Hvornår skal skønhedsprodukter smides ud?

Person, der kigger på bagsiden af et produkt

Vi har alle sammen prøvet det. Du elsker virkelig den øjenskygge, du ikke kan købe længere, eller du kan bare ikke få dig selv til at smide det to år gamle hudplejeprodukt ud. Du er jo sikker på, at du kommer til at bruge det igen. En eller anden dag, ikke? Sikkert ikke! Du bør vide, hvornår du skal smide noget ud. Hvis du beholder dine udløbne hudplejeprodukter eller makeup, så er der risiko for, at mikrober og bakterier har fået overtaget. Det kan måske være årsagen til hudproblemer, du prøver at løse!

Når gode produkter bliver dårlige

Det kan virke harmløst, men udløbne skønhedsprodukter kan indeholde en række dårlige bakterier. En undersøgelse fra 2013, offentliggjort i International Journal of Cosmetic Science, evaluerede makeup-rutinerne og adfærden hos 44 kvinder (i alderen 18 til 28 år), og resultaterne viste sig at være lidt pinlige. 70% af kvinderne i undersøgelsen brugte en eller anden form for udløbet produkt – oftest øjenmakeup (mascara, eyeliner og øjenskygge).

Forskerne tog forureningsprøver af øjenmakeuppen og fandt, at 67% indeholdt potentielt skadelige niveauer af mikroorganismer, herunder Staphylococcus, Corynebacterium og Moraxella, som alle er almindelige ved bakterielle hudinfektioner.

Her er, hvad du bør vide om holdbarheden af dine yndlingsmakeup- og hudplejeprodukter, og hvordan du får øje på dem, der er udløbet.

Alle skønhedsprodukter har en udløbsdato

Uanset om det er fugtighedscreme eller mascara, er der begrænset holdbarhed på konserveringsmidlerne i produkter, og ingrediensernes stabilitet har også en begrænset holdbarhed. Det tricky er, at det kun er produkter, der hører under håndkøbslægemidler (f.eks. solcreme og behandlinger mod akne), der har officielle udløbsdatoer stemplet eller trykt på deres emballage. Udløbsdatoen for et gennemsnitligt skønhedsprodukt afhænger af, hvornår du tager det i brug, og hvordan produktet er emballeret og opbevaret.

Hvis du anvender et produkt efter udløbsdatoen risikerer du hudirritation, udslæt, urenheder og diverse hud- eller øjeninfektioner. Det er ikke sjovt. Herunder kan du se tips til, hvad du skal kigge efter for at være sikker på, at du anvender dine produkter før “bedst før-datoen”!

PAO er en engelsk forkortelse, der står for “Periode efter åbning”

PAO-symbolet (et tal efterfulgt af et M og et symbol med en åben krukke) blev opfundet i Europa. Det skal fremgå af alle hudpleje- eller makeup-produkter, der sælges i Europa – inklusive amerikanske brands, der sælges over hele Europa. Selvom du aldrig kan være 100% sikker, viser PAO-symbolet dig, hvornår du efter åbningen af produktet skal smide det væk.

Bogstavet M står for det latinske ord for måned og tallet henviser til antallet af måneder. Derfor betyder et "12M" med et symbol med en åben krukke, at du skal smide produktet ud 12 måneder efter, du har åbnet det. Dette er almindeligt kendt som “Periode efter åbning” (PAO)-datoen.

Sådan ser du, om et skønhedsprodukt er blevet dårligt

Hvis et produkt virker underligt misfarvet, flydende eller klumpet, udskiller eller udvikler en mærkelig lugt, eller føles anderledes på huden, end det gjorde tidligere, så smid det væk.

Emballage, der buler ud, er deform eller viser tegn på forringelse, er et sikkert tegn på, at der er noget galt indeni. Et produkt behøver ikke at være gammelt for at være blevet dårligt eller have været udsat for bakterier. Derfor skal du altid være opmærksom på, hvordan dine produkter opfører sig, hver gang du bruger dem.

Produkter, der indeholder vand som en af de første ingredienser, har oftest den korteste holdbarhed efter åbning. Det skyldes, at vand fremmer væksten af bakterier og andre mikrober. Produkter, der indeholde planteekstrakter, er også modtagelige for bakteriel forurening og nedbrydning på grund af eksponering for luft. Det gælder, uanset om det er rene ekstrakter eller "plante-te", hvor ekstrakterne opløses i vand. Tænk bare på, hvor længe frisk frugt kan holde sig i skålen på køkkenbordet!

Produkter, der næsten ikke består af vand (såsom pulver) holder længst, fordi der næsten ikke er noget, der kan gro i den slags produkter. Endelig bør du være ekstra forsigtig, hvis dit produkt er mærket "fri for konserveringsmidler". Bakterier vil nemt kunne udvikle sig uden nogen form for konservering.

Der findes i øjeblikket ingen naturlige konserveringsmidler (som f.eks. grapefrugt eller tea-tree), der kan beskytte samtlige produkter mod en bred vifte af patogener. Vi ved, at det virker mere sikkert at konservere et produkt med naturlige ingredienser, men de er simpelthen ikke så effektive som de syntetiske alternativer.

Selvom produkterne varierer meget, ligesom betingelserne for brugerens anvendelse og opbevaring, er det følgende en nyttig guide til at vurdere, hvad der skal smides væk, eller hvor længe det kan holde sig endnu.

Makeup
  • Mascara (almindelig eller vandfast), flydende eller gel eyeliners: 4 til 6 måneder (smid altid tør mascara ud – tilsæt aldrig vand for at forlænge dens levetid)
  • Creme, foundations i flydende eller fast form: 6 måneder til 1 år
  • Pudderbaserede produkter (inklusive mineralsk makeup): 2-3 år
Hudpleje
  • Renseprodukter: 1 år
  • Skintonics: 6 måneder til 1 år
  • BHA- eller AHA-eksfolieringer: 1 år (Har salicylsyre en udløbsdato? Ja!)
  • Fugtighedscremer og serummer til ansigt eller krop: 6 måneder til 1 år
  • Læbebalsamer: 1 år
  • Prøver: 1 dag (ja du ser rigtigt, en dag)
  • Husk på: Hvis det lugter underligt, ser ulækkert ud eller teksturen har ændret sig betydeligt – så smid det ud! Hold øje med (eller lugt efter) nye dufte, da duften er en af de første egenskaber, der ændres, når en formulering er blevet for gammel.

Dos and Don'ts for at få dine produkter til at holde længere

Her er nogle nemme tips til at forlænge holdbarheden af dine produkter, så du holder din hud og krop så sund som muligt.

DOs

  • Opbevar produkterne i et skab eller en skuffe
  • Vask dine hænder før du bruger produkterne
  • Sæt hætten godt fast efter hver brug
  • Tag hensyn til, hvordan temperatur og luftfugtighed vil kunne forkorte et produkts holdbarhed
  • Skriv købsdatoen med permanent tusch i bunden eller på bagsiden af emballagen (det kan være mere nyttigt end at stole på PAO-datoen)
  • Smid øjenprodukter ud, efter du har haft en øjeninfektion
  • Overhold udløbsdatoerne for solcremer, akneprodukter og receptpligtig medicin, som f.eks. topisk antibiotika og retinoider

DON’Ts

  • Køb ikke produkter, der er emballeret i nogen form for krukker. Krukkeemballage indebærer 100% risiko for bakteriel kontaminering, da du stikker dine fingre eller andre genstande ned i dem.
  • Opbevar ikke dine produkter i køleskabet. Hudplejeformuleringer er designet til at modstå de gennemsnitlige udsving i temperatur, men ikke langvarig udsættelse for varme eller kulde. Derfor vil dine produkter få reduceret deres levetid og stabilitet, hvis de opbevares i køleskab.
  • Opbevar ikke produkter i direkte sollys (sæt dem f.eks. ikke i en solrig vindueskarm)
  • Del ikke dine produkter med andre
  • Tilsæt ikke vand eller spyt for at fortynde eller genfugte produkter
  • “Pump” ikke din mascara
  • Glem ikke at rengøre kapslen eller låget, hvis du taber den/det på gulvet. Brug vand og sæbe eller sprit og tør grundigt, inden du sætter det på igen.
Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.