Hvad er solfaktor, og hvordan fungerer solfaktor?

At beskytte sin hud med en fugtighedscreme, primer eller foundation med mindst solfaktor 30 eller højere – eller bruge alle tre lag på lag for en endnu bedre beskyttelse – er et vigtigt dagligt skridt til at opnå en synligt sundere hud, der ser yngre ud.

Hvad betyder solfaktor (SPF - Sun Protection Factor)?

Solfaktoren måler hvor meget UVB- beskyttelse et produkt yder, når det påføres jævnt og i rigelige mængder på huden. Solfaktor har ingen relation til UVA-beskyttelse. UVA-beskyttelse måles med en anden skala kaldet PA-systemet. For at få både UVA- og UVB-beskyttelse skal du kigge efter solcremeprodukter mærket ”bredspektret".

Men hvordan kan brug af solcreme give denne beskyttelse? Videnskaben om, hvordan solfaktor fungerer, er fascinerende, men den kan også være forvirrende at forstå på grund af de mange varianter. Inden vi kommer ind på det, skal du vide lidt mere om UVA- og UVB-stråler.

UVA vs. UVB: Hvad er forskellen?

Solen udsender usynlig ultraviolet stråling, der når jordens overflade og beskadiger ubeskyttet hud, selv på overskyede eller regnfulde dage. Disse stråler, der rammer huden, er kendt som ultraviolette stråler A (UVA) og B (UVB).

UVB-stråler påvirker hudens overflade og forårsager solskoldning, som du kan se og mærke, men deres skader gør også hudens celler unormale. UVA-strålerne trænger dybt ind i huden og ødelægger alt på deres vej, inklusive de vitale understøttende stoffer, som huden behøver for at se ung og sund ud. Kortere bølgelængder af UVA kan også forårsage smertefulde solskoldninger. Både UVA- og UVB-stråler spiller en vigtig rolle i årsagen til hudkræft.

Mens UVB-stråler er ansvarlige for de øjeblikkeligt synlige skader, såsom rødme fra solskoldning, så er det UVA-strålerne, der gør huden brun, hvilket er et tegn på skade i alle hudens lag. Både UVA- og UVB-stråler er tilstede udenfor året rundt og i al slags vejr, men UVA-stråler kan også trænge gennem glas, inklusive bilvinduer og vinduer på kontoret*. Det er derfor, det er så vigtig at bruge solbeskyttelse, også selvom du kun er udendørs i kort tid, samt at vælge produkter med ”bredspektret” solbeskyttelse, da de beskytter mod begge typer UV-stråler.

*Nogle bil- og kontorvinduer har en UV-beskyttende belægning, men de fleste har ikke, så medmindre du ved det med sikkerhed, er det bedst at gå ud fra, at glasset lader UVA-strålerne trænge igennem.

Det er vigtigt at vide, at UVB-stråler er mest intense mellem klokken 10 og 16, i store højder, og når man kommer tættere på ækvator. UVA-stråler er til stede hele dagen med en nogenlunde konstant intensitet, uanset hvor du befinder dig i verden. Ligegyldigt tidspunktet på dagen, så er UVA-strålerne til stede og skader ubeskyttet hud, hvis du kan se dagslys! Der findes ikke en sikker mængde UV-lys-eksponering.

Hvordan beregnes solfaktor?

Før vi forklarer, hvordan solfaktor beregnes, er det vigtigt at understrege, at testen for at bestemme solfaktorstyrker har visse begrænsninger, fordi den ikke altid oversættes til situationer fra den virkelige verden. Selvom testen udføres på folks hud, er forholdene kontrollerede, og intensiteten af UV-lys er fast. I den virkelige verden (og som forklaret ovenfor) varierer UVB-intensiteten, mens UVA er konsistent. Den skiftende intensitet af UVB-lys påvirker, hvor lang tid det vil tage huden at blive rød (solskoldet) med en given solcreme.

Husk, at solfaktoren kun måler, hvor meget UVB-beskyttelse et produkt yder, når det påføres i rigelige mængder på huden. Solfaktortal kan også virke misvisende, fordi der er mindre forskel i beskyttelsen, når solfaktorstyrken stiger. Vil du vide, hvad solcremernes solfaktorer betyder? Baseret på reguleret test:

  • Solfaktor 15 beskytter huden mod 93% af alle UVB-stråler
  • Solfaktor 30 blokerer næsten 97%
  • Solfaktor 50 blokerer 98%
  • Solfaktor 100 blokerer 99%

Man kan også se det på en anden måde:

  • Solfaktor 30 lader omkring 3% (1/30) af UVB-strålerne trænge igennem
  • Solfaktor 50 lader kun omkring 2% (1/50) trænge igennem

Der er 50% flere UVB-stråler, som trænger ind i din hud, hvis du bruger solfaktor 30 i forhold til solfaktor 50. Til daglig brug vil de fleste klare sig helt fint med solfaktor 30 til solfaktor 50. Når du ved, at din hud vil blive eksponeret for intens middagssol, kan du overveje en højere solfaktor kombineret med andre former for beskyttelse såsom hatte og UV-klassificeret tøj.

Men der er en ulempe: superhøje solfaktorstyrker betyder øget risiko for en overfølsom reaktion. Og hvis du bruger mineralfiltre til at nå en solfaktorstyrke på meget over 50, vil må du sandsynligvis gå på kompromis med æstetikken (du bliver helt hvid!). En måde at undgå det på er ved at bruge en tonet solcreme med jernoxid til at dække det hvide lag.

Hvor længe holder solfaktor 50, 30 og andre?

Vil du vide, hvor længe solfaktor 15, 30 og 50 holder? Vi ville ønske, at der var et hurtigt og nemt svar på dette spørgsmål. Tidligere troede man, at simpel matematik var nok: Hvis du ved, at din hud bliver lyserød eller begynder at blive mørkere inden for ti minutter efter soleksponering uden solcreme, så ville solfaktor 15 give 150 minutters beskyttelse (10 x 15 = 150). Solfaktor 30 ville give dig 300 minutter, og så videre.

Det regnestykke vi lige har lavet viser, hvordan vi plejede at forklare solfaktorstyrker til folk, men vores forsøg på at forenkle tingene viste sig ikke at være den rigtige løsning. Solfaktorstyrker handler ikke kun om den mængde tid, huden udsættes for UV-lys. For det handler også om tidspunkt og mængden af eksponering, hvilket betyder intensiteten af UVB baseret på, hvor i verden du er plus andre faktorer såsom mængden af skydække, breddegrad, årstid og afstanden til reflekterende overflader som vand og sand.

For at opsummere, så påvirker intensiteten af den solenergi, solen udsender, altså den mængde, som din hud modtager. Lad os illustrere det.

  • 1 time kl. 9.00
  • 15 minutter kl. 13.00
  • 1 minut kl. 13.00. i stor højde med reflekterende sne

... er hver især i stand til at give huden den samme intensitet af UV-stråling på trods af meget forskellige tidsperioder.

Hvilken solfaktor har jeg brug for?

Hvilken solfaktor du skal vælge, afhænger af, om du ved, hvor lang tid det tager for din hud at ændre farve (enten lyserød til rød eller viser tegn på en solbrun farve), når den udsættes for UV-lys uden solbeskyttelse. Når du først kender den tid – og det kan være nødvendigt at estimere – skal du gange dette tal med solfaktorstyrken for at få en idé om, hvor længe din valgte solcreme vil beskytte dig under normale forhold.

"Normale forhold" betyder mængden og intensiteten af UV-lys, der normalt påvirker din hud. Når du ved, at din hud vil blive mere intenst og/eller langvarigt eksponeret for UV, skal du vælge en solcreme med en højere solfaktor og påføre den ofte og flere gange. Alle UV-filtre nedbrydes og bliver mindre effektive ved vedvarende eksponering for sollys. Påføring med jævne mellemrum sikrer, at solbeskyttelsen bevares.

Eksempel: Hvis din hud normalt begynder at ændre farve efter 10 minutters ubeskyttet ophold i solen ved middagstid, fx i din egen baghave i juni, og du bruger solfaktor 30, så kan du opholde dig fem timer i solen (10 minutter x 30 = 300 minutter, hvilket svarer til fem timers beskyttelse). Hvis din hud normalt ændrer farve efter 20 minutters ophold i solen kl. 9 i juni måned i din egen baghave, så giver solfaktor 30 dig 10 timers beskyttelse. Men regnestykket holder kun, hvis du har påført rigeligt af din solcreme, hvilket undersøgelser har vist, at de fleste mennesker ikke gør. I virkeligheden bruger folk meget mindre solcreme end det, der er testet i laboratorierne for at bestemme solfaktorstyrken, så du får sandsynligvis ikke det beskyttelsesniveau, der er angivet på etiketten.

Når du ved, at du skal være udendørs længere end normalt, eller hvis solen i dit område er mere intens, skal du derfor vælge en højere solfaktor på mindst 30+ og påføre igen hver anden time. Vil du vide mere om, hvor ofte du skal påføre solcreme igen?

Nu du ved, hvordan solfaktoren på solcremer skal læses, kan du se de vigtigste råd i vores artikler om solbeskyttelse.

Referencer til denne information:

Photodermatology, Photoimmunology, and Photomedicine, september 2020, side 351–356, og maj 2020, side 192–199
Clinics in Plastic Surgery, bind 43, 2016, side 605–610
Journal of the American Academy of Dermatology, december 2013, side 867.e1–867.e14
Dermatologic Clinics, juli 2014, side 427–438
The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, januar 2013, side 16–24, og september 2012, side 18–23
Indian Journal of Dermatology, september-oktober 2012, side 335–342
Journal of the American Academy of Dermatology, maj 2008, side S149–S154

 

Newsletter

Vil du have flere råd om hudpleje og specialtilbud?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få:
+ 40 kr rabat på dit næste køb*
+ Eksklusive gaver og rabatter
+ Skønhedsråd og tips

Email adresse*:


*Dette gælder kun for nye tilmeldinger. Gyldig på ordrer fra 200 kr.

Relaterede produkter

-15%
Normal hud, Tør hud
-15%
Normal hud, Tør hud
-15%
Kombineret hud, Fedtet hud
-15%
Normal hud, Tør hud
-15%
Kombineret hud, Fedtet hud
-15%
Alle hudtyper

Kundeservice

Har du brug for hjælp til at finde ud af hvilke produkter, der egner sig bedst til din hud? Vores Kundeservice er hudplejeeksperter, og de er her for at hjælpe dig med at vælge de produkter, der passer bedst til dine behov.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vær den første til at få de sidste nye produkter, eksklusive tilbud og ekspertråd om hudpleje.