid og zincoxid. De arbejder i hudens øverste lag på at absorbere samt i en mindre grad afbøje og sprede solens skadelige stråler. Disse mineralske ingredienser bliver nogle gange refereret til som fysiske solcremer eller fysiske stoppere, selvom der ikke findes en faktuel præsentation af, hvordan de arbejder.
 • Syntetiske solcremer: Der findes mere en 30 syntetiske solbeskyttende ingredienser, som alle absorberer i hudens øverste lag, hvor de samtidigt arbejder på at sprede og afbøje solens skadelige stråler, ligesom mineralske solcremer, samt forvandle UV-stråler til varme og ”deaktivere” dem. (Bare rolig, du mærker ikke noget overhovedet.) Almindelige syntetiske solbeskyttende ingredienser inkluderer oxybenzon, octinoxat, octyl salicylate og avobenzone. De bliver nogle gange mærket som ”kemiske solcremer”, hvilket både er misledende og forkert. Alle hudplejeingredienser, selv vand, er kemiske.

Interessant faktum: Inden for hudpleje kaldes mineralske solbeskyttende ingredienser organiske, men det er de ikke. I videnskabens virkelige verden er mineralske solbeskyttende ingredienser faktisk uorganiske kemikalier. Lad ikke disse marketingsudtryk påvirke dine beslutninger.

Det er vigtigt at vide, at der ikke er noget, der er bedre eller dårlige i formler, der indeholder enten mineralske eller syntetiske solbeskyttende ingredienser. Det, der betyder noget, er, at de beskytter din hud mod solskader. Den ene eller den anden kan være det bedste valg for din hud, men det er selve ingredienserne (ikke ordforrådet, som bruges til at sælge dem), der bør være grundlaget for at træffe et valg.

Hvilken solcreme er bedst?

Som vi sagde tidligere, er den rigtige solcreme til dig den, du ser frem til at påføre hver dag. Den skal have en solfaktor på mindst 30 eller højere for at give en bred spektrum solbeskyttelse for at forebygge skader fra solens dræbende UVA- og UVB-stråler. Derudover har du brug for at vide, hvordan din hud reagerer på forskellige solbeskyttende ingredienser og teksturer for at kunne træffe et bevidst valg: Skal det være dem med mineralske aktiver, syntetiske aktiver eller en kombination af de to.

Mineralske solcremer:

 • Arbejd med cremen, når den påføres, så den absorberes fuldstændigt af huden. Hermed er den mest effektiv, og det undgås af den tørres af i tøjet.
 • Der er stor set ingen risiko for hudirritation.
 • Kan efterlade en hvid skjold på mørkere hudfarver, men de bedste og reneste mineralske solcremer er næsten alle helt klare.
 • Kan kræve en mere omhyggelig påføring, på grund af den måde deres formler arbejder på. Så bare smør løs, så du opnår en fantastisk beskyttelse!
 • Trænger ikke dybere ned end hudens øverste lag.

Syntetiske solcremer:

 • Arbejd med cremen, når den påføres, så den absorberes fuldstændigt af huden. Hermed er den mest effektiv, og det undgås af den tørres af i tøjet.
 • Findes generelt i produkter med en tyndere tekstur.
 • Foretrækkes til vandfaste formler, da de ikke bliver mælkehvide, når du sveder eller bliver våd. Men, som med alle solcremer, skal du gentage påføringen ofte.
 • Kan være sensibiliserende for dem med ekstra sensitiv hud.
 • Kan trænge ind i huden og absorberes i små mængder, som ikke udviser nogen sundhedsmæssige risici.

Uanset hvilken solcreme du vælger, er det vigtigt at bruge den hele året rundt. Selvom du ikke mener, at der er risiko for solskoldning, så vil dagslys – selv på gråvejrsdage – ælde huden og øge risikoen for hudkræft. Skræmmende, men sandt: Solens UVA-stråler trænger ind gennem vinduet. Du mærker ikke skaden, men det sker alligevel.

Hvilket hudplejeprodukt med solfaktor fra Paula's Choice er den bedste for min hud?

Vi kan ikke understrege nok, hvor vigtigt der er at beskytte huden dagligt med en fugtighedscreme, primer eller foundation (bedre endnu, dem alle tre) med solfaktor 30 eller højere. Derfor har vi skabt en række lette nærende produkter med solbeskyttelse til alle hudtyper, der alle er designet til at opretholde din huds sunde udseende. Det kan være nødvendigt at eksperimentere lidt for at finde den formel, din hud foretrækker, men resultatet vil være anstrengelserne værd.

Hvis du har tendens til uren hud eller rødme, så prøv en af vores lette mineralske dagcremer med solfaktor, der er lavet til fedtet, tør og aldrende hud. Hvis mineralske solcremer ikke ser ud til at være det bedste valg til din hudtype, eller hvis du er på udkig efter en ekstra klar dagcreme med solfaktor til fedtet eller aldrende hud, så vil en af vores syntetiske formler uden problemer stå distancen. Til personer med tegn på aldrende hud, som foretrækker en endnu højere solfaktor og syntetiske solbeskyttende ingredienser, kan vi anbefale enten Resist Skin Restoring Moisturizer Solfaktor 50 eller Resist Youth-Extending Daily Hydrating Fluid Solfaktor 50. Hvis du allerede har en dagcreme med solfaktor, som du elsker, eller ønsker at tilføje et ekstra beskyttende lag, så prøv vores Primer Solfaktor 30.

Nedenfor finder du en komplet liste over vores mineralske og syntetiske produkter med solbeskyttelse.

Produkter fra Paula's Choice, der indeholder mineralske solbeskyttende ingredienser:

Produkter fra Paula's Choice, der indeholder syntetiske solbeskyttende ingredienser:

Alle hudtyper
Blandet hud, Fedtet hud
Normal hud, Tør hud
Normal hud, Tør hud

Relaterede artikler

 

Referencer til denne information:

  Science, februar 2015, side 842–847
  Annals of Internal Medicine, juni 2013, side 781–790
  Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, januar 2013, side 16–26
  British Journal of Dermatology, februar 2010, side 415–419; og april 2007, side 716–719
  Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, volumen 73, nummer 2, 2007, side 80–85

Kundservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.