Hvad er sebaceousfilamenter, og hvordan du kommer af med dem

Hvis du kan se små mørke pletter på dine næse, kinder og hage, så kan det være, at du tror, at det er sorte hudorme. Men hvis du har støvsuget internettet for alt om sorte hudorme, så er du højst sandsynligt også stødt på noget kaldet sebaceousfilamenter og overvejer, om det måske er det, du ser. Især hvis de produkter mod sorte hudorme, du har prøvet, ikke virkede.

Sorte hudorme og sebaceousfilamenter er nemme at forveksle, da de typisk fremkommer de samme steder i ansigtet. De kan også ligne hinanden, men de er faktisk forskellige. Læs videre for at finde ud af, hvad filamenter er, hvordan du kan kende forskel på dem fra sorte hudorme samt hvordan du kommer af med dem.

Hvad er sebaceousfilamenter?

Sebaceousfilamenter er naturlige hårlignende dannelser, der har et særligt job: de kanaliserer olieflowet lang porens indvendige side, hvor de residerer. Disse filamenter er en naturlig del af hudens struktur af hårsække (porer), og det er noget, alle har. De er dog nemmere at få øje på, hvis du har fedtet hud, eller hvis dine porer er store og har tendens til at stoppe til. Et sebaceousfilament bliver synligt, når din pores foring fyldes op med sebum (olie).

Et sebaceousfilament kan blive til en sort hudorm eller ikke. Den afgørende faktor for dette er, om sebum i porens foring bliver udsat for ilt (hvorved det oxiderer og bliver sort, og dermed forvandles til en sort hudorm).

Sebaceousfilamenter kontra sorte hudorme

Kig godt på din næsetip. Kan du se små lyserøde prikker på overfladen af poren? Hvis prikkerne er ret mørke, så kigger du højst sandsynligt på sorte hudorme. Hvis de er klare i farven, eller har et gråt eller gult skær, så kigger du højst sandsynligt på sebaceousfilamenter.

Er der andre forskelle? Sorte hudorme ligner lidt en prop, når de klemmes ud, hvorimod sebaceousfilamenter mere ligner fritflydende voksagtigt sebum (ligner et tyndt hårstrå), når de klemmes ud. Hvis du er sikker på, at du har med sorte hudorme at gøre, så kig på vores trin-for-trin guide om, hvordan du fjerner sorte hudorme.

Sådan kommer man af med sebaceousfilamenter

Sandheden er, at du aldrig kan komme fuldstændig af med sebaceousfilamenter. Du kan klemme dem ud, men de kommer igen kort tid efter – cirka efter 30 dage eller mindre, hvis du har meget fedtet hud. Det er noget alle har, og de fleste lægger ikke engang mærke til dem.

De bedste produkter mod sebaceousfilamenter

Selvom sebaceousfilamenter er en naturlig del af huden, så kan de medvirke til tilstoppede og forstørrede porer, og hvem vil have det? Vi bør alle vedligeholde vores hud, så den ser sund ud, og der findes visse produkter, der kan sætte målrettet ind overfor sebaceousfilamenter. Regelmæssig brug af en BHA (beta-hydroxysyre) eksfoliering mod sebaceousfilamenter kan virkelig hjælpe. Da BHA er olieopløseligt og kan opløse talg og andre stoffer, der hober sig op inde i poren.

Brug af en velformuleret lermaske til sebaceousfilamenter kan også hjælpe, takket væres lerets olieabsorberende egenskaber. Og naturligvis er en god, blid hudplejerutine baseret på din hudtype altid en god ide!

Referencer til denne information:

British Journal of Dermatology, november 2006, side 890–894
Archives of Dermatological Research, marts 1976, side 9–21

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.