Derfor er troldnød et problem for huden

Hvad angår naturlige ingredienser, har troldnød et overdrevet ry for at være løsningen på en endeløs række af problemer. Det siges, at når troldnød påføres huden, så kan det hjælpe med alt fra at reducere akne og fedtet hud, til at berolige hævede øjne og solskoldning samt reducere åreknuder og hæmorider. Men hvor effektiv er troldnød for huden og andre problemer?

Udover den anekdotiske information, du måske har læst, så er forskningen blandet. Troldnød kan bestemt hjælpe huden, hvis den bruges kortsigtet, men langsigtet brug er et problem, uanset hvilken hudtype eller problem du har.

Hvad er troldnød?

Troldnødplanten, hvis latinske navn er hamamelis viginiana, er en blomstrende busk, der gror vildt i en stor del af Nordamerika og Asien. Dens blade, bark og kviste presses, hvilket giver en klar væske, der sælges som troldnød. Selve planteekstraktet bruges også i topiske salver, men den flydende form ligesom skintonic er dog den mest almindelige inden for hudpleje og hjemmemidler.

Er troldnød dårligt for huden? Det svar kræver en mere fyldestgørende forklaring. Troldnød er, ligesom mange plantebaserede stoffer, en kilde til mange antioxidanter, hvoraf mange er til gavn for huden. Dog er en af hovedantioxidanterne en gruppe af kemikalier kendt som garvesyre. Når garvesyre påføres huden, har den en sammentrækkende og tørrende effekt. Den presser hudens proteiner sammen og skaber en usynlig ”film”, der i mindre grad kan affedte huden og mindske fremtoningen af store porer midlertidigt. Dette er godt på kort sigt, men på lang sigt er det en anden historie, og den ender ikke lykkeligt!

Garvesyren i troldnød er sensibiliserende. Afhængigt af hvilken del af troldnødplanten, der er brugt til at fremstille den, så har troldnød et naturligt indhold af garvesyre på mellem 8-12%.

Udover garvesyren er næsten alle slags troldnød destilleret med denatureret alkohol (ethanol), så ekstraktet indeholder cirka 14% til 15% alkohol. Selvom destilleringsprocessen ødelægger noget af garvesyren – hvilket ironisk set er en god ting, da garvesyre er hudirriterende –, så er det altid en dårlig ide at påføre alkohol på din hud, da det genererer skader fra frie radikaler og gør hudens overflade ujævn.

Selvom 14% til 15% alkohol kan virke som et lavt indhold, så har forskning bevist, at selv lavere indhold af alkohol kan skade huden.

En anden bekymring i forbindelse med langvarig brug af troldnød er den flygtige olie, den naturligt indeholder. Denne olie er en kilde til den kraftigt duftende og sensibiliserende eugenol, som bestemt ikke er god for huden. At passe bedst muligt på din hud kræver brug af ingredienser, der kun indeholder gode ting, og ingen af de dårlige.

Troldnød til akne og pletter

Mange spørger sig selv, om troldnød kan gøre hud (ansigt og krop) med akne mere klar. Det er almindelig kendt, at troldnød har ”astringerende” egenskaber og kan ”udtørre” akne. Dog handler akne ikke om, at huden er våd, så det hjælper ikke at udtørre den med astringerende ingredienser. Sandheden er, at irritation forårsaget af troldnød kan gøre pletter værre.

Du har måske også læst, at troldnøddens astringerende effekt kan hjælpe med at kontrollere de bakterier på huden, der er en af årsagerne til akne, men forskning har vist, at dette er usandt. En ting er helt sikkert: Troldnød kan ikke erstatte azelainsyre. Sidstnævnte er en ren energiindsprøjtning for huden, og forskning har vist, at den beroliger uren hud og gør mærker efter den mindre synlige.

Troldnød til fedtet hud

Troldnød til fedtet hud får også en del opmærksomhed. Vi forstår udmærket, at det kan være fristende at vælge en skintonic med troldnød: Den er nemt tilgængelig, billig, naturlig og ser ud til at være en smart måde at holde fedtet hud i skak på. Troldnød kan fjerne olie fra huden, men det er takket været den denaturerede alkohol (ethanol), den indeholder.

Som vi nævnte ovenfor, så indeholder de fleste blandinger 14% og 15% alkohol, hvilket er nok til at skabe en betydelig hudirritation. Selvom du ikke kan se eller føle denne irritation på din huds overflade, så finder den stadig sted under hudens overflade.

Kort sagt: Brug at troldnød til at holde fedtet hud i skak med kan ende med at gøre det værre! Find ud af hvad forskning har bevist virker til at få fedtet hud under kontrol.

Troldnød i form af makeupfjerner eller renseprodukt

Skal jeg bruge troldnød som makeupfjerner eller renseprodukt? Nej! Det er en virkelig dårlig idé, da rester af garvesyre og alkohol er for sensitive for huden, for slet ikke at tale om garvesyre i øjenmakeupfjerner. Dette bør absolut undgås.

Derudover er det et faktum, at troldnød faktisk ikke er ret effektiv til at fjerne de fleste typer makeup, og slet ikke nutidens langtidsholdbare formler. Dette kan føre til, at du hiver og trækker i din hud i modsætning til, hvordan en blid, effektiv makeupfjerner ville virke. Al den ekstra trækken kan føre til slap hud.

Troldnød som ansigtsvask? Sagen er, at den ikke har en ret stor renseevne sammenlignet med et velformuleret vandopløseligt renseprodukt. Hvis du bruger en ansigtsvask med troldnød, snyder det din hud for alle de fordele et blidt renseprodukt til ansigtet kan give din hud- og sådanne produkter er meget lettere at bruge!

Afhjælper troldnød hævede øjne?

Hvis du er nysgerrig efter, hvordan du slipper af med hævede øjne, er der en vis sandhed i denne anbefaling, hvis din hævelse under øjnene skyldes en væskeansamling. Troldnød har astringerende og beroligende egenskaber, der kan reducere den slags hævelser.

Dog, kan troldnød ikke fjerner eller reducerer de poser under øjnene, som man får med alderen. I begge tilfælde er det ikke noget, vi anbefaler at gøre regelmæssig, da det resulterer i en daglig irritation, som vil fremme aldring og ikke omvendt.

Troldnød som hjemmemiddel

Traditionelt bruges troldnød til at berolige alt fra blå mærker til insektbid. Det giver god mening at have en flaske med troldnød i huset til lejlighedsvis brug. Forskning har vist, at de beroligende komponenter og antioxidanter i troldnød kan hjælpe med at lette ubehag fra:

  • Insektbid og svien
  • Hæmorider
  • Blå mærker
  • Bleudslæt (troldnød som salve, ikke i flydende form)
  • Giftig vedbend eller efeu

Husk: Bare fordi noget er godt til akutte kortsigtede situationer, betyder det ikke nødvendigvis, at det er godt til langtidsbrug. Påstandene om troldnøddens fordele er vildledende; du kan muligvis se kortsigtede resultater, men løbende brug vil sandsynligvis forårsage problemer.

For at opsummere har troldnød sin plads, men det er ikke hudplejeløsningen til alt, sådan som den ofte annonceres at være.

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Referencer til denne information:

Dermatitis, november-december 2017, side 353–359
The International Encyclopedia of Adverse Drug Reactions and Interactions, 2016, side 501–522
The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, maj 2014, side 36–44; og maj 2008, side 20–25
Journal of Inflammation, oktober 2011, ePublication
Journal of the German Society of Dermatology, oktober 2010, side 788–796
Chemical Research in Toxicology, marts 2008, side 696–704
Robbers, J. E., Speedie, M. K., Tyler, V. E. Pharmacognosy and Pharmacobiotechnology, Baltimore, MD: Williams & Wilkins, 1996
https://www.cir-safety.org/sites/default/files/Witch%20Hazel.pdf
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2010/04/WC500089242.pdf

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.