Hvad er squalanolie, og hvordan kommer det huden til gode?

What is squalane oil and how does it benefit skin?

I det brede udvalg af hudplejeingredienser hører squalanolie til blandt de mest interessante og effektive til tør hud. Selv om squalan ofte betegnes som en olie, har den flere forskelle og unikke fordele i forhold til mange traditionelle plante- og mineralolier (1), herunder at den:

  • Fungerer ligesom hudens egen olie til at forhindrer fugttab og genopbygge smidighed
  • Hjælper med at neutralisere skader fra UV-lys
  • Hjælper med at beskytte mod lipidperoxidation, som kan skade porerne
  • Føles let og ikke-klæbende
  • Kan udvindes på bæredygtig vis fra planter, når den anvend i hudpleje (vegansk)
  • Det er usandsynligt, at den irriterer huden eller udløser en allergisk reaktion

Hvad er squalanolie?

Squalanolie er en blødgørende olie, en slags ingrediens, der arbejder meget lig hudens egen olie (sebum) på at forhindrer fugttab. Kemisk set er det et kulbrinte, som er en gruppe af ingredienser, der kun består af hydrogen og kulstof. Almindelige hudvenlige kulbrinter til huden omfatter petrolatum (vaseline) og mineralolie; squalan er den primære af dem fra planteverdenen, så det er et godt alternativ, hvis du vil undgå petrokemikalier.

Et unikt aspekt ved squalan er, at det er en modificeret form for squalen, som er en af nøglekomponenterne i vores sebum (1, 2). Dette faktum gør squalan til en ingrediens, som huden straks genkender og ved, hvordan den skal bruge. Men den er mere end blot en simpel blødgørende ingrediens.

Nogle mennesker spekulerer på, om squalan er en vegansk ingrediens. Det, som squalen traditionelt blev fremstillet af, kom fra hajleverolie. I dag vælger de fleste hudplejemærker, der bruger squalan, en plantebaseret, bæredygtig kilde. Det forekommer naturligt i oliven-, hvedeklid-, risklid- og amarantholier (1, 3). Paula's Choice bruger veganske kilder, såsom sukkerrør og olivensqualanolie.

Squalans fordele for huden

Udover sin fugtgivende evne er squalanolie også en olieopløselig antioxidant. Den samarbejder med andre antioxidanter i huden på at neutralisere de skadelige iltmolekyler, der genereres, når huden udsættes for UV-lys.

Det antioxidantiske stof i squalan hjælper også med at beskytte hudens olie fra det, der er kendt som lipidperoxidation. Det er en proces, der skader hudens overflade og dybere inde i poren, der hvor sebum opstår. Denne peroxidation menes også at spille en rolle med hensyn til akne, da den kan ændre hudens oliesammensætning, så den bliver betændt (4, 7).

Squalans sebum-lignende evne hjælper med at smøre huden, så den føles behagelig, men i modsætning til for meget sebum forhindrer dens lette natur, at det føles fedtet. Det genkendes af andre lipider, der findes i huden, såsom ceramider og kolesterol, hvor det synligt hjælper med at pleje hudens vitale barriere. Den proces kan hjælpe huden med at komme til at se yngre ud og blive mindre reaktiv (1).

Hudplejeprodukter med squalanolie

Udglatter synligt fine linjer

Hyaluronsyre + Peptid Lip Booster er en avanceret anti-aging læbe behandling, der fin udglatter linjer og holder læberne ungdommeligt fyldige med en kraftfuld blanding af fugttiltrækkende hyaluronsyre, opstrammende peptider og fugtgivende squalan

Silkeagtigt serum med retinol

Resist Anti-Aging Retinol Serum blander ren retinol og kraftige antioxidanter, der hjælper med at give en hud, der føles strammere, udglatter og blødgør fine linjer og rynker samt fugter.

Hvad er forskellen på squalan og squalen?

Forskellen på disse to ingredienser handler udelukkende om forbedret stabilitet: For at kunne bruge squalen i hudpleje, bliver det hydrogeneret. Hydrogenering er en proces, hvor hydrogen tilsættes et mindre stabilt fedt (i dette tilfælde squalen) for at gøre det mere stabilt. Denne forbedring gavner hudplejeproduktet og din hud, da ustabile fedtstoffer nedbrydes hurtigere, når de udsættes for lys og luft (5).

Forskning har vist, at hudens naturlige niveauer af squalen forbliver konsistente fra barndommen til vores tidlige 30’ere, hvorefter det ofte falder betydeligt, hvilket resulterer i hud, der både ser ud og føles mere tør (6).

Det er også værd at bemærke, at squalans store lighed med vores huds egen squalen betyder, at det er usandsynligt, at det vil irritere huden eller udløse en allergisk reaktion.

Sådan bruges squalanolie

Du kan bruge squalanolie i ren form, da den er overraskende ikke-fedtende og let absorberes i hudens øverste lag. Prøv at tilføje et par dråber ren squalan til din almindelige fugtighedscreme eller øjencreme i perioder, hvor din hud er ekstra tør.

Squalan er også inkluderet i mange hudplejeformler, hvor det arbejder med andre gode ingredienser for huden på at forhindre vandtab og genoprette en glat, blød følelse. For de bedste resultater skal du kigge efter squalan i leave-on produkter, såsom fugtighedscremer, bodylotion, solcremer, serummer og hudbehandlinger.

Hvad er den bedste squalanolie til ansigtet?

Der findes ikke én squalanolie til ansigtet, som kan betegnes som den bedste. Man kan også bruge ren squalan, men generelt er det bedst at bruge produkter, der blander squalan med mange andre nyttige ingredienser. Det er fordi hudpleje aldrig er så enkelt som en enkelt ingrediens, uanset hvor god den er. Tænk på at ”samarbejde er bedre”, og kig efter:

  • Squalan og retinol er en blanding, der nærer huden og squalan hjælper med at holde retinol stabil, når der er oxygen til stede.
  • Squalan og C-vitamin, samarbejder om at udglatte, forstærke og gøre huden mere klar samt forbedre dens forsvar mod miljøet ved at levere både vand- og olieopløselige antioxidanter.
  • Squalan i body-butter, hvor det virker med andre dokumenterede blødgørende stoffer, som shea- og jojobasmør for at genoprette smidigheden i meget tør, ru hud.
  • Squalan og sheasmør forhindrer fugttab og hjælper med at genoprette en behagelig glathed på sprukne, tørre læber.

Læs mere om hudplejeingredienser.

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.